Ce trebuie SA STII inainte de o operatie CHIRURGICALA

Am pregătit un GHID, împreună cu Prof. Univ. Dr. Stelian Mogoanță, care RĂSPUNDE întrebărilor dinaintea unei OPERAȚII.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Primul pas este pregatirea pacientului. Te întâlnești la consultație cu medicul care o să te opereze. Așa e normal, întâi să vă cunoașteți reciproc, nu să-l vezi pentru prima dată abia în sala de operație. O să-ți explice totul pe înțelesul tău, cu calm și răbdare. E datoria lui să-ți spună cum vor decurge lucrurile și care sunt opțiunile, la modul cel mai cinstit. Dacă ai întrebări, pune-le acum pe toate și lămurește-te înainte să-ți dai consimțământul pentru intervenție. Nu-ți place de medic, psihologic nu te simți confortabil cu el, nu îți inspiră încredere? Du-te la altul! Poate cu altul empatizezi mai bine, poate ai cu el o chimie mai bună. Încrederea în chirurg și componenta psihologică sunt importante, contează enorm în recuperare și vindecare, mai ales dacă ești dintre cei cărora le tremură nădragii de frica operației.

Te internezi, ți se repetă analizele și în ziua următoare e operația. Acu’ te frământă alte griji: „Am voie să mănânc înainte de operație? Dar să beau apă? Cu cât timp înainte e ultima masă? Ce am voie să mănânc?” Pe tema asta avem niște mituri. În realitate lucrurile stau așa: dacă nu mănânci și nu bei apă o lungă perioadă înainte de operație, o să-ți dăuneze. Pentru că o să ajungi pe masă deshidratat și fără energia necesară funcțiilor minime ale organismului. Deci: în ziua de dinaintea operației poți să ai 3 mese, dar ușor digerabile. Adică fara grăsimi și prăjeli. În seara dinaintea operației te HIDRATEZI așa cum o faci de obicei. Gura pe lichide nu o mai pui, practic, cu două ore înainte de operație, ca să nu VOMIȚI pe masa de operație.
În funcție de intervenție, peste 12 ore ai voie lichide și hrană semisolidă, iar după 24-48 de ore poți să mănânci normal. Normal înseamnă mâncare ușoară, nu tocături sau alte bombe! Ah, și nici fructe și legume proaspete, că fermentează și te balonează.

Păzea, a venit ziua! În dimineața cu pricina te pregătește și în sală te poftește. Acolo dai ochi cu anestezistul, dar mai bine ar fi dacă ați face voi cunoștință cu o zi înainte, să-ți mai explice și el pașii, să ți se mai ia din sperietură. O să trebuiască să îți dai acordul (cât are cu cine să se înțeleagă) pentru eventualitatea în care ar fi necesare manevre precum plasarea unei sonde urinare sau realizarea unei transfuzii intraoperator în caz de sângerare.
Primești anestezia generală, aia de care zici că ți-e frică. Știe el anestezistul ce are de făcut, cum combină substanțele, că o face ținând cont de particularitățile fiecărui pacient, de greutatea și procentul de grăsime din corp, de starea rinichilor și ficatului, și va avea grijă în timpul operației să dozeze anestezicul în funcție de parametrii tăi. Fără dureri sau cu disconfort foarte redus. Până la sfârșitul zilei o să te poți ridica din pat ușurel și o să poți merge la budă singurel. În zilele următoare îți recapeți încetișor mobilitatea, sunt reluate funcțiile fiziologice, scapi de sondă și pleci cât mai repede acasă. Nu te ține mai mult decât e nevoie, că nu e în interesul nimănui.

Altă mentalitate greșită e că după operație nu ai voie să te speli. Nu te mai chinui să împachetezi zona operației în folie alimentară sau mai știu eu ce inventezi ca să nu o atingă apa. După 48 de ore poți să te speli, că apa face bine, îndepărtează crustele sub care s-ar putea dezvolta o infecție și ajută la vindecare. După o săptămână de la operație o să mergi în ambulator, să te cerceteze cine te-a operat și să vadă cum te-ai descurcat. Dacă între timp apar dureri, dacă tăietura se înroșește, dacă zemuiește, dacă ai grețuri, vărsături sau probleme de tranzit intestinal, nu aștepți pâna în ziua în care ai fost programat la control, te duci val-vârtej!


00:00 – 00:23 Laura s-a PREGĂTIT
00:23 – 00:53 Cuprins
00:53 – 01:47 TEAMA de operație
01:47 – 02:47 Încrederea în CHIRURG
02:47 – 06:14 Ce INVESTIGAȚII vei face
06:14 – 07:28 Întrebări Frecvente
07:28 – 08:49 Băutul și MÂNCATUL. Dăunează?
08:49 – 09:50 Anestezia
09:50 – 11:21 Durata de SPITALIZARE
11:21 – 12:00 Când să te SPELI?


#operatie #pregatireoperatie #sfaturioperatie

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *