Cum să îți controlezi Tensiunea Arterială

METODA CORECTĂ de monitorizare a Tensiunii Arteriale și ce anume RIȘTI dacă nu ești atent la valorile ei. Explică medicul CARDIOLOG.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Canalele campaniei Societății Române de Cardiologie:
https://www.cardioportal.ro
https://www.pentrucaasaspuneu.ro/
https://www.facebook.com/Masoara.tensiunea
https://www.youtube.com/channel/UCWziLmj4gKTfyMOl8Kg-_-A

Campania de informare asupra hipertensiunii arteriale: ”Mergi și
măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCaAsaSpunEu!” dezvoltată de către @Societatea Romana de Cardiologie este un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Programul de informare se desfășoară în principal în mediul online, iar campania mizează pe legăturile profunde de FAMILIE prin care tinerii cu vârste între 25-40 de ani sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială.

Jumătate din populația României suferă de hipertensiune, iar dintre ăia cuminți, care se tratează, doar unul din trei ajunge la valorile pe care le-a spus doamna doctor. (Ținte se numesc valorile alea.) Asta arată ca nu-i treabă chiar ușoară, dar dacă vrei, poți.
Bun. Acum că am văzut care sunt valorile tensionale normale, care ne țin organismul în siguranță din acest punct de vedere, să vedem și ce avem de făcut ca să ajungem la ele. Primul lucru este să începem să ne măsurăm tensiunea arterială odată ce am primit diagnosticul de hipertensiune. Dacă ești boboc, adică abia ai început tratamentul, în primele două săptămâni ai datoria (față de tine, în primul rând) să o măsori zilnic, de două ori dimineața și de alte două ori seara și să-ți faci un jurnal în care să-ți notezi valorile. De ce: pentru că valorile notate de tine îl vor ajuta pe medic să-ți ajusteze tratamentul în așa fel încât să-ți aducă tensiunea la ținta pe care și-a propus-o. Dacă esti pacient cu vechime-n tratament, obligatoriu îți vei măsura tensiunea măcar o dată pe săptămână, și dacă vezi că a sărit din intervalul în care ți-a propus medicul să te menții, pui mâna pe telefon sau te duci la cabinet ca să-ți facă modificări în schema de tratament.
Ei, am zis că un control al hipertensiunii, adică o aducere a ei la valori în care să nu existe riscuri pentru sănătate, nu e treabă ușoară. Nu trebuie să te bazezi numai și numai pe tratament, pentru că nu e suficient. Doar efortul de a înghiți pastile nu ajunge, mai trebuie să faci și efortul de a-ți schimba stilul de viață. Și aici e partea mai grea, pentru că înseamnă mai multe lucruri dificil de realizat. Fiindcă așa cum toți am constatat, obiceiurile sunt cel mai greu de schimbat.

E posibil ca asta cu reducerea cantității de sare să o fi auzit, să o fi știut, dar nu și de ce. Uite de ce: sarea consumată în exces determină în primul rând reținerea (retenția) apei în organism, iar asta crește tensiunea. La toată lumea, dar mai ales la persoanele mai sensibile la sare precum vârstnicii, persoanele care suferă de afecțiuni renale sau cardiace. Asta o dată. Apoi că sarea în exces duce și la rigidizarea arterelor, cele care duc sânge la organele vitale, la creier, inimă și rinichi, crescând semnificativ riscul de accident vascular cerebral, insuficiență renală sau insuficiență cardiacă. Acum o să spui: păi nu ziceți voi că e esențial să bem apă? Ba da, dar problema e când în corp e mai multă decât e nevoie, că sarea nu reține apa necesară organismului, reține surplusul. Când în artere e multă apă, alea se dilată, crește presiunea în ele, crește deci tensiunea și Doamne-fereste pot să și pocnească. Renunțarea la fumat, alt aspect important, pentru că și fumatul afectează vasele.

Alte schimbări necesare în stilul de viață al pacientului hipertensiv: combaterea sedentarismului (prin practicarea mișcării, a mersului în pas alert, cel puțin 30 de minute în fiecare zi), scăderea în greutate (pentru că obezitatea este prietenă la cataramă cu hipertensiunea) și modificări în ceea ce privește alimentația: renunțarea la prăjeli și grăsimi, la carne roșie și alcool, în locul acestora alegând carnea albă, slabă, de pasăre sau pește, fructele și legumele proaspete. Și când am spus grăsimi nu ne-am referit numai la carne grasă ci și la lactate.

#sanatate #romania

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *