Organismul Uman
Ce mâncăm în Bolile Pancreasului
Informațiile din acest VIDEO au fost verificate de Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv la centrul medical SuperFit. Domnul doctor are o pagină foarte interesantă de YouTube @Doctor Damian:
https://www.youtube.com/c/SuperfitDoctorDamian
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Lapte și derivate din lapte:
DA pentru lapte, iaurt și brânzeturi cu un conținut redus de grăsime, cum sunt cașul proaspăt și urda.
NU pentru unt, brânzeturi grase, cașcaval afumat, brânză topită, smântână, brânzeturi condimentate și margarină.
Produse din cereale și produse cu amidon:
DA pentru pâine neagră și graham, cereale integrale, mămăligă, fulgi de ovăz, grâu, griș, orez și cartofi copți.
NU pentru paste și produse de panificație din făină albă și pentru cartofi prăjiți.
Dulciuri și produse de patiserie.
DA pentru miere de albine, tarte cu fructe și aluaturi fragede.
NU pentru frișcă, ciocolată, bomboane și produse de panificație prăjite în grăsime.
Legume.
DA pentru legumele verzi, salată, fasole verde, mazăre, broccoli, conopidă, dovlecei, spanac, ștevie, urzici, castraveți, ardei gras, roșii, gogoșari, bame, soia (inclusiv preparată, cum ar fi laptele de soia sau tofu), supe de legume și sucuri de legume (de morcovi sau roșii).
NU legume prăjite în grăsime, nu legume preparate cu maioneză.
Produse din carne și derivate.
DA pentru carne slabă de pui, pește, fructe de mare și supă de pui slabă.
NU pentru carne roșie, carne grasă, slănină, carne tocată (mici, cârnați, chiftele, hamburger), afumături, mezeluri și carne prăjită.
Fructe și preparate din fructe.
DA pentru fructe de pădure (fragi, căpșuni, mure, zmeură, afine), agrișe, pepene roșu și pepene galben, cireșe, citrice (portocale, mandarine, grepfrut), piersici, caise, struguri, banane, compoturi și gemuri din fructe, sucuri de fructe proaspete.
NU pentru nuci, alune și migdale.
Uleiuri.
DA pentru uleiuri vegetale și ulei de măsline.
NU pentru alimente prăjite în ulei.
Băuturi.
DA pentru apă plată, sucuri din fructe și legume, supe clare, ceaiuri din fructe și ceai verde.
NU pentru băuturi alcoolice, cafea, băuturi carbogazoase și ceaiuri cu cofeină.
Condimente, mirodenii și plante.
DA pentru usturoi, mărar, pătrunjel, foi de dafin, cuișoare, chimen și ghimbir.
NU pentru condimente iuți (ardei iute, piper, boia de ardei iute, ketchup, muștar și chilli).
Subliniez încă o dată riscul ridicat de malnutriție pe care îl au persoanele care suferă de pancreatită din cauza malabsorbției și epuizării nutrienților precum și din cauza activității metabolice crescute.
Acest deficit de vitamine poate provoca osteoporoză, probleme digestive, dureri abdominale dar și alte simptome.
Prin urmare, pacienții cu pancreatită cronică trebuie să fie testați în mod regulat pentru deficiențe nutriționale.
Terapiile cu vitamine ar trebui să se bazeze pe aceste analize de sânge anuale.
În general, pot fi suplimentate multivitaminele, calciul, fierul, acidul folic, vitamina E, vitamina A, vitamina D și vitamina B12, dar în funcție de rezultatele analizelor de sânge.
Mai trebuie știut încă un lucru: cantitatea de grăsimi care ar trebui consumată variază în funcție de greutatea și înălțimea persoanei.
Pentru o persoană de talie medie se consideră că nu ar trebui consumate mai mult de 50 de grame de grăsimi pe zi.
De altfel poate varia între 30 și 50 de grame de grăsime, în funcție de toleranță.
Încă ceva: consumul zilnic de grăsimi nu ar trebui să fie concentrat într-o singură masă, ci repartizat pe parcursul zilei, eventual în 4-6 mese mici.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
00:00 – 00:09 Haioșii
00:09 – 00:28 Ce aflăm din acest video?
00:28 – 01:36 4 obiective în alimentație
01:36 – 02:58 Cum atingi obiectivele
02:58 – 03:12 Ce să MĂNÂNCI: Alimente cu DA sau NU
03:12 – 03:31 Lapte și derivate din lapte
03:31 – 03:44 Produse din Cereale și produse cu Amidon
03:44 – 03:55 Dulciuri și produse de Patiserie
03:55 – 04:28 LEGUME
04:28 – 04:41 Produse din CARNE și derivate
04:41 – 05:01 FRUCTE
05:01 – 05:07 Uleiuri
05:07 – 05:20 BĂUTURI
05:20 – 05:32 Condimente, mirodenii și plante
05:32 – 05:51 RISCURI nutriționale în Bolile de Pancreas
05:51 – 06:14 TESTĂRI regulate
06:14 – 07:12 Câtă GRĂSIME să consumi
#sanatate #romania #pancreas
Comentează