Organismul Uman
Ce spune LIMBA despre Sănătatea Ta
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de dr. Mihai Bianca Andreea, medic stomatolog generalist, cu competență în implantologie orală.
Pe doamna doctor o puteți găsi aici: https://www.facebook.com/bianca.mihai.96
Zic să vedem cum ar putea să arate limba și ce-ar însemna:
1. Pete albe sau un strat alb
Apariția unor pete albe, numite afte, poate fi cauzată de un deficit de vitamine și minerale, de un tratament cu antibiotice, de o dereglare hormonală, de un sistem imunitar slăbit, sau poate fi o reacție alergică la bacteriile din gură. Aftele mai pot să apară la persoanele cu diabet și la cele cu astm sau boli pulmonare, care folosesc inhalatoare cu steroizi. Sunt întâlnite la cei care poartă aparate dentare sau proteze, mai ales dacă nu sunt igienizate corect și bacteriile se adună în gură ca la festival.
Alte cauze sunt reprezentate de sensibilitatea la anumite alimente precum ciocolata, căpșunile, ouăle, brânza, nucile, alimentele acide și picante sau cafeaua ori chiar la un ingredient din pasta de dinti și apa de gură (lauril sulfatul de sodiu).
Inclusiv stresul predispune la apariția aftelor, pentru că el modifică Ph-ul salivei și mai mare bucurie și condiții de 5 stele pentru bacterii să se înmulțească, nici că există! Aftele mai pot fi indiciu pentru boala celiacă și boala Crohn.
Petele albe (sau gri) de pe limbă, sub limbă sau interiorul obrajilor
Mai pot sugera leucoplazia orală, afecțiune mai des întâlnită la fumători. Trebuie avut în vedere faptul că poate fi un precursor al cancerului oral. De aia e important sa schimbi imediat dieta si sa renunti la fumat.
Și, în final, petele (sau dungile) albe de pe limbă mai pot indica lichenul plan oral, despre care nu se știe exact în ce condiții apare, dar cică ar putea să aibă legătură ori cu administrarea unor medicamente, ori cu vreo infecție din organism, o reacție alergică sau imună.
2. Limba este roșie
Când limba în loc să fie roz e roșie, în organism e ori prea puțină vitamina B12, ori prea puțin acid folic. Adică are niște pete roșietice, cu margini albe. Mai grav e dacă pe limbă sunt pete roșii denivelate, cu aspect de căpșună, și este prezentă febra, pentru că astea-s semne de scarlatină sau de boala Kawasaki. Amândouă întâlnite mai degrabă la copii. Boala Kawasaki este o boală rară, gravă, care inflamează vasele de sânge din tot corpul, și care dacă nu este tratată crește riscul de complicații cardiace.
3. Limbă galbenă
Foarte rar o limbă galbenă poate să însemne ceva grav, cum ar fi icterul sau psoriazisul. Culoarea în majoritatea cazurilor este dată de înmulțirea excesivă a bacteriilor din gură, de fumat sau de administrarea anumitor vitamine.
4. Limbă neagră și viloasă
Limbă viloasă pot avea persoanele cu diabet, cele care iau antibiotice, care primesc chimioterapie, cele infectate cu virusuri precum Epstein-Barr sau HIV ori care nu o au deloc cu igiena dentară. Cât despre limba neagră, să nu te sperii de ea dacă iei medicamente antiacide care conțin bismut, că de la ele s-a colorat.
5. Limbă „fisurată”
Pe măsură ce ne ramolim facem și niște șanțuri adânci pe limbă. Ele nu înseamnă nimic dacă apar la bătrânețe, doar că va trebui ca limba să fie periată ușor ca să fie curățată de alimente și bacterii.
Fisurile de pe limbă pot fi legate de sindrom Down, sindrom Sjögren sau psoriazis.
6. Limbă roșie, netedă și dureroasă
Vitamina B3. Vezi că ai deficit.
7. Limbă foarte subțire
E semn de deshidratare.
8. Umflături dureroase
Sub limbă este o zonă obișnuită pentru umflături mici, roșiatice, dureroase, care apar și dispar de la sine. Dacă în vârful limbii apare o singură umflătură dureroasă, aia e papilită linguală tranzitorie sau „umflătură de minciună”, care apare atunci când limba se irită.
Dacă, însă, este vorba de un nodul pe sau sub limbă, care doare și nu dispare, trebuie văzut de medic și verificat pentru suspiciunea de cancer oral.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#romania #medical #santate
Comentează