Adevărul despre ASTMUL BRONȘIC. 7 MITURI explicate de MEDIC

Din acest video vei învăța despre #astmul #bronșic. Vei afla dacă #sevindecă, de ce trebuie să ții cont, ce trebuie să faci și cum, dacă-l ții sub control. Dacă te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Mitul 1. Dacă ai astm, să nu cumva să faci sport
Lista marilor sportivi e lungă, lângă Beckham găsești în ea pe basketbalistul Dennis Rodman, ciclistul Miguel Indurain, de 5 ori câștigător al Turului Franței dar și pe campionul olimpic la sărituri Greg Louganis, a cărui poveste senzațională de la Olimpiada se la Seul merită să ne-o reamintim. Atunci astmaticul Louganis a lovit cu capul trambulina, dar a revenit după 35 de minute și a cucerit medalia de aur.

Mitul 2, Copiii se vindecă de astm. Doamnă doctor?
Aveti grijă de copiii voștri dacă au probleme respiratorii, vă ziceam că eu am astm de la 12 ani, dar mi-a fost pus diagnosticul abia pe la 16.
Până atunci mi-au fost tratate doar crizele, ca și cum aș avea probleme la plămâni, făceam chipurile pneumonie și deci – implicit radiografii și penicilină – din șase în șase luni. Abia când am ajuns la spitalul TBC mi-au zis oamenii ce am.

Mitul 3, Când ai astm, iei medicamente numai dacă ai criză.
Inainte de asta, a zis doamna doctor despre funcția ventilatorie, hai să vedem ce inseamnă. Hai, că doamna doctor e înțelegătoare cu noi. Dânsa e nu doar un renumit pneumolog, ci și profesor universitar, Președintele Societății Române de Pneumologie și medic la Institutul Marius Nasta. Despre Marius Nasta și alți 10 oameni tari cu nume de spital avem și un video pe canal, uite-l aici.

Mitul 4. Medicamentele de astm crează dependență, abonează-te dacă n-ai făcut-o, ai doar de câștigat!

Mitul 5. Astmul nu-i o boală serioasă, nimeni nu moare din cauza ei
Hai intai sa vedem ce e criza de astm, de ce o facem și cum se manifestă.
Căile aeriene, cele prin care respirăm – traheea, bronhii, bronhiole – au pe exterior benzi de mici mușchi iar pe interior o suprafață netedă, acoperită ușor cu mucus. Mucusul ajută ca aerul să intre și să iasă cu ușurință și protejează și căile aeriene de lucruri care le-ar putea irita, praf, bacterii.
Din motive deseori alergice, dar alteori idopate (așa zic medicii la o cauză necunoscută), în timpul unei crize de astm, căile aeriene se comportă ca în fața unei agresiuni: se inflamează, spațiul prin care poate trece aerul scade. Mai mult, se secretă mucus în exces, lucru care face respirația și mai anevoioasă. Și mușchii ce îmbracă bronhiola se pot contracta și – sigur – asta aproape că blochează căile aeriene. Chiar și singură, oricare dintre cele 3 probleme, inflamația, mucusul în excess au contracția mușchilor de pe căile aeriene face mari probleme oricărui astmatic.
Rezultatul l-ați văzut la începutul acestui video (arata din nou tanarul cu criza), așa că sper că toată lumea a înțeles că astmul e o boală sănătoasă, hai să vedem ce zice medicul despre tratamente.

Dacă ai astm, să știi că ești într-o companie selectă: Bill Clinton, Che Guevara, John Kennedy, au avut și ei. Elizabeth Taylor, Eminem, Liza Minelli, Jessica Alba, Bono de la U2 șiiii Sharon Stone (filmarea cu cracii). Vrei mai pe clasici? Vivaldi, Bethoveen și Seneca au avut și ei astm. La Românica, Răzvan Fodor, Maria Ciobanu și Israela Vodovoz, dacă v-o amintiți din emisiunile de cancan. Fosta balerină Israela a și murit dar nu de cancer, ci pentru că I s-a rupt inelul gastric, lucru care i-a provocat o hemoragie internă.

Mitul 6. Dacă nu am respirație șuierătoare, nu am astm
Aici, pentru cei care nu știu cum se aude respirația șuierătoare, dați telefonul sau computerul mai tare, pentru că e important!
Și-acum să vedem ce zice doamna doctor

Mitul 7, ultimul, cel care-l invinovățește cel mai tare pe astmatic: Crizele de astm sunt episoade de anxietate, totul este doar în capul tău.

Incheiem cu ce trebuie să facă pacientul cu astm, sfaturi direct de la medic.
Nu uita, chestia asta cu „nu mi se poate întâmpla mie” nu funcționează. In lume sunt peste 300 de milioane de oameni care au astm și peste 250.000 (adică un oraș întreg de dimensiunea Galațiului) mor în fiecare an.


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/ ce este astmul bronsic astm bronsic criza bpoc

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *