Ai METABOLISMUL lent? 9 Metode să-l repornești

Oboseală? Poftă Mare de Mâncare? Schimbări de dispoziție? Nu poți slăbi? Afli 9 metode să pui METABOLISMUL la treabă!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate si VALIDATE MEDICAL de dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv la Centrul Medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian

Metabolismul este un termen care descrie toate reacțiile chimice din corpul tău care îl mențin în viață și funcțional. Același metabolism este, de asemenea, responsabil pentru transformarea nutrienților din alimentele pe care le consumi în combustibil, oferindu-i corpului energia de care are nevoie pentru a respira, a se mișca, a digera alimentele, a face să circule sângele și a repara țesuturile și celulele deteriorate. Cu toate acestea, cuvântul „metabolism” este adesea folosit pentru a descrie rata metabolică bazală sau numărul de calorii pe care le arzi în repaus. Cu cât această rată este mai mare, cu atât arzi mai multe calorii în repaus. Există mai multe strategii bazate pe dovezi care te pot ajuta să-ti crești metabolismul pentru a-ți gestiona greutatea, pe de o parte, și de a-ți susține sănătatea generală, pe de alta parte.

Uite care sunt cele 9 moduri simple să-i dai un zvâc:

1. Mănâncă multe proteine la fiecare masă
Consumul de alimente poate crește temporar metabolismul pentru câteva ore. Se numește efect termic al alimentelor și este determinat de caloriile necesare pentru a digera, absorbi și procesa nutrienții, iar proteinele sunt cele care întețesc acest efect.

2. Bea mai multă apă
Oamenii care beau apă, nu băuturi cu zahăr, au mai mult succes în pierderea în greutate și menținerea acesteia. Băuturile dulci conțin calorii, așa că înlocuirea lor cu apă reduce automat aportul de calorii. Conform unui studiuleț micuț, realizat acum vreo 10 ani, consumul a 500 ml de apă crește metabolismul în repaus cu 30% timp de aproximativ o oră.

3. Fă un antrenament de mare intensitate
Adăugarea câtorva antrenamente de mare intensitate rutinei tale de exerciții fizice poate stimula metabolismul și te poate ajuta să arzi grăsimile.

4. Ridică obiecte grele
Ridicarea greutăților poate ajuta la construirea și menținerea mușchilor, reducând în același timp grăsimea corporală. Mai multă masă musculară = un metabolism mai ridicat.

5. Ridică-te mai des de pe scaun
Statul prea mult pe scaun poate avea efecte negative asupra sănătății: scoruri scăzute ale riscului cardiometabolic, greutate, grăsime corporală, circumferință a taliei, tensiune arterială sistolică și diastolică, trigliceride, colesterol total și insulină. Dacă munca ta presupune statul pe scaun, fă cumva și mai stai și în picioare sau fă câțiva pași la intervale regulate de timp.

6. Bea ceai verde sau ceai oolong
Aceste ceaiuri ajută la transformarea unei părți din grăsimea stocată în organism în acizi grași liberi, care pot crește arderea grăsimilor atunci când sunt combinate cu exerciții fizice.

7. Mănâncă alimente picante
Ardeii conțin capsaicină, un compus care poate stimula metabolismul.
Pot oferi un ușor avantaj atunci când sunt combinate cu alte strategii de stimulare a metabolismului.

8. Dormi bine
Lipsa somnului este legată de o creștere majoră a riscului de obezitate. Acest lucru poate fi cauzat parțial de efectele negative ale privării de somn asupra metabolismului.

9. Bea cafea
Cofeina din cafea, iarăși, poate ajuta la stimularea temporară a metabolismului și (la fel ca ceaiul verde), poate accelera arderea grăsimilor.

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:13 Cum arzi caloriile?
00:13 – 00:52 Ce afli din video
00:52 – 01:47 SLĂBEȘTI stând degeaba
01:47 – 02:21 Consumul de PROTEINE
02:21 – 02:59 Câtă APĂ să bei?
02:59 – 03:13 Antrenament INTENS
03:13 – 03:33 Greutăți
03:33 – 04:09 Statul pe SCAUN
04:09 – 04:29 CEAIURi care ajută
04:29 – 04:55 Alimentele PICANTE
04:55 – 05:27 Cum trebuie să DORMI
05:27 – 06:00 CAFEAUA
06:00 – 06:24 Scrie-ne în comentarii


#romania #sanatate #dieta
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *