Ce se ascunde în CAFEA: iată efectele asupra Minții și Corpului

Cafeaua este BUNĂ sau e REA? Ce se ascunde de fapt în ceașca ta? Află dacă oamenii cu probleme la inimă o pot bea, dacă provoacă gastrită sau alte probleme la stomac și care sunt toate efectele cofeinei asupra organismului.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv le centru medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe pagina lui de YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian

Cofeina, fie din cafea, din ciocolată sau din unele ceaiuri, este cel mai folosit stimulent natural care accelerează activitatea sistemului nervos, dar nu numai a lui ci și a altor funcții din organism. Și chiar dacă face minuni pentru productivitate și performanță pe termen scurt, trebuie totuși să avem în vedere că a ține corpul continuu în priză – cum se zice – poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății fizice și mentale.

Cum afectează cofeina creierul
Cafeaua aia băută dimineața are un rost și își face treaba: îți dă energie, îți crește vigilența, previne somnolența și mai și îmbunătățește performanțele cognitive. Ia uite ce de motive! Așa că dacă dai pe gât o cantitate moderată de cofeină, te alegi cu o concentrare după care alții, ăhăăă, suspină! Există totuși o situație particulară în care efectul cofeinei nu este pozitiv. La persoanele cu anxietate, chiar și cantitățile mici de cofeină pot să intensifice simptomele tulburării de care suferă, inclusiv sentimentul de panică, și asta ca urmare a creșterii ritmului cardiac. Există chiar și o afecțiune cunoscută sub numele de tulburare de anxietate indusă de cofeină.

Cum lucrează cofeina la sistemul nervos central. Că acționează ca un stimulent pentru el, asta e clar. Cofeina blochează pe de o parte efectele adenozinei, un neurotransmițător care relaxează creierul și te face să te simți obosit, iar pe de altă parte crește nivelul de adrenalină din sânge, hormonul care „îți dă aaaaripi” și te face să te simți leu-paraleu, și mai bagă și viteză în activitatea cerebrală a neurotransmițătorilor dopamină și norepinefrină. Toată agitația asta în care intră neurotransmițătorii hormonali stimulează creierul și promovează starea de excitare, vigilență și concentrare. Dar și de nervozitate, frățioare… Una peste alta, a zis o doctoriță care prestează la Columbia Irving Medical Center (colea dou pași, de la Hala Traian mai sus, pe Călărași), pe care o cheamă Smiley că superputerea cofeinei este de a proteja împotriva bolilor Alzheimer și Parkinson.
Haideți să vedem și care sunt efectele cofeinei asupra corpului, și facem prima oprire la sistemul digestiv. Ce să vezi, e și de bine, și de rău. De bine e că are efecte antioxidante și antiinflamatorii care bucură intestinul, că are proprietăți antiproliferative (adică împiedică înmulțirea unor celule dăunătoare cum sunt cele canceroase) și că ajută digestia. Crește peristaltismul – contracțiile musculare care mișcă alimentele prin sistemul digestiv – și are efect laxativ. Stop! Aici există un hop: cofeina poate să provoace și constipație, din două motive. 1: ca urmare a stimulării hormonilor de stres, și 2: din cauza faptului că are efect diuretic, deci scoate apa din corp și „Negrul” nu mai vrea să iasă nici mort! Scrie-ne într-un comentariu ce efect are cafeaua la tine: e laxativă sau… te… reține?
Cu toată dragostea pentru cofeină, trebuie să spun că i s-a mai găsit o vină: crește aciditatea din stomac și cantitatea de secreții gastrice, ceea ce nu-i de mirare să ducă la… deranjamente, la gastrită sau ulcer. Și de fapt chiar agravează simptomele sindromului de colon iritabil, bolii Crohn și ale colitei ulcerative.
Alte sisteme cărora cofeina le poate crea probleme: sistemul circulator și cel respirator. Unora le poate provoca hipertensiune arterială și palpitații ale inimii, pentru că pârdalnica de cofeină îngustează vasele și, cum am zis, stimulează sistemul nervos central. Halal… Așa că mai ales dacă suferi de tahicardie supraventriculară, flutter atrial sau fibrilație atrială, ești mai sensibil la cofeină. Ori te lași de nărav, ori o bei apă chioară și foarte puțină. Și vezi că pe măsură ce îmbătrânești sensibilitatea asta crește sș cofeina nu se mai elimină din organism la fel de repede, rămânând în corp pentru mai mult timp.Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #cafea #doctor

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *