Cum ÎȚI AFECTEAZĂ Zahărul CREIERUL: DEPENDENT fără să știi

Astăzi vei afla cum dă zahărul dependenţă şi de ce îţi place aşa mult.
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:35 Intro
00:35 – 01:29 Stim ce e zaharul
01:29 – 04:01 Ce face zaharul in creier?
04:01 – 06:05 Provoaca dependenta?
06:05 – 08:28 Ce se petrece cand ajunge in stomac?
08:28 – 09:52 Excesul si depresia
09:52 – 10:28 Inlocuitori


Link-uri spre clipurile despre Diabet:
https://www.youtube.com/watch?v=kkKFUv0GiHM&t=122s&ab_channel=Pacientul2.0

https://www.youtube.com/watch?v=jrKfI6K3lwk&ab_channel=Pacientul2.0

OK. Ce ştim? Ştim deja că NU trebuie să mâncăm mult zahăr pentru că strică dinții, că duce la obezitate, la hiperglicemie, că favorizează infecţiile şamd. Dar trebuie să mai ştim că zahărul afectează în primul rând creierul şi sistemul nervos. Ca să previ bolile cardiovasculare, diabetul şi alte afecţiuni, trebuie în primul rând să nu mai mănânci în exces. Dar e greu nu? În primul pentru că e ascuns mai în toate alimentele procesate, iar în al doilea pentru că nu te abţine! Desertul e o recompensă, vezi dar că e servit la finalul mesei şi deşi o bucată de friptură nu mai intra nici mort, mereu faci loc pentru desert. De ce nu te poţi abţine? De ce simţi nevoia să te premiezi mereu cu o bucată de dulce? Ca să aflăm asta trebuie să facem o mică excursie pe limba ta.
Imediat ce dulcele îţi atinge limba receptorii gustului dulce sunt activaţi. Până să apuci tu să mesteci, aceşti receptori trimit un semnal către tulpina creierului şi de acolo se împart către mai multe zone, una din ele fiind cortexul cerebral. Odată ce gustul dulce este procesat în CC, creierul produce hormonul DOPAMINĂ. In acest loc se activează sistemul de recompensă al creierului. Cel care îţi dă la schimb dopamină pentru ca i-ai dat dulce.
El este o reţea complicată de semnale electrice şi chimice care oferă răspuns acestei singure întrebări: Hmmm. Oare Să mai fac asta? Iar răspunsul categoric este: Oooo DAAA!
Sistemul de recompense şi răspunsul nu sunt activate doar când mâncăm zahăr – socializarea,anumite droguri, dorinţele sexuale, sunt câteva exemple din lucrurile sau experienţele care activează sistemul de recompensă. Ţine minte că asta se întâmpla până să apuci tu să înghiţi.
Receptorii dopaminei sunt răsfiraţi inegal prin creier, uneori grupaţi, alteori singuri, şi deşi zahărul nu excită la fel de multe grupări de receptori ca alcoolul, nicotina sau heroina spre exemplu, tot produce o explozie de Dopamină în creier, făcând astfel anumiţi consumatori, să caute fără să vrea, constant acea senzaţie sau cu alte cuvinte, să fie dependenţi. Consumul constant duce la toleranţă şi implicit la creşterea cantităţii consumate. La acest captiol, zahărul se comportă ca un drog.
Asta e de fapt foarte interesant, că dacă ai mănca de 3 ori pe zi timp de o lună un fel de mâncare copioasă care produce dopamină în creier atunci când e mâncată, cu fiecare zi ai produce mai puţină şi mai puţină, mâncarea devenind practic mai puţin gustoasă cu fiecare zi. Asta e modul creierului de a te îndemna să încerci şi alte feluri de mâncare. În cazul zaharului, corpul se comporta diferit. Poţi mânca zilnic şi de fiecare dată vei avea aceeaşi experienţă plăcută, corpul cerând mai mult şi mai mult.
Deci, vom da verdictul DA. Zahărul în exces creează dependentă.

După ce este digerat şi sintetizat în cea mai simplă formă pe care corpul o poate folosi, adică în Glucoză, e absorbit în sânge din intestine şi transportat prin corp pentru a fi dat de mâncare celulelor. Celulele beta pancreatice produc insulina care ajută la introducerea glucozei în celulele care se hrănesc cu el. Orice exces este stocat sub formă de grăsime, tot cu ajutorul insulinei.
Corpul are mare nevoie de glucoză: Un procent de 60% din glucoză este folosit de către creier. Acum că ai înţeles ce face zahărul în organism si de ce dă dependenţă, poţi avea grijă să înlocuieşti zahărul rafinat al cărui calorii nu dau energie mai deloc cu alte zaharuri precum: Ştevia, Miere, zahăr de cocos, sirop de arţar, sirop de orez brun, curmale sau alţi îndulcitori.

#zahar #dependentadezahar #creier


Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămanal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopotel ca să primesti notificări cand postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *