Ce trebuie să știi despre Hernia Inghinală

Care sunt complicațiile și SIMPTOMELE, cum poți să TRATEZI și să previi hernia inghinală.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de Dr. Daciana Toma, medic de familie.

Hernia este inghinală pentru că se manifestă în zona inghinală, adică la confluența dintre partea inferioară a abdomenului și coapsă, și apare ca urmare a unei slăbiciuni a mușchilor din partea inferioară a abdomenului. Stai să-ți explic: intestinele sunt protejate de 3 straturi. Primul este o membrană subțire care se numește peritoneu. Al doilea strat este alcătuit din mușchii abdominali, iar al treilea este pielea. Hernia se formează atunci când intestinele și peritoneul împing mușchii și apare o umflătură sub piele.
Umflătura poate să apară pe o parte sau pe amândouă părțile – și pe stânga, și pe dreapta, uite-așa se joacă fata – și este mai frecvent întâlnită la bărbați. Și poate să apară la orice vârstă. Din diverse cauze: fie pentru că pui o presiune mare pe pereții abdominali prin diferite activități cum ar fi sforțările puternice la toaletă, tusea pe o perioadă lungă de timp, ridicarea de greutăți mari sau excesul ponderal. Mai există și situația în care un copil se naște cu hernie inghinală. Hernia inghinală, umflătura asta, o observi dacă o ai, n-ai cum s-o ratezi. Doar că ea apare și dispare în funcție de poziție și de efort, mai ales la început.

Nu toate herniile inghinale au simptome. Alteori simptomele apar și dispar. Sau e posibil să o simți numai în timpul unor activități. La copii, de exemplu, umflătura pare mai mare atunci când plâng și e posibil să dispară atunci când dorm. Normal, pentru că e în poziție orizontală și nu depune efort. O hernie inghinală indirectă poate să nici nu fie simțită la atingere, pentru că poate sta ascunsă în spatele fibrelor musculare.
Vorbim acum de simptomele la adulți. Vei sesiza o umflătură care crește în dimensiune la efort și dispare când te așezi pe pat, întins. Vei simți o durere bruscă în zona inghinal atunci când faci exerciții fizice sau efort, și în general o senzație de greutate, de presiune, de arsură sau chiar durere în respectiva zonă. Durere care poate iradia prin pelvis sau în josul piciorului.
Există două tipuri principale de intervenții chirurgicale pentru hernia inghinală:
1. Operația deschisă – se face o incizie prin piele în zona inghinală, ia chirurgul frumușel hernia și o mută înapoi în interiorul abdomenului și dupa aia închide peretele abdominal. Câteodată, în situațiile în care deschiderea prin care „îți ieșeau mațele” este mare, folosește o plasă din polipropilenă pentru a întări închiderea, să le țină bine acolo în tine.
2. Cealaltă metodă de tratament este operația laparoscopică, în care se lucrează finuț, pac-pac câteva incizii mici, practic cu același obiectiv: reparat hernia, pusă plasă, pleci acasă. Și te și recuperezi mai rapid decât dacă te făcea la cuțit.
În caz că te întrebi dacă există vreo metodă, așa, originală, prin care să reduci riscul de a preveni hernia inghinală, află ca n-ai nicio șansa dacă este congenitală. Dacă te-ai născut cu… defect. Însă hernia directă o poți preveni prin reducerea uzurii și a rupturii peretelui abdominal inferior, evitând toate acele acțiuni și situații care îl supun la grea încercare. Adică: nu ridica greutăți mari. Dacă ești totuși nevoit să ridici greutăți, nu trebuie să o faci pe burtă sau pe spate. Cere sfatul unui profesionist care să te învețe cum să ridici ceva fără să te expui unui risc, pentru că există tehnici speciale prin care o poți face fără urmări catastrofale. Dacă suferi de tuse cronică sau de strănut, urmează tratamentele pentru afecțiunile care le provoacă. La fel, dacă suferi de constipație cronică, schimbă-ți dieta și stilul de viață, să nu te mai schimonosești când îl scoți din fortăreață. Scapă și de kilele în plus dacă la o greutate măricică ai ajuns. Și în final, încă o recomandare: practică exerciții fizice pentru a-ți păstra în formă mușchii abdominali.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


00:00 – 01:34 Ce este hernia inghinală
01:34 – 02:44 Cauze
02:44 – 03:22 Tipuri de hernie
03:22 – 04:22 Simptome
04:22 – 04:46 Cât de gravă este?
04:46 – 06:21 Complicații
06:21 – 07:04 Intervenții chirurgicale
07:04 – 08:23 Cum previi hernia inghinală


#sanatate #romania #hernie

photo created by freepik: www.freepik.com

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *