Organismul Uman
Ce Înseamnă Prostata Mărită. Când e CANCER?
Prostata se află chiar sub vezica urinară, în fața rectului, înconjurând uretra – acel tub care transportă urina și sperma. În calitatea ei de glandă, prostata secretă fluide seminale, ceea ce o face să fie importantă pentru reproducție. De altfel, 30% din fluidele ejaculate sunt dintre cele secretate de ea,
O glandă la care, pe măsură ce înaintăm în vârstă, începem să ne gândim cu oarecare îngrijoarare și avem și motive.
Prostata are mărimea unei castane sau a unei nuci. Cu o greutate la cam 20 de grame, cu dimensiunea și greutatea ei la tinerețe.
Pe măsură ce ne maturizăm, prostata tinde să se mărească. Când ești bărbat în toată puterea cuvântului se face cât mingea de ping-pong și cântărește cam 30-35 de grame, ca la bătrânețe la mulți bărbați să ajungă cât ditai mingea de tenis. Sau și mai mare.
Probleme ale prostatei teoretic pot să apară la orice vârstă. Practic, riscurile sunt mai mari după vârsta de 50 de ani. De asta zic că mai bine afli de pe acum ce probleme ar putea ea să-ți facă și la apariția căror simptome să dai fuga la urolog să ți-o controleze.
NU orice afecțiune a prostatei este cancer! Totuși, dacă cineva din familie a suferit de cancer de prostată, riscul de îmbolnăvire este mai ridicat, pentru că ereditatea își bagă coada în povestea asta. În situația asta, ar fi bine ca testele screening, adică de depistare precoce, să le începi mai devreme de 50 de ani, vârsta de la care sunt recomandate în mod obișnuit. Chiar de două ori pe an.
Părerea medicilor, specialistul în prostată de numește urolog – este să nu ignori simptomele despre care am să îți zic în continuare și să nu le găsești explicații ridicole.
Te trezești de două sau mai multe ori pe noapte pentru a urina
Aștepți anormal de mult pentru a urina și o faci cu dificultate
Ai senzația de durere și/sau arsură la urinare
Jetul are o presiune slabă și este întrerupt
Ai mai tot timpul senzația că vezica urinară nu este complet golită
Simți brusc nevoia imperioasă să urinezi și nu poți să te abții
Observi sânge în urină
Ai probleme cu erecția
Ejacularea este dureroasă și materialul seminal conține sânge;
Te confrunți cu frecvente dureri sau rigiditate în partea inferioară a spatelui, în șolduri, zona pelviană, rectală sau în zona superioară a coapselor.
Afecțiunile necanceroase ale prostatei sunt prostatita (acută bacteriană, cronică bacteriană sau prostatidina) sau hipertrofia benignă (adenomul de prostată). Pentru prostatita bacteriană, manifestată prin inflamație, tratamentul este cu antibiotice. Dacă nu se amelioreaza atunci intervenție chirurgicală.
Adenomul de prostată (inflamarea lobului central al prostatei până ajunge să straguleze uretra) are mai multe variante de leac: medicamente, ultrasunete, laser, microunde, rectoscopie, dilatare progresivă cu balon sau stent.
Partea proastă la cancerul de prostată este aceea că afecțiunea e asimptomatică și abia în stadiile avansate începe să-și trădeze prezența.
Dacă este posibil să fie cancer de prostată, asta o să indice un test din sânge care identifică nivelul antigenului prostatic specific. PSA, așa se numește testul. Însă diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul biopsiei efectuate pe mici probe de țesut, prelevate din mai multe zone ale prostatei.
Tratamentul cancerului de prostată depinde de extinderea lui: dacă afectează parțial sau total prostata ori dacă s-a răspândit în alte părți ale corpului. Mai depinde și de vârsta pacientului și de starea lui generală de sănătate.
Variantele de tratament sunt mai multe si in funcție de stadiul cancerului, având în vedere că acest tip de cancer are o evoluție lentă.
Pentru situațiile în care cancerul de prostată se află în stadii mai avansate, variantele de tratament includ terapia hormonală, radioterapia, chimioterapia, crioterapia, imunoterapia și, frecvent, prostatectomia (îndepărtarea chirurgicală a prostatei și a unor țesuturi din apropierea ei)
Prognosticul şi şansele de vindecare a cancerului de prostată depind de momentul diagnosticării, de gradul de extindere la ţesuturile din jur, de starea generală de sănătate a pacientului și de reacţia organismului la tratament.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează