Organismul Uman
Care este GLICEMIA CORECTĂ
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Video cu Monica, despre Tensiunea Arterială: https://youtu.be/E-rD2_NzoAE
Mai multe informații găsiți în EMISIUNEA LIVE cu dr. Mihai Comșa, diabetolog, și Monica Anghel, medic rezident diabetolog: https://fb.me/e/2a2zXgYja
Astazi vom discuta despre glicemia corecta pentru persoanele care nu au diabet, care sunt in zona de prediabet sau chiar diagnosticati cu diabet zaharat, cum variaza glicemia in functie de momentul in care e masurata, cum variaza in functie de ce am mancat si cat, dar si care sunt factorii care influenteaza glicemia.
Sa presupunem ca intr-una dintre dimineti mergi la analize sau poate ai un glucometru acasa si iti masori glicemia, adica valoarea glucozei din sange. Constati ca ai o glicemie de 91 mg/dl.
Trebuie sa stii ca la un adult sanatos, fara diabet zaharat, glicemia a jeun (adica glicemia luata de dimineata, dupa ce timp de 8h nu ai mai mancat nimic) trebuie sa fie in intervalul 70-100 mg/dl.
Prediabetul este caracterizat de valori ale glicemiei in intervalul 100-125 mg/dl, iar la valori mai mari sau egale cu 126 mg/dl putem vorbi despre diagnosticul de diabet zaharat. Pentru diagnostic cert trebuie repetate cel putin 2 probe. Iata ce spune domnul doctor Mihai Comsa.
Daca ai servit masa, au trecut 2h de la ultima imbucatura si nu ai diabet zaharat, glicemia ta nu trebuie sa depaseasca 140 mg/dl. Daca ai intre 140 si 199 mg/dl vorbim de prediabet, iar la valori de 200 sau mai mari putem pune diagnosticul de diabet zaharat. Domnul doctor ne confirma toate aceste informatii.
Trebuie sa vorbim si despre valorile hemoglobinei glicozilate caci pana la urma ea este cea care ne arata care au fost nivelurile medii ale glicemiei in ultimele 2 pana la 3 luni.
Tineti cont ca aceasta masuratoare este un parametru important care ne arata daca trebuie facute schimbari ale stilului de viata sau ale tratamentului , deoarece reprezinta o medie a glicemiilor din fiecare moment al zilei din ultimele 2-3 luni.
Hemoglobina glicozilata cu valoare normala e mai mica decat 5,7. Intre 5,7 si 6,4 este considerat prediabet, iar ceea ce este mai mare sau egal cu 6,5 este considerat diabet.
Pentru majoritatea adultilor cu diabet, societatile internationale recomanda ca tinta de HbA1c sa fie sub 7%. Medicul dvs va poate recomanda o tinta mai mare sau mai mica in functie de varsta dvs si de alti factori precum durata diabetului sau alte afectiuni pe care le aveti,.
Ce ar fi scadem nivelul si sa ajungem la valoarea de 70? Trebuie sa o tineti minte! Pentru ca ce e sub 70 mg/dl poarta denumirea de hipoglicemie si sigur nu poate fi trecuta cu vederea. Domnul doctor Comsa ne spune care sunt simptomele.
Stii care e definitia hipoglicemiei, stii care sunt simptomele, dar cel mai important este sa o tratezi. Nu uita de regula 15-15! Consumi 15 grame de glucide cu actiune rapida, verifici glicemia dupa 15 minute. Daca valoarea se afla tot sub 70, repetati acesti pasi pana cand glicemia revine in intervalul normal.
Glicemia poate fi influentata de starile emotionale, de reactiile adverse ale unor medicamente, de expunerea la stres sau dureri care conduc la eliberarea unor hormoni care cresc glicemia
Vestea buna e ca daca aveti grija de voi, veti avea un control glicemic bun si puteti intarzia sau chiar impedica aparitia complicatiilor diabetului .
Pentru a realiza acest lucru trebuie sa :
– Mentineti nivelurile glicemiei cat mai apropiate posibil de nivelul vostru tinta si verificati-le regulat
– Asigurati un regim alimentar sanatos
– Faceti activitate fizica regulate
– Asigurati-va ca luati medicamentele asa cum v-au fost prescrise
– Efectuati vizite regulate la medicul currant, cel putin la fiecare 6 luni
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#sanatate #diabet #glicemie
Comentează