Cum controlezi ANXIETATEA. 5 exerciții simple

Afli DE CE te apar Stările Neplăcute, când să te duci la MEDIC și moduri eficiente prin care să le ții sub control.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Textul a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de doamna Dr. Cornelia Paraipan, medic psihiatru copii și adolescenți, psihoterapeut relațional, căreia îi mulțumim.
Mai multe despre doamna doctor AICI: https://www.instagram.com/paginadepsihologie/

Deci fii atent ce e anxietatea: este răspunsul organismului tău la stres. Este un sentiment de teamă, de neliniște față de ceva ce urmează să se întâmple. Starea aia de dinaintea unui examen, a unui interviu pentru angajare sau când urmează să vorbești în fața unui public. Anxietatea în aceste circumstanțe, numită anxietate socială, chiar dacă este neplăcută, este normală. Mai mult, acest tip de anxietate poate să fie de folos și să te motiveze să faci lucrul ăla și mai bine, pentru că pregătește organismul pentru reacțiile de tipul „Lupta sau Fugi”. După ce ai depășit momentul și factorul de stres a dispărut, dispare și anxietatea și viața persoanei revine la normal. De curiozitate, așa, povestește-mi în comentarii dacă ți s-a întâmplat și în ce împrejurări.
Ei, una este anxietatea justificată și alta este anxietatea generalizată. La nivelul ăsta sentimentele sunt extreme, intensitatea lor este ridicată, îngrijorările sunt excesive și persistă de mai mult de șase luni. Așa de rău e încât interferează cu viața ta, te face să pierzi oportunități, să strici relații și te împiedică să faci lucruri pe care înainte le făceai fără nicio problemă.
Anxietatea generalizată nu trece singură. Dacă nu e tratată, lucrurile merg din rău în și mai rău. În concluzie, puțină anxietate, acolo, mânjit nițel cu ea, e bună pentru că îți dă un zvâc să performezi. Dar dacă e prea multă îți inhibă abilitatea asta și e ca o frână. Repet, anxietatea generalizată este ceva grav, categoric este nevoie de ajutor specializat, de psihiatru și psihoterapeut. Acesta este de altfel și sfatul nostru, să ceri ajutorul unui profesionist, pentru că este o situație sensibilă și un teren în care nu intrăm. Pentru anxietatea socială, da, te ajutăm.

Deci: în afară se sentimentul de teamă și neliniște, în anxietatea socială apar și manifestări fizice: inima bate mai tare, te înroșești, începi să transpiri, respiri rapid și superficial, îți tremură mâinile și vocea. Mai pot fi prezente durerile de cap, de spate și încleștarea maxilarului.
Ce se întâmplă? Se întâmplă că anxietatea declanșează o cascadă de hormoni ai stresului în timpul acelui răspuns al organismului – ”Luptă sau fugi”. Mușchii se tensionează, respirația aia rapida și superficială afectează echilibrul oxigen – dioxid de carbon și de aici și restul manifestărilor. Ce facem într-o așa dandana? Încercăm în primul rând să restabilim ritmul respirației încurajând respirațiile profunde și uniforme, într-un ritm lent, pentru că ele duc la relaxarea mușchilor și la încetinirea ritmului cardiac, ceea ce va permite controlul asupra simptomelor anxietății. Cinci exerciții, cadou!

Găsești aceste EXERCIȚII în VIDEO!


00:00 – 01:44 Ce este ANXIETATEA. Anxietate de performanță
01:44 – 03:01 Anxietatea Generalizată. Un pericol?
03:01 – 03:36 NU TRECE singură! Este ceva GRAV
03:36 – 04:43 Atacul de PANICĂ
04:43 – 05:17 1. Respirație cu expirație prelungită
05:17 – 05:53 2. Respirație alternativă pe NĂRI
05:53 – 06:28 3. Respirație cu GURA ÎNCHISĂ
06:28 – 08:10 4. Relaxarea musculară progresivă
08:10 – 08:53 5. Expunere graduală la anxietate



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#anxietate #psiholog #sanatate

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *