Organismul Uman
Cele 7 beneficii ale POSTULUI
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate si VALIDATE MEDICAL de dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv la Centrul Medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe YouTube: https://www.youtube.com/@UCHp8zFbfEUBTw7leBc7mjXQ
S-a constatat că cele mai importante beneficii asupra organismului au fost scăderea în greutate, scăderea colesterolului total și îmbunătățiri în ceea ce privește tensiunea arterială, sensibilitatea la insulină, echilibrul energetic și biomarkerii stresulului oxidativ. Ce anume face să se întâmple lucruri așa de bune? Chiar dacă în timpul postului se consumă mai mulți carbohidrați, faptul că scade aportul de proteine, de grăsimi totale, de grăsimi saturate și de acizi grași trans, asta deja înclină balanța în favoarea sănătății. Adăugați și faptul că în alimentația de post sunt prezente mai multe fibre, mai multe vitamine și minerale, ceea ce este tot un avantaj, și nu mic. Haideți mai bine să sintetizez toate aceste beneficii ale postului, ca să fie mai clar:
1. Te poate ajuta să slăbești
Dar cu condiția să consumi legume, fructe, verdețuri, nuci, semințe și grăsimi vegetale (și pește, atunci când canoanele religioase permit acest lucru). Dacă, însă, vei alege alimentele de post… comode, adică produsele procesate și grăsimile saturate cum sunt de exemplu produsele de patiserie, pateul de post, salamurile și cremvurștii vegetali sau margarina, ești corect față de ceea ce impune postul din punct de vedere religios, dar nu înseamnă că este și sănătos.
2. Organismul se detoxifică mai eficient
Atunci când mâncăm multă carne dar puține legume și fructe, organismului îi este tot mai greu să se autodetoxifice. A elimina carnea din alimentație pe o perioadă de timp va face ca toxinele și reziduurile acumulate în exces să fie eliminate. Efectul este și mai puternic în postul negru (exact ce spuneam că fac musulmanii în timpul Ramadanului) pentru că în organism are loc procesul de autofagie, de răzmeriță, de îndepărtare și reciclare a celulelor deteriorate sau disfuncționale și înlocuire cu celule noi. Chiar te rog să ne scrii în comentarii dacă ai reușit vreodată să ții post negru, dacă ți-a fost greu și cum te-ai simțit la sfârșitul zilei.
3. Reglează tranzitul intestinal lent
Mai multe fibre consumate în timpul postului = micșorarea duratei tranzitului. Fibrele protejează tractul intestinal și scad riscul de cancer de colon.
4. Întărește sistemul imunitar
S-a demonstrat, negru pe alb, că postul impulsionează celulele stem să producă noi celule albe, cele care dau luptele cu infecţiile. De asemenea, si că postul are efecte pozitive în întărirea sistemului imunitar.
5. Are efecte pozitive în artrita reumatoidă și in pancreatită
Postul, prin eliminarea cărnurilor din alimentație, este benefic persoanelor care suferă de poliartrită reumatoidă (gută, cum i se spune, vă lăsăm și un link în descriere către un video cu acest subiect), dar și celor care suferă de pancreatită acută, pentru că are ca și efect normalizarea nivelului glucozei.
6. Reduce balonarea și oferă energie
Consumând alimente alcaline, digestia va fi mult mai ușoară și prin urmare nu vei avea probleme cu balonarea sau indigestia. Iar starea de bine se reflectă și în nivelul de energie pe care îl are organismul.
7. Poate încetini îmbătrânirea
Când organismul produce mai puțină somatotropină (hormon uman de creștere), îmbătrânim mai repede. Ei bine, postul accelerează producția acestui hormon, încetinind procesul de îmbătrânire. Ce aveam în cap de mult să vă zic: eu nu sunt bătrână; sunt doar tânără de foarte mult timp. Și a zis cineva să vă zic să nu vă mai modificați pozele pe rețelele de socializare, să folosiți filtre, că de-aia tot modifică ăștia vârsta de pensionare.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#romania #sanatate #postulmare
Comentează