9 Semne că MĂNÂNCI prea multă SARE

Iată 9 Semne că MĂNÂNCI prea multă SARE!
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Uite aici informaţii despre Diabet şi Ghidul pacientului modern: https://www.youtube.com/watch?v=oJ4DiKyU9m8&t=1s&ab_channel=Pacientul2.0

Ca să vorbim despre exagerare, trebuie mai întâi să știm câtă sare putem consuma zilnic în condiții de siguranță, adică fără ca aceasta să devină dăunătoare sănătății. Pricepuții zic așa: adulții au dreptul la cel mult 6 grame de sare pe zi (adică o linguriță), iar persoanele cu vârste peste 50 de ani ar fi bine să nu depășească un gram și jumătate pe zi. Adică un sfert de linguriță.
Rău știi ce e? Că nu prea putem ține contul cantității zilnice de sare consumate… Putem fi atenți la câtă sare punem în mâncarea preparată în casă, dar mai mâncăm și alte chestii. Și toate au sare. Multă sare. Mezelurile, brânzeturile, produsele afumate, sosurile, sucul de roșii, supele instant, conservele. Ce să mai zicem de chipsuri… De fapt absolut, dar absolut toate alimentele pe care le cumpărăm conțin sare din belșug. Inclusiv cerealele pentru micul dejun și prăjiturile. Sarea este prezentă peste tot.
Știi când mănânci prea sărat și treci lejer de cantitatea rezonabilă pentru vârsta ta? Tu poate nu, dar organismul tău, da! Ia bagă de seamă la semne.

1. Îți este mai tot timpul sete
Ai gura uscată și torni apă pe gât cu nemiluita. Da, sigur, e bine, e sănătos să te hidratezi, dar să bei apă așa, într-una, e semn că ai luat-o razna cu sarea. Sodiul din sare extrage apa din celule, iar creierul, care primește semnalul că există un dezechilibru al fluidelor în organism, va da alarma și va declanșa setea. Ai grijă că setea puternică și consumul unor cantități neobișnuit de mari de apă pot fi și semne de diabet.

2. Urinezi des
În mod logic, dacă bei multă apă, scoți multă apă. Dar apa aia pe care o elimini sub formă de urină îți duce la canalizare și calciul din sânge. De cum se prinde organismul că lipsește calciu din sânge, imediat intervine să facă alimentarea, și o să-l ia din oase. Abracadabra, uite cum stă treaba: dacă o să tot mănânci sărat o perioadă lungă de timp, o să-ți secătuiești ciolanele de calciu și osteoporoză o să scrie pe ele.

3. Ai crampe musculare
La sportivi și la vârstnici crampele musculare nu-s de mirare. Însă dacă nu ești nici una, nici cealaltă, crampele tale sunt de la consumul de sare. Îi ajuta sodiul pe mușchi să se contracte, ce-ți mai trebuie ție mișcare…

4. Ai dureri de cap și stare de oboseală
Că scapi în sare o dată (cu voie sau fără de voie) sau din când în când, așa, nu te pune pe butuci atâta lucru. Dar dacă – vezi tu – în fiecare zi, la fiecare masă, într-o mână ții lingura și în cealaltă solnița, o să te deshidratezi ca mumiile alea de care am zis, iar deshidratarea se manifestă cu dureri de cap și oboseală.

5. Ai tensiune arterială crescută
O tensiune arterială normală este 120 cu 70-80 milimetri coloană de mercur. Consumul unei cantități excesive de sare face ca organismul să rețină lichidele și pe inimă o obligă la un efort suplimentar. Dacă tensiunea ta arterială depășește valoarea de 120 cu 70 milimetri coloană de mercur și continui să ai sărărie în farfurie, caută-ți un cardiolog că s-ar putea să ai nevoie de el.

6. Te dor rinichii
Rinichii lucrează non-stop la echilibrarea nivelului lichidelor în organism și la eliminarea deșeurilor, controlând totodată producția de celule roșii din sânge.

7. Te umfli
Ai pungi sub ochi, verigheta o mai scoți de pe deget cu flexul și ai gleznele aproape la fel de groase cât coapsele? E apa pe care corpul tău o reține.

8. Nu te poți concentra
Cine și-ar fi imaginat că sarea poate afecta funcționarea creierului? Uite că da. Dovedit. De un studiu canadian pe 1200 de subiecți. Ăia care au consumat o cantitate corectă de sare stăteau bine merci la căpuț.

9. Dai mâncarea din casă pe fast food
Îți pute tot ce ai în frigider, nimic nu te atrage şi băleşti la pizza, hot-dog, hamburger, shaorma şi toate pocnitorile de la fast food. De ce ţi se par alea mai bune? Pentru că au multă sare. Şi tu cam ai o dependentă de ea, se pare.

Vrei să-ți reduci consumul de sare? Chiar vrei? Măi, n-o să fie ușor. O să fie nevoie de ceva timp ca să te obișnuiești.


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *