ARSURILE la STOMAC: 10 solutii fara medicamente

Arsurile la Stomac pot ascunde mai multe Afectiuni. Trebuie sa afli cum le TRATEZI, dar si cum le PREVII!
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Despre INFARCTUL Miocardic:
https://www.youtube.com/watch?v=02PPV59uN-w&t=51s&ab_channel=Pacientul2.0


00:00 – 00:30 Intro
00:30 – 01:11 Ce sunt arsurile? Pirozis
01:11 – 02:52 Ce le determina
02:52 – 04:46 Atentie la medicamente
04:46 – 07:01 Cum le previi
07:01 – 08:12 Cand sa mergi la doctor
08:12 – 09:09 Simptom inselator de INFARCT


Arsurile la stomac sunt un simptom comun al refluxului acid, când o parte din conținutul stomacului face cale-ntoarsă în esofag. Senzația aia urâta ca o zi de luni se cheamă pirozis și apare mai des după ce mănânci (la vreo două, trei ore), când te apleci, când faci exerciții fizice și uneori noaptea când dormi. Dacă dormi întins în pat. Că dacă adormi în fotoliu la televizor mai e cum mai e.

Așa, din când în când, toți suntem datori cu o arsură la stomac, dar ăsta nu-i motiv de panică și de chemat Salvarea. Dar dacă ți se întâmplă cam de două ori pe săptămână, bine ar fi să mergi la medicul de familie, care te va trimite la gastroenterolog, pentru că cel mai probabil suferi de boală de reflux gastroesofagian. Care, la rândul ei, poate fi simptomul unei alte afecțiuni despre care habar nu ai că o ai. Ca de exemplu un ulcer peptic, o esofagită sau o hernie hiatală. Asta dacă nu cumva ai probleme cu greutatea excesivă, pentru că arsurile la stomac sunt des întâlnite la persoanele supraponderale. La fel și la fumători. Și mai apar dacă bei cafea cu nemiluita, dacă te cinstești des cu alcool, dacă ai o relație de subordonare față de ciocolată, dacă mănânci picant de parcă ai fi din neam de indian și dacă imediat după masă plonjezi în pat ca să tragi la aghioase. Și să știi că unele alimente cum ar fi citricele, roșiile (în stare proaspătă dar și sub formă de suc, bulion ori ketchup), ceapa, usturoiul, menta (da, da, pare ciudat!) și cam tot ce se prepară prin prăjire, pe lângă plăcerea gustului aduc și nefericire stomacului. Ah, da, arsuri la stomac mai dau băuturile carbogazoase și medicamente precum aspirina, ibuprofenul, fenilbutazona și cortizonul.

Iată mai intaice poți încerca să faci pentru a reduce cât mai mult frecvența și intensitatea arsurilor la stomac:
1. Las-o mai moale cu grăsimile. Fă-te că nu vezi șunculița, kaiserul, jumările, mezelurile, ceafa porcului, untul sau frișca. Adică mai poți mânca din când în când, dar nu sări calu’.
2. Am zis deja: alcoolul, cafeaua, ciocolata, băuturile carbogazoase, alimentele acide, picante și prăjite vin cu efecte chiar nedorite. E alegerea ta, ți-o asumi. Noi te sfătuim, tu decizi ce consumi.
3. Este foarte bine să ai mese regulate, să nu mănânci pe fugă și să mesteci bine. Este de ajutor și dacă adopți stilul „mese mici și dese”.
4. Nu mânca niciodată dulciuri concentrate pe stomacul gol.
5. Nu te duce la culcare imediat după ce mănânci. Dă-i timp amărâtului ăla de stomac să digere. Mai fă-ți de lucru vreo 2-3 ore prin casă. Sau pe-afară.
6.Tot după masă, evită să te apleci sau să ridici greutăți.
7. Ca să nu te trezească noaptea acidul gastric care urcă din stomac în esofag, dormi pe o pernă mai înaltă, ca să nu ai o poziție perfect orizontală fiindcă deloc nu te avantajează.
8.Dacă vrei să stimulezi producția de salivă, care neutralizează acidul gastric, după ce ai mâncat mestecă gumă. Dar gumă fără zahăr și în niciun caz mentolată.
9.Când știi că ai comis-o și ți-e clar ce te așteaptă, bea un ceai de ghimbir. Sau nu neapărat ceai, ceva care să conțină ghimbir.
10.Lasă-te de fumat că, uite, pe lângă daună la plămâni mai ai și arsuri.
Va trebui să mergi la medic daca e de mai mult de doua ori pe saptamana și dacă în afara arsurilor mai ai și dificultăți sau chiar dureri la înghițire, scaune închise la culoare sau care conțin sânge, pentru că arsurile tale la stomac sunt simptomul unei afecțiuni mai grave cum ar fi ulcerul peptic sau esofagita, o inflamație a esofagului care produce modificări ale căptușelii acestuia, ceea ce crește riscul de cancer esofagian.

#arsurilastomac #boala de reflux #arsurilastomactratament


Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *