dezvoltare personala, Organismul Uman
Ce sa NU FACI atunci cand MASORI GLICEMIA
Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de dr. Alina Lazăr și dr. Bianca Postolache, medici specialiști diabet, nutriție și boli metabolice.
Mai multe informații găsiți în emisiunea LIVE cu doamnele doctor: https://www.facebook.com/Pacientul20/videos/612384460741550
Monitorizarea regulată a glicemiei, a nivelului de zahăr din sânge, este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a-ți gestiona diabetul de tip 1 sau tip 2. În baza acestei informații, a valorii glicemiei, vei putea vedea ce anume o face să crească sau să scadă (cum ar fi de exemplu consumul anumitor alimente, administrarea unor medicamente sau activitatea fizică) și vei putea lua împreună cu medicul decizii cu privire la cel mai bun plan de îngrijire a diabetului. Decizii care pot ajuta la amânarea sau prevenirea complicațiilor diabetului, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral, bolile de rinichi, pierderea vederii sau amputația de membru. Nu uita că îți poți salva rezultatele măsurării glicemiei și poți folosi o aplicație pe telefonul mobil care să-ți permită să urmărești evoluția acesteia.
Ei, astea au fost lucrurile pe care este bine să le faci, dar noi ne-am propus să îți spunem care sunt greșelile pe care e posibil să le faci atunci când îți măsori glicemia.
1. Te speli pe mâini înainte să-ți măsori glicemia
E neapărat și obligatoriu să te speli pe mâini cu apă caldă și săpun și apoi să le usuci bine cu un prosop curat sau un șervet de hârtie, înainte de a-ți lua glicemia. Dacă pe degete ai urme de zahăr, daca ai pus mana pe un fruct sau pâine, etc sau te-ai dat cu crema de mâini, rezultatul nu va fi unul care să reflecte realitatea. Dacă mâinile nu sunt uscate, umiditatea poate dilua proba de sânge sau poate împiedica reacția chimică a testului, și-atunci, la fel, rezultatul nu este unul fidel.
2. Nu obții suficient sânge
Dacă înțepătura nu este suficient de adâncă, este posibil ca proba de sânge să fie prea mică și să nu umple spațiul necesar pe bandeletă, lucru care poate denatura rezultatul. Totuși, nu e bine nici să fie prea mult. Cel mai bine ar fi să nimerești picătura bună din prima.
3. Permiți unei alte persoane să folosească glucometrul tău
Glucometrul poate fi considerat un obiect personal și ideal este să-l folosești doar tu. Dacă, totuși, ocazional, se întâmplă să-l oferi unei alte persoane pentru a-și măsura glicemia, nu doar că trebuie să schimbi acul, dar trebuie să și dezinfectezi aparatul atât înainte cât și după folosire.
4. Nu te-ai spălat pe mâini și folosești prima picătură de sânge pentru măsurătoare
Dacă mâinile sunt curate și uscate, poți folosi prima picătură de sânge care răsare după înțepătură. Dacă dintr-un motiv oarecare nu ai posibilitatea să te speli pe mâini, șterge prima picătură și folosește-o pe a doua.
5. Te înțepi în vârful degetului
Nu că e greșit să te înțepi în vârful degetului, însă pentru că zona aceea este foarte sensibilă, va fi mai puțin dureros dacă vei face acest lucru pe una dintre lateralele lui. Specialiștii sugerează ca picătura de sânge pentru măsurarea glicemiei să fie obținută mai degrabă din degetele mijlociu și inelar decât din cel arătător.
6. Folosești bandelete vechi sau nu le depozitezi corespunzător
Cutiile cu bandelete au inscripționată data expirării. Aproape sigur că nu te-ai gândit să verifici acest lucru, atâta timp cât nu ai luat bandeletele ca să le mănânci. Află că enzima pe care o conține bandeleta, cea care reacționează la zahărul din sânge, după un timp începe să se descompună și asta va afecta citirile. Pe de altă parte, umiditatea sau temperaturile extreme accelerează acest proces, așa că depozitarea adecvată este esențială.
7. Nu ești suficient de hidratat
Dacă organismul nu are suficientă apă, zahărul din sânge devine mai concentrat. Asigură-te că ai băut multă apă, mai ales dacă ai fost afară, la căldură, dacă ai făcut exerciții fizice prea intense sau ai consumat cafea sau băuturi pe bază de cofeină.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Comentează