Ce NU mananci daca ai TENSIUNEA MARE – 17 Alimente de EVITAT

Vezi 17 Alimente de EVITAT daca ai TENSIUNEA MARE.
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:45 Intro
00:45 – 01:48 Ce provoaca Hipertensiunea?
01:48 – 03:06 Ce este hipetensiunea?
03:06 – 06:22 Alimente de evitat


Tensiunea arterială este până la urmă un parametru variabil, și nu orice creștere a ei îți pune eticheta de pacient hipertensiv. Crește și e normal să crească dacă ești agitat, obosit sau ai făcut efort fizic. Apoi că hipertensiunea se împarte în două categorii distincte: primară (cea ale cărei cauze nu sunt cunoscute și dă iama în populație fără vreo explicație) și secundară – care este rară și afectează un procent mic de persoane – fiind asociată unor afecțiuni, respectiv celor renale și endocrine. Că e primară sau secundara, hipertensiunea are un punct de plecare. În momentul în care valoarea tensiunii măsurată când ești și liniștit, și odihnit se situează în mod constant la o valoare peste 130 cu 85 milimetri coloană de mercur, medicul te va lua la ochi. Încă nu pune tratamentul pe tine dar știi cum e? Cum ai sărit de 140 cu 90 milimetri coloană de mercur, te-ai ars. Ești direct în statistici! Și de-aici începe circul: ia pastile, nu mai fă aia, nu mai drege ailaltă, lasă-te de fumat, nu mai pune gura pe sare, fugi de zahăr și de grăsimi de să-ți scapere picioarele… Toate sunt nasoale, dar până la mâncare!

Mezelurile: pentru că au și sare, au și grăsimi. Nivelul ridicat de sare, precum și numărul mare de calorii și aditivi din mezeluri agravează inflamațiile din țesuturi și îngreunează circulația sanguină de la nivelul arterelor.

Carnea roșie: nu mă întreba de ce, că nu mi-a dat nimeni vreo explicație. Dar dacă ai tensiunea mare nu mănânci și gata!

Carnea de pui: zice-se că în timpul procesării carnea de pui este injectată cu soluții pe bază de apă sărată.

Bulionul, sucul de roșii la cutie și ketchup-ul: au mai multă sare decât roșii. Și în general toate tipurile de sosuri care se găsesc în comerț: de maioneză, cu usturoi, pentru paste, salate sau pentru nachos. De sos de soia nici nu mai încape vorbă.

Murăturile: doamna, doamna, ai scăpat de-o grijă toamna…

Supele instant: de alea la plic zic. Sunt un fel de saramură de nu le poți ține-n gură!

Pizza: păi numai dacă enumeri ingredientele sunt clare lucrurile: salam, cașcaval și sos de roșii.

Brânză și produse lactate: poate să guști uneori, nu să mănânci zi de zi pe săturate.

Unt și margarină: au un conținut ridicat de sodiu și grăsimi, măresc colesterolul rău, încetinesc metabolismul și favorizează creșterea în greutate.

Pâine și produse de panificație: ți se pare o aberație, nu? Să știi că nu-i vorba doar de conținutul de sare, care între noi fie vorba e destul de mare. Ia în calcul faptul că un consum crescut de produse din făină rafinată duc la creșteri în greutate. Și cu cât tragi mai greu la cântar, crește și tensiunea precum cursul valutar.

Alimente dulci: mănâncă, mănânca și pe copcă te duci! Doza zilnică recomandată de zahăr pentru femei este de 6 lingurițe pe zi (adică 24 de grame), iar pentru bărbați – 9 (adică 36 de grame). Acum gândește-te câte lingurițe pui numai în cafea, și ține cont că zahăr este în cam toate alimentele procesate. De exemplu o lingură de ketchup conține 4 g de zahăr, un iaurt cu fructe, de 100 de grame, are 15 grame de zahăr, iar o felie de pâine albă două grame de zahăr. Lasă că pregătește Dragoș un video despre zahăr și-o să-ți zică el mai multe.

Sucuri acidulate și băuturi energizante: zahăr ca la balamuc într-o singură doză de suc – 40 de grame! Zece lingurițe! Iar cu băuturi energizante o comiți de nu se poate. Că pe lângă zahăr au și cofeină, și-ți crește cu viteză presiunea sanguină.


Bun venit pe canalul Pacientul2.0 ! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămanal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopotel ca să primești notificări cand postăm https://www.youtube.com/c/Pacientul20…

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *