Ai Tensiunea MICĂ? Ce riști dacă ai Tensiune Arterială Scăzută

Este tensiunea mică un PERICOL? Află ce să faci ca să NU SCADĂ brusc și ce o cauzează.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Video despre VALORILE NORMALE ale TENSIUNII: https://www.youtube.com/watch?v=NvWozv1jwLw&ab_channel=Pacientul2.0

Îi mulțumim doamnei Dr. Iulia Ioniță, medic rezident CARDIOLOG, că a verificat și VALIDAT MEDICAL text acestui video.
Mai multe despre doamna doctor: https://www.facebook.com/ionita.iuliatheodora

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Hai să definim întâi hipotensiunea. Deci: hipotensiunea arterială este termenul medical pentru o tensiune scăzută sub 90/60 mmHg. Am mai spus, dar nu mă deranjeaza deloc să revin și să repet care este semnificația acestor numere. Poate ești mai nou pe aici și ți-a săapat sau încă nu ai vizionat videoul în care deja am explicat. (Ca pe viitor nimic să nu ratezi, îți sugerez să te-abonezi.) Bun. Deci: când citești tensiunea, primul număr, cel mare, reprezintă tensiunea sistolică – adică presiunea exercitată de sânge asupra pereților arteriali atunci când inima se contractă și trimite sânge în artere. Al doilea număr, cel mic, indică tensiunea diastolică sau presiunea din artere când inima se odihnește între două batai. Mda… Și maică-mea ne lăsa, pe mine și pe frate-meu, să ne mai și odihnim între două bătăi… Aia pentru banii furați din portofel ca să ne cumpărăm înghețată Polar și aia pentru notele la teză. El la română și eu la matematică. Știți, noi ne cinsteam și pentru insuccese… Să revenim la valorile tensionale. În exemplul 90/60 mmHg, 90 este tensiunea sistolică și 60 cea diastolică. Și toate valorile sub acestea definesc hipotensiunea.
Cum am spus, la o persoană sănătoasă, o tensiune scăzută care nu se manifestă și cu alte simptome, nu necesită tratament. Sunt persoane care trăiesc confortabil cu hipotensiune cronică, ba chiar este de așteptat ca acestea să aibă o (vi)ață mai lungă comparativ cu hipertensivii. În schimb, o tensiune arterială mică însoțită și de alte simptome sau o scădere bruscă și severă a tensiunii, care lipsește creierul de o aprovizionare adecvată cu sânge, poate fi asociată cu afecțiuni grave care necesită intervenție de specialitate.


00:00 – 01:40 Ce este HIPOTENSIUNEA
01:40 – 02:55 Ce înseamnă VALORILE tensiunii
02:55 – 03:32 Necesită TRATAMENT?
03:32 – 05:26 Când SCADE tensiunea?
05:26 – 06:39 CAUZE de scădere bruscă a tensiunii
06:39 – 07:33 Simptomele hipotensiunii


Surse:
https://www.webmd.com/heart/understanding-low-blood-pressure-basics
https://www.nhs.uk/conditions/low-blood-pressure-hypotension/
https://www.healthdirect.gov.au/low-blood-pressure-hypotension

#hipotensiune #tensiunearteriala #tensiunemica

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *