Cum să oprești BALONAREA rapid. 9 Cauze și 10 Alimente BUNE

Vei afla cauze ale balonării și ce MĂNÂNCI ca să SCAPI de ea!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Textul a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de Dr. Șerban Damian, nutriționist la Centrul Medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți pe YouTube: https://www.youtube.com/c/SuperfitRomania

LINK video CONSTIPAȚIE: https://www.youtube.com/watch?v=YBdsZpmmo-U&t=44s&ab_channel=Pacientul2.0

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Consumul de alimente ambalate
Toate prostioarele ambalate pe care le ronțăim când suntem pe fugă sau nu avem posibilitatea să mâncăm ceva sănătos, toate snacks-uri, cips-urile și batoanele proteice, toate supele instant, sosurile și dressingurile, sunt pline nu numai de sare (unde e sare sunt și lichide mai multe, și balonare) dar și de glutamat monosodic, ingredient comun folosit pentru a păstra prospețimea produselor dar care unora le îngreunează digestia și le provoacă balonare.

Mesele la ore târzii, prea aproape de momentul când dai stingerea, sunt o altă cauză a balonării, și asta pentru că sistemul digestiv nu funcționează noaptea la fel ca ziua și nici în poziția „Culcaaaaat!” ca în poziția „Drepti!” De asta în loc să te trezești dimineața cu senzația că ești ușor ca pana-n zbor, te simți mai degrabă un…. De Guineea.

Înghiți mult aer
Să mănânci prea repede, să vorbești în timp ce mănânci, să bei cu paiul sau să mesteci gumă, toate acestea duc la balonare, pentru că sunt modalități prin care aerul nu ajunge în sistemul respirator ci în cel digestiv.

Bei prea multe băuturi carbogazoase
Apa minerală carbogazoasă, sifonul, sucurile acidulate, toate umflă stomacu și fac să te simti ca… naiba. Când ai sentimentul că mai ai nițel și te desprinzi cu picioarele de pe pământ, bea un ceai de mentă că e sfânt.

Iei anumite medicamente
Antiacidele, analgezicele, narcoticele, medicamentele contra diareei, aspirina și suplimentele de fier sau fibre pot provoca balonare dar și alte simptome gastrointestinale. În ceea ce le privește pe femei, inclusiv anticoncepționalele (fie că sunt pilule, plasturi sau sterilet) pot veni cu-acest efect. Dar mă gândesc ca mai bine balonare decât cu ochi, mâini și picioare.

Suferi de constipație
Dacă peristaltismul (alternarea mișcărilor de contracție și de relaxare a musculaturii stomacului și intestinului) este mai degraba NU, logic că te constipi, și dacă te constipi logic că te balonezi.
Încearcă să reglezi din alimențatie, pentru că laxativele sunt o soluție în situațiile ocazionale, altfel, pe termen lung, creează dependență.

Ai o intoleranță alimentară
Nu mănânci mult, nu mănânci repede și crezi că nici greșit. Dar poate nu știi că de fapt suferi de o intoleranță alimentară și ea se face vinovată de balonare, gaze, diaree și dureri abdominale. Ține un jurnal alimentar, ginește-l pe nemernic și dă-l afar’! Poate fi lactoza sau fructoza.

Suferi de o afecțiune nediagnosticată
Colita ulceroasă, boala Crohn, sindromul intestinului iritabil, refluxul acid, boala celiacă, herniile sau aderențele abdominale te balonează pe matale. Tot balonare (dar ușor diferită, pentru că nu e cu acumulare de gaze în abdomen ci din cauza excesului de lichid) pot provoca bolile cardiace, hepatice și insuficiența venoasă.
Să ne concentrăm puțin pe alimentele ideale pentru cei care suferă de
balonare.

Surse:
https://vitalrecord.tamhsc.edu/9-reasons-why-you-feel-bloated-all-the-time/
https://www.onhealth.com/content/1/why_am_i_bloated_digestive_health
https://www.womenshealthmag.com/food/a19997333/foods-to-help-de-bloat/


00:00 – 00:53 Ce anume balonează?
00:53 – 01:08 Nu doar MÂNCAREA e de vină
01:08 – 01:55 Anumite CAUZE: Mâncatul în EXCES
01:55 – 02:21 Consumul de alimente AMBALATE
02:21 – 02:41 Mese la ore târzii
02:41 – 02:54 Înghiți mult AER
02:54 – 03:11 Băuturile carbogazoase
03:11 – 03:35 Anumite medicamente
03:35 – 04:01 Suferi de CONSTIPAȚIE
04:01 – 04:33 Intoleranță alimentară
04:33 – 04:57 O AFECȚIUNE nedescoperită
04:57 – 07:33 Ce MĂNÂNCI pentru BALONARE


#balonare #alimentecarebalonează #burtaumflata

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *