Ce e mai sănătos? ALB sau NEGRU?

Ce e mai #sănătos? #ALB sau #NEGRU? În acest video îți prezentăm diferențele sau asemănările dintre alimentele albe și cele negre. Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm.
https://www.youtube.com/channel/UCagHBtfhnp3Vm5ZinVsW_1Q/featured

01:04-1:55
Ouă cu coaja albă și ouă cu coaja maro
În realitate nu există absolut nicio diferență, culoarea cojii fiind influențată de culoarea penajului producătoarei: găinile albe fac ouă cu coajă albă iar găinile cu penaj colorat fac ouă cu coajă maro. Și mai există un mit: coaja ouălor maro este mai groasă decât a celor albe. În acest caz diferența o face vârsta găinii: ouăle găinilor tinere – fie că au penaj alb sau colorat – au coaja mai groasă, pe când ale celor bătrâne e mai subțire.

1:56-3:03
Făină albă și făină neagră
Făina albă este o făină care prin rafinare a pierdut cam tot ce avea bun, nutrienții dar și fibrele.
Făina neagră, în schimb, obținută prin măcinarea întregului bob de grâu, este bogată în vitamine, minerale și, desigur, fibre.
Caracteristicile pe care le are făina le va prelua, evident, și pâinea preparată din ea. Așadar, pâinea neagră este de preferat pâinii albe, pentru bogăția de nutrienți și fibre.

3:04-4:00
Struguri albi și struguri negri
Bogați în glucide, vitamina C, vitamina K și grăsimi saturate, strugurii albi au puține calorii și zero colesterol. Spre deosebire de cei negri, conțin flavonoizi numiți catehine și o cantitate mai mare de fier și potasiu. În schimb, nu au antocianinele și nici quercitina și resveratrolul pe care strugurii negri le au… Antocianinele sunt niște compuși care încetinesc multiplicarea celulelor canceroase, iar quercitina este ridicată în slăvi că scade tensiunea arterială.

4:00-4:53
Zahăr alb și zahăr brun
Zahărul alb este obținut din sucul sfeclei sau din cel al trestiei de zahăr și este complet rafinat, mermelit și albit. Zahărul brun este tot zahăr alb, dar spoit cu melasă. Melasa este un produs rezidual al procesului de rafinare al sfeclei sau trestiei de zahăr, având aspectul unui sirop gros, vâscos, închis la culoare, bogat în vitamine și minerale, cu gust de caramel. Așa că între zahărul alb și cel brun diferența este numai de culoare și nițel și de aromă, la calorii aflându-se la aproape același nivel. Zahărul ăla bun-bun e zahărul brut, nerafinat și fără aditivi alimentari.

5:08-6:12
Ceapa albă și ceapa roșie
În afara vitaminelor și mineralelor care se regăsesc în ambele soiuri, ca și în cazul strugurilor, ceapa roșie este mai bogată în antioxidanți datorită conținutului mai ridicat de antocianină, acel pigment care de altfel îi dă și culoarea. Despre ceapa roșie au ieșit vorbe că ar avea oarece contribuție în tratarea problemelor urinare, că favorizează circulația sanguină, ameliorează durerile osoase cauzate de osteoporoză și e de partea diabeticilor când vine vorba de scăderea nivelului de insulină și de creșterea toleranței la glucoză.

6:13-7:02
Ciocolata albă și ciocolata neagră
Ciocolată adevărată e aia neagră, e făcută cu pulbere de cacao. Peste 35%. Să simți cum se duce gustul ăla de cacao până în creieri și face instrucție cu ei. Pe langa pulberea de cacao are și unt de cacao. Și zahăr are, dar nici din ăla foarte mult. Măi, dar are la antioxidanți.
Chestia ailaltă, albă (nu, că eu refuz să-i spun ciocolată!), n-are nici măcar o particulă de pulbere de cacao. Niciuna! E o amestecătură de unt de cacao (la greu), zahăr și lapte praf. Ciuciu antioxidanți!

7:03-7:59
Piper alb și piper negru
Pentru obținerea piperului negru, boabele sunt culese atunci când sunt aproape coapte, după care sunt puse să se usuce la soare și învelișul lor devine negru. După uscare, boabele de piper sunt măcinate cu tot cu acest înveliș.
Pentru piperul alb, în schimb, boabele sunt lăsate să se coacă pe plantă, complet, și abia după aceea sunt culese, apoi ținute câteva zile în apă iar ulterior expuse la soare pentru a se usca.

8:00-8:45
Fasole albă și fasole roșie
Indiferent de culoare, fasolea este o sursă valoroasă de proteine vegetale și de fibre. Din punct de vedere nutritiv și caloric nu sunt cine știe ce deosebiri notabile între fasolea albă, roșie sau pestriță. Singura diferență ar fi aceea că fasolea roșie, asemeni strugurilor negri și cepei roșii, are un conținut mai mare de antioxidanți.




Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *