Ce Boli Grave poate să anunțe AMEȚEALA

Afli astăzi cum amețeala poate însemna ANEMIE, o infecție a urechii, probleme cu Tensiunea Arterială, cu Glicemia sau chiar boala Parkinson.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Amețeala este senzația aia că ești dezechilibrat și că se învârtește pământul cu tine. Este legată de organele senzoriale, în special de ochi și urechi, așa că uneori poate provoca leșin. Când sunt amețeli ocazionale, n-ai de ce sa îți faci griji. Dar dacă te confrunți cu episoade repetate și nu le găsești niciun motiv ori dacă amețeala persistă un timp îndelungat, ar trebui să mergi la medic ca să caute și identifice cauza. Și ce-ar putea să fie?

Multe cazuri de amețeală sunt cauzate de probleme care afectează mecanismul de echilibru din urechea internă. Poate fi vorba despre o infecție, cum este otita, de alte infecții -fie că sunt bacteriene sau virale – sau de o gramadă de alte probleme de la nivelul acestui organ care este urechea și care, fie că e mic, clăpaug sau mare, să știi ca poate suferi în fel și chip.

O modalitate de a face distincția între amețelile provocate de o afectare a urechii și cele care au alte cauze este să urmărești dacă ele apar numai atunci când esti în poziție verticală sau și atunci când ești întins.

Dacă senzația de amețeală apare atunci când ești în poziție verticala, probabil că nu are legătură cu urechea. Numai aia care te învârtește cnd ești la orizontală e semn că la ureche ai tu vreo boală…
Există foarte multe afecțiuni ale urechii în care amețeala este prezentă, cu denumiri destul de complicate de rostit, n-are niciun rost să fac entorsă de limbă înșiruindu-le, că și-așa nu va ajuta cu nimic. Mergi la medicul ORL-ist, e „felia” lui și pe ea este artist.
Altă împrejurare în care apare amețeala este atunci când creierul nu primește suficient sânge, iar asta se întâmplă când persoana suferă de exemplu de anemie sau de o afectare a sistemului circulator. Sistem circulator care atunci când nu funcționează cum ar trebui, afectează și inima. Asta probabil că știi… Și tot amețeli și pierderi ale echilibrului pot fi cauzate de unele condiții neurodegenerative cum sunt boala Parkinson sau scleroza multiplă.

Când mai poți suferi de amețeli? Când ai scăderi bruște ale tensiunii arteriale, lucru care cel mai adesea li se întâmplă adulților vârsnici, când ai scăderi bruște ale glicemiei (sunt vizate mai cu seamă persoanele cu diabet), când suferi de cardiomiopatie (pentru că mușchii inimii devin rigizi și pompează mai puțin sânge), când suferi de aritmii cardiace sau când ai un diagnostic de anxietate ori faci atacuri de panică. Până și o banală răceală sau gripă ori o migrenă, toate au printre alte simptome și amețelile.

Vedeți voi, dragii mei, amețelile -când sunt prezente doar ele- chiar dacă sunt destul de puternice, să fim sinceri, nu ne sperie foarte tare. (Știți că suntem trei categorii de pacienți pe lumea asta: ăia care se duc la doctor pentru orice fleac, ăia care nu se duc nici dacă de-o săptămână zac, și ăia care nu se plâng de nimic pentru că ei chiar sunt bine, dar se duc regulat la doctor pentru niște… vitamine). Deci ne întoarcem la amețeli ca să spunem că poate mai degrabă frecvența cu care apar și persistența cu care se manifestă ele ne-ar putea pune oarecum pe gânduri. Medicii însă ne atrag atenția (și asta v-aș ruga să rețineți) asupra amețelilor care sunt însoțite și de alte simptome. De unul sau mai multe dintre cele pe care o să vi le spun imediat. Asta pentru că o combinație „amețeli + un alt simptom” poate să sugereze lucruri realmente periculoase, inclusiv anevrism, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Așadar:

• confuzie sau tulburări de vorbire ori de înțelegere; amorțeală sau paralizie în brațe, picioare și față; tremurat sau senzație de leșin; dificultăți de vedere sau pleoape căzute; incapacitate de a sta în picioare sau în șezut; dificultăți respiratorii; febră; vomitat sever fără motiv; durere de cap sau de ceafă; durere puternică în piept; atacuri de apoplexie sau crize epileptice.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#romania #ameteala #sanatate

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *