Adevărul despre Miastenia Gravis

Află cum Oboseala severă a Mușchilor înseamnă o afecțiune neuromusculară. CE SIMȚI când ai această afecțiune, CE ACTIVITĂȚI obișnuite NU poți să faci, cum se tratează și ce este de fapt Miastenia Gravis.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

CUM SE SIMTE Miastenia Gravis? Uită-te la VIDEO: https://youtu.be/z_aRck1GxaU

Videoclip realizat cu ajutorul doamnei dr. Crisanda Vîlciu, medic primar neurolog, și al doamnei Adriana Harja, președinta Asociației Naționale Miastenia Gravis România (ANMGR) și pacientă cu Miastenia Gravis.
Realizat cu ocazie lunii IUNIE, luna MIASTENIEI GRAVIS cu sprijinul Medison, ucb și AstraZeneca.

Miastenia gravis este o afecțiune neuromusculară cauzată de un defect de transmitere între nervi și mușchi, o întrerupere a comunicării normale dintre nervi și mușchi. Miastenia gravis face parte din tagma bolilor autoimune, fiind așadar rudă cu alde bolile tiroidei, cu diabetul de tip 1, scleroza multiplă, artrita reumatoidă și lupusul eritematos. Stai, să nu se înțeleagă defectuos: nu înseamnă că cine are miastenia gravis are și toate aceste boli! Am spus doar că este, ca și ele, tot o afecțiune autoimună. (Doar că una rară.) DAR (pentru că există și un nenorocit din ăsta de „dar”), persoanele cu miastenia gravis ar putea fi mai predispuse și la alte afecțiuni autoimune, și mă refer la atrita reumatoidă și lupus.
Pe cine poate afecta miastenia gravis? Pe absolut oricine, fie că este copil sau adult, femeie sau bărbat. Totuși, dacă e să ne luăm după vârsta la care boala debutează, sunt două vârfuri de incidență: la femeile cu vârste între 20 și 40 de ani (și se numește miastenie cu debut precoce) și la bărbații de peste 50 de ani (caz în care se numește miastenie cu debut tardiv). Boala nu se moștenește, DAR (din nou „dar”!), un procent foarte mic dintre miastenici (2%) moștenesc unele defecte de neurotransmisie, în cazul acestora fiind vorba de miastenie congenitală. Doar că în cazul lor NU avem de-a face cu o boală autoimună, pentru ca NU este implicat sistemul imunitar.
Ce se întâmplă în corpul unei persoane care suferă de miastenia gravis? Toți mușchii din corp sunt controlați de impulsuri nervoase care apar în creier. Impulsurile se deplasează de-a lungul nervilor până la locul unde nervii întâlnesc fibrele musculare. Dar nu se conectează imediat unii cu alții, pentru că acolo, între terminația nervoasă și fibra musculară, există un spațiu numit joncțiune neuromusculară. Când impulsul nervos, de la creier, ajunge la terminația nervoasă, eliberează o substanță numită acetilcolină. Substanța străbate spațiul ăla până la fibra musculară și se atașează la mai multe situsuri receptoare, iar mușchiul se contractă abia atunci când suficiente situsuri au fost activate de acetilcolină. Asta se întâmplă în mod normal. La persoanele cu miastenia gravis problema este că anticorpii „măcelăresc” cam 80% din siturile receptoare (și le distrug mai repede decât poate organismul să le înlocuiască) și-atunci… nema neurotransmisie. Ați înțeles? Bine…
Cum se manifestă miastenia gravis. Adică ce simptome are. (Acum parcă începe să te intereseze mai tare, nu?!) Eu ți le înșiruiesc, dar ai puțină răbdare că o să auzi chiar de la o pacientă, de la Adriana Harja, ce simte ea, la care boala este în realitate prezentă.
Principalul simptom al bolii este slăbiciunea muşchilor voluntari, o slăbiciune care creşte pe măsură ce muşchiul este folosit, dar care se ameliorează după odihnă. La cei mai mulţi pacienţi cu miastenia gravis primii muşchi afectaţi sunt cei oculari, provocând căderea uneia sau ambelor pleoape sau vedere dublă. Alţii experimentează slăbiciune la nivelul muşchilor feţei, ai gâtului, ai trunchiului ori membrelor. În cazuri grave respiraţia poate fi atât de dificilă încât să fie necesară conectarea la un aparat de respiraţie asistată. Când sunt afectați mușchii feței, pacientul are dificultăți de înghițire, mestecarea alimentelor devine dificilă sau chiar imposibilă, și se mai poate confrunta cu schimbări ale expresiei faciale. În cazurile în care mușchii gâtului sau ai membrelor (brațe și picioare) sunt afectați, a ține capul sus sau pur și simplu a merge, lucruri absolut naturale pentru o persoană sănătoasă, pentru una cu miastenia gravis reprezintă un efort teribil de mare.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #miasteniagravis #medical
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *