Ce PROBLEME indică o banală GREATĂ

Află ce AFECȚIUNI poate ascunde GREAȚA, simptom întâlnit în multe boli. Unele comune, iar altele mai rare.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Se pare că greața nu e numai de la alimente, sarcină sau, de exemplu, clasa politică. Poate să fie și un potențial semn, mai mult sau mai puțin discret, al faptului că ceva-ceva se întâmplă cu tine, că nu se poate să-ți fie greață dacă ești 100% bine. Din toate punctele de vedere, și fizic, și neurologic, și psihologic. Uite cauze și comune dar și surprinzătoare ale stării de greață.

Te simți stresat sau anxios:
să știi că emoțiile provoacă în corp o serie de modificări. Inclusiv în intestin, care e sensibil la sentimentele negative. Ai auzit de tahigastrie? Uite care este mecanismul: intestinul este căptușit cu nervi care îl fac să se extindă și să se contracte pentru a împinge alimentele prin tractul digestiv. Când ești stresat sau anxios, creierul trimite acelor nervi semnale care duc la contracții suplimentare. Asta e tahigastria. Contracțiile astea tulbură ritmul normal al intestinului și fac să resimți greață.

Îți este foame:
când stai prea mult timp fără să mănânci, nivelul zahărului din sânge scade foarte mult și asta îți dă senzația de greață, amestecată cu amețeală și stare de leșin. Tot cu greață te poți confrunta și dacă mănânci foarte repede.

Începi să te deshidratezi:
nu trebuie să ajungi stafidă ca stomacul să zbiere după apă. Unele persoane au probleme cu stomacul și au stări de greață și când sunt doar ușor deshidratate.

Iei medicamente pe stomacul gol:
o grămadă de medicamente, de la analgezice la antibiotice, de la antidepresive la medicamentele din schemele de chimioterapie și până la anumite suplimente (cum sunt vitaminele C, E și fierul) luate pe nemâncate pot da stare de greață. Fără „păturică” de hrană în burtă, care să nu le lase să se lipească de mucoasă, componentele unor pastile pot fi iritante.

Ai o migrenă:
nu mai căuta cauza stării de greață dacă ai o migrenă. Migrenele sunt însoțite de amețeli, iar amețelile dau greață. Pentru că durerea aia de cap mizerabilă este insuportabilă, o să te duci ca din pușcă după un analgezic. Adu-ți aminte să mănânci ceva înainte, fie și o coajă de pâine, altfel după ce că te doare capul o să te mai doară și stomacul. Și nici greața n-o să-ți treacă.

Ai o intoxicație alimentară sau o gastroenterită virală:
intoxicația e de la alimente sau băuturi contaminate pe care le-ai consumat, iar gastroenterita virală e provocată de un virus. Oricum, amândouă sunt cu greață, dar ca să nu-i dai ei toată atenția e și cu crampe și cu diaree.

Ar putea avea o infecție a urechii:
Canalele din urechea internă joacă un rol important în menținerea echilibrului, da? Păi și dacă ai infecție într-o ureche și ai amețeli, de la amețeli nu am zis că te ia și cu greață?

Ai modificări hormonale:
în sarcină, în tulburările endocrine și în folosirea contraceptivelor hormonale, greața nici nu-i de mirare. Când ai o afecțiune în care este implicată glanda tiroidă, indiferent că e hipo sau hipertiroidie, medicamentele cu care se tratează au ca și efect secundar greața.

Vezi cât de multe cauze poate avea greața? Și ce crezi, nu-s chiar toate! Mai poate fi prezentă în gripă, în gastrită, ulcer gastric, gastropareză și în boala de reflux gastroesofagian, în boala celiacă, în afecțiuni ale vezicii biliare (când ai pietre) sau ale pancreasului (inclusiv pancreatită). Dar chiar și în anumite cancere, în caz de apendicită, infarct miocardic, hiperglicemie, insuficiență renală, meningită, afecțiuni tiroidiene.



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#romania #greata #sanatate
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *