Organismul Uman, Sănătate Digitală
Ce arata RESPIRATIA GREA: 25 cauze + 3 exercitii BENEFICE
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
00:00 – 00:21 Intro
00:21 – 05:37 Afecțiuni frecvente
05:37 – 07:20 Tratament
07:20 – 09:50 Exerciții BENEFICE
Un adult sănătos respiră de cam 20 de ori pe minut. Asta ar înseamna, așa, spre 30.000 de respirații pe zi. Ritmul și socoteala asta se mai strică uneori, pe bună dreptate, în timpul unui efort fizic intens sau după el (personal consider călcatul cămașilor efort deosebit de intens și de aia îl evit cât pot). Și o răceală obișnuită poate ridica probleme de respirație, dar, cum ziceam, e normal să se întâmple așa.
Dificultății de a respira medicii îi spun dispnee, că e mai pe scurt, să nu consume multe litere. Ei, dispneea asta, dificultatea de a respira adânc, de a trage aer în piept pe săturate, ca un fel de… foame de aer, însoțită de senzația că te strânge ceva în piept, când este permanentă bineînțeles că nu mai e ceva normal, de trecut cu vederea. Și nu că nu e ceva normal, este chiar un simptom care poate fi legat cu mai multe afecțiuni. Și are valoare de steguleț roșu de avertizare. Dispneea poate fi acută (adică pac! apare brusc și ține câteva minute sau ore) sau poate fi cronică (adică de lungă durată, care apare în timpul activităților zilnice deși acestea nu sunt istovitoare – precum călcatul cămășilor, cum am zis – sau chiar și numai la mers.
Ca să înțelegi că dispneea cronică este ceva grav, să știi că respirația devine grea chiar și dacă doar mergi în pas normal, dintr-o cameră în alta ori când efectiv stai pe loc și nu faci nici cel mai mic efort. Uneori, dificultățile de respirație sunt mai mici sau mai mari în funcție de poziția corpului. De exemplu, la persoanele care suferă de unele afecțiuni ale inimii sau plămânilor, respirația greoaie se declanșează atunci când stau întinse, în poziție orizontală.
Cum am spus, sunt mai multe afecțiuni care pot provoca dificultăți respiratorii. Cele pe termen scurt au cel mai frecvent cauze precum (1) astmul, (2) atacul de cord, (3) tulburările de anxietate, (4) anemia, (5) existența unui cheag de sânge la nivelul plămânilor (afecțiune denumită embolie pulmonară), (6) un exces de lichid în jurul inimii (pericardită lichidiană), (7) insuficiența cardiacă sau (8) tulburările de ritm cardiac, (9) pneumonia sau alte tipuri de infecții respiratorii, (10) o reacție alergică severă (anafilaxia), (11) pneumotoraxul (acumularea de aer în spațiul dintre plămâni și peretele toracic), (12) pierderea bruscă de sânge sau (13) existența unui corp străin în căile aeriene superioare. Respirația greoaie mai poate fi cauzată de (14) unele medicamente (de exemplu cele pentru reducerea grăsimilor din sânge și antihipertensivele) precum și de (15) temperaturile extreme – foarte cald sau foarte frig. (16) Deshidratarea poate, de asemenea, provoca dificultăți de respirație.
În cazul dispneei cronice, deci cea care se manifestă pe termen lung și interferează cu activitățile cotidiene (de aia tot zic, fetelor, să nu călcați cămăși decât rar de tot și numai dacă sunteți amenințate), în dispneea cronică, deci, cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de astm (da, din nou astm, ȘI în acest caz astm), (17) boală pulmonară cronică obstructivă (inclusiv emfizem pulmonar), (18) sarcoidoză (apariția unor zone de inflamație numite granuloame, cel mai des în plămâni; nu știu dacă ați urmărit serialul cu deliciosul dr. House, că acolo nu exista episod în care să nu se pronunțe sarcoidoză măcar de două-trei ori). Așa… Deci dispnee cronică mai avem în (19) bolile de inimă, inclusiv insuficiență cardiacă congestivă, cardiomiopatie sau insuficiență ventriculară, (20) în pleurezie (popular denumită „apă la plămâni”) sau în (21) hipertensiune pulmonară. (22) Obezitatea și (23) lipsa condiției fizice afectează de asemenea respirația. Inclusiv (24) cancerul pulmonar și (25) tuberculoza fac ca pacientul să respire greoi.
#respiratiagrea #respiratiagreacauze
—
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Mulțumesc