Cum previi OSTEOPOROZA + 6 sfaturi esențiale

Afli care sunt primele semne că pierzi din masa osoasă, care sunt Factorii de Risc și cum faci să ÎNTÂRZII osteoporoza.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost VERIFICATE și VALIDATE MEDICAL de Dr. Mihaela Parnia, medic specialist recuperare medicală la centrul “Terapie pentru mișcare”:
https://terapiepentrumiscare.ro/
@terapiepentrumiscare5041

Pentru a menține oasele puternice, până pe la 30 de ani corpul descompune țesutul osos vechi și îl înlocuiește cu unul nou. În jurul vârstei de 30 de ani masa osoasă încetează să mai crească, așa că de-acolo înainte trebuie să ai tu grijă să-ți conservi bine ciolanele. Cu cât te apropii de 40-50 de ani, mai mult os se descompune decât se înlocuiește.

Din lucrurile alea pe care le știai este că e mai frecventă la persoanele în vârstă, și în special la femei. Aproape adevărat. Că de fapt poate pocni la orice vârstă. Și dacă ești bărbat. Doar că sunt mai puțini bărbați cu osteoporoză decât femei pentru că ei pornesc cu o densitate osoasă mai mare, asta o dată, și apoi pentru că o pierd, comparativ cu femeile, într-un ritm mai lent.
Mă întorc la femei ca să-ți spun că la un risc crescut de osteoporoză sunt cele care au în istoricul familial această afecțiune, cele care au suferit o intervenție chirurgicală de extirpare a ovarelor înainte de menopauză, cele care au intrat precoce la menopauză, care de-a lungul vieții nu au avut un aport suficient de calciu și vitamina D, care au practicat repaosul prelungit la pat sau au fost inactive din punct de vedere fizic, care iau anumite medicamente (cum ar fi pentru artrită, astm, unele cancere, antiepileptice, antidepresive și medicamente care tratează diabetul de tip II), cele care sunt mignione, cu oase subțiri, și persoanele care fumează, pentru că organismul absoarbe mai puțin calciu din alimentație).
Ca factori de risc la bărbați se adaugă nivelurile scăzute de testosteron și excesul de alcool.

Să vedem și cum putem osteoporoza să o întârziem. Sunt lucruri pe care ar fi bine să le faci la orice vârstă, cât mai devreme, exact în ideea asta de a preveni fragilizarea osoasă. Și e vorba de consumul alimentelor bogate în calciu și vitamina D, de mișcare, adică de exerciții fizice regulate cum sunt antrenamentele cu greutăți (hai să zicem că suntem antrenați cu greutățile…), alergare ușoară, mers pe jos, urcat scări, tenis și dans, și mai e vorba de renunțarea la lulea și și mai subțire și cu alcoolul adicătălea.
Dacă deja ai pierdut mult din densitatea osoasă, schimbările astea de stil de viață nu te mai ajută cine știe ce. Pentru tine acum este mai important să te protejezi de căzături, care îți pot provoca fracturi, ceea ce înseamnă spitalizare, poate chiar și intervenție chirurgicală și imobilizare la pat pe o perioadă îndelungată, mai ales dacă este o fractură de șold.

Uite șase sfaturi foarte importante, pe care să le urmezi ca să nu dai ocazia să te fracturezi:
1. Dacă urmezi vreun tratament, întreabă-ți medicul dacă medicamentele au printre reacțiile adverse amețelile. Așa măcar o să știi și o să ai atenția mărită.

2. Securizează-ți casa: lasă noaptea aprinsă o lampă de veghe, fă covoarele, covorașele, să fie stabile, să nu aluneci cu tot cu ele, iar în baie montează bare de sprijin, la cadă și lângă vasul de toaletă.

3. Controlează-ți periodic văzul și auzul, că astea-ți mai joacă și feste.

4. Întotdeauna ridică-te încet din pat sau canapea, ca să eviți amețeala.

5. Încearcă să faci zilnic câteva exerciții de forță și echilibru.

6. Dacă simți că ai nevoie de ceva care să te ajute să ai stabilitate, nu îți fie rușine, cumpară-ți un baston. (Și pune-i ciucuri sau panglici colorate să te dai călusar că să-l păcălești pe om!)

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


00:00 – 00:46 Ce afli din acest video
00:46 – 01:49 Cum scade Densitatea Oaselor
01:49 – 02:12 OSTEOPOROZA. Ce oase afectează?
02:12 – 03:54 Factori de RISC la bărbați și femei
03:54 – 04:53 Osteopenie. Care sunt măsurile? Care este TESTUL?
04:53 – 05:44 Cum întârzii BOALA
05:44 – 06:26 Oasele se rup ușor!
06:26 – 08:08 6 Sfaturi Importante


#sanatate #romania #osteoporoza
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *