BALONARE si GAZE Intestinale? Ce BOLI pot ASCUNDE

Cât ştii de fapt despre Balonare şi Gaze intestinale? Iată Cauzele medicale, dar şi soluţiile la îndemână.
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:40 Intro
00:40 – 03:30 Istoria gazelor la stomac
03:30 – 05:29 Cauzele balonarii si producerii gazelor
05:29 – 06:53 Cauzele medicale
06:53 – 07:56 Numar maxim admis
07:56 – 09:27 Solutii
09:27 – 10:11 Aboneaza-te


O serie de alimente și de obiceiuri provoacă gaze intestinale, și aici o să numesc fasolea, mazărea, lintea, varza-varză și varza de Bruxelles, broccoli, conopida, tărâțele, produsele lactate care conțin lactoză, fructoza din fructe dar și din unele produse care o conțin ca și îndulcitor, sorbitolul (substitut de zahăr care se găsește în unele bomboane sau gume de mestecat), cerealele integrale și băuturile carbogazoase. Ca și obiceiuri care favorizează producerea de gaze intestinale sunt de menționat mâncatul ca nemâncatul, adică la turație maximă și vorbitul în timp ce mănânci, mestecatul de gumă, suptul bomboanelor și băutul cu paiul.
Acumularea unei cantități mari de gaze și imposibilitatea de a le elimina, duc la balonare, care în termeni medicali se numește distensie abdominală, și este însoțită de disconfort accentuat (senzație de preaplin șsi de presiune) sau chiar de crampe intens dureroase.
Gazele, balonarea și durerile care le însoțesc pot fi și condiții medicale, nu doar de conjuncturi care țin de alimentele consumate sau de modul în care au fost consumate, cum spuneam mai devreme. Astfel, poate să fie vorba despre o tulburare de motilitate intestinală (adică de mișcari anormale sau contracții ale mușchilor intestinali, cum este în sindromul colonului iritabil), despre constipație, despre sindromul de flexie splenoasă (un blocaj al gazelor în pliurile colonului), despre o absorbție scăzută a nutrienților în intestinul subțire (problemă foarte des întâlnită în boala Crohn), despre intoleranță la lactoză, boală celiacă, gastrită, gastroenterită, gastropareză, colită ulcerativă, ulcer peptic, boală de reflux gastroesofagian, fibroză chistică, insuficiență pancreatică, ascită, calculi biliari, cancer ovarian sau uterin ori o alergie la unele alimente.
Sigur, pentru a se pune un diagnostic de acest gen nu e suficient că te plângi de pârțâieli fără număr și de burtă cât cimpoiul, sunt necesare și investigații, bineînțeles. Și apropo de „fără număr”, ba există și un număr maxim admis – considerat normal – de bășinele zilnice: în medie până în 20. Bine, acuma eu n-am găsit instrucțiuni cum trebuie numarate: salvele sau la bucată… Ar fi util să existe o aplicație care să le numere, ca să nu stăm cu agenda în mână toată ziua. Până în 20 pe zi dacă nu sunt însoțite de dureri abdominale prelungite, de modificarea frecvenței mișcărilor intestinale, de diaree, constipație, modificarea consistenței scaunelor sau scaune cu sânge, de greață și vărsături persistente, îngălbenirea ochilor și a pielii, pierdere în greutate și dureri în piept. Dacă se manifestă și astfel de simptome adresează-te medicului, că dacă te trădează nemilos țeava de eșsapament, se cere o revizie.
Ce-i de făcut când singura problemă e că împuști în rafale, la foc automat, și te-ai cam săturat. Când concurezi cu uriașul Pantagruel, personajul lui Rabelais care în capitolul 27 al celei de-a doua cărți a descărcat o superbasină care „a făcut ca pământul să se zguduie 29 de mile împrejur, iar din pântecele sale au ieșit mii de oameni, pitici și creaturi ciudate”.
Deci ce-i de făcut să convingi… curul să fie tăcut. Păi în primul rând bagi divorț amiabil de alimentele alea cu potențial, de care am zis mai devreme. Și îți schimbi și obiceiurile alea de care, la fel, am zis, ca să nu mai alimentezi turbina eoliană. Apoi, ca să dai forță bacteriilor bune și să se restabilească echilibrul florei intestinale, dă-i cu iaurt, dă-i cu chefir, că au probiotice. Scorțișoara, turmericul și ghimbirul, pot fi și ele de ajutor. La fel și ceaiurile de mușețel, mentă, chimion, fenicul sau coriandru. Deși nu le-a fost neapărat dovedită eficacitatea, contra balonării se mai folosesc medicamentele care conțin simeticonă, antiacidele și cărbunele medicinal.

#balonare #gazeintestinale #gazestomac


Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *