8 semne pe piele că ai probleme la RINICHI

Afli cum pielea uscată, albul unghiilor, mâncărimile și alte semne înseamnă că ai PROBLEME cu RINICHII.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate si VALIDATE MEDICAL de dr. Mihaela Iulia Zaharia, Medic Specialist Dermatolog, căreia îi mulțumim.
Pe doamna doctor o găsiți la Clinica Dermabeauty și pe: https://www.instagram.com/mihaellazaharia/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Pentru că un om își poate pierde până la 90% din funcțiile renale înainte de a prezenta simptome. Sunt o grămadă de persoane care trăiesc cu boală cronică de rinichi fără să știe că o au, pentru că în stadiile incipiente n-a existat niciun semnal. Pe măsură ce boala progresează încep să apară niște dubioșenii pe piele, doar că dacă nu ești informat, nu ești avertizat, nu ai aflat că boala de rinichi se manifestă și la nivel cutanat, zici ca „Mare lucru, am pielea uscată, mă mănâncă, m-am scărpinat”. Uite de aia facem videourile astea pentru voi, ca să puteți recunoaște semnalele de alarmă, să mergeți la medic și să vă rezolvați problema de sănătate înainte să ajungă la un grad înalt de severitate.
Dacă am face un sondaj pe stradă, zic, și am întreba cum îți dai seama că ai probleme la rinichi, cei mai mulți ar indica probleme de urinare și dureri de șale. Da, sigur că este și o nevoie de a urina mai des (în special în timpul nopții), că urina poate fi acidă sau spumoasă, ba chiar să conțină și sânge, dar sunt și alte semne la care gândul nu te duce: oboseală, lipsă de energie, problemele de concentrare și de somn, pleoape umflate, glezne umflate, lipsa apetitului, crampele musculare șii – că aici trebuia să ajung – modificări la nivelul pielii. Probabil că nu vezi ce legătură este între rinichi și piele. Când rinichii sunt afectați și nu mai sunt capabili să filtreze sângele așa cum o făceau când erau sănătoși, deșeurile și toxinele se acumulează și dau mâncărimi de piele. De asemenea, rinichii sunt cei care echilibrează cantitatea unor minerale din sânge, iar cand nu-și mai fac treaba și nivelul de fosfor ajunge să fie prea mare, pielea devine uscată și iritată. Și, în plus, bolile de rinichi pot duce la modificări ale glandelor sudoripare, determinând uscarea pielii.

Piele extrem de uscată
Atât de uscată încât devine aspră și solzoasă, simți că te strânge, că nu mai ai loc în ea și se crapă cu ușurință.

Piele iritată
Este cel mai comun simptom al bolii renale avansate. Pielea iritată dă mâncărimi pe o zonă (cum ar fi fața, spatele sau brațele), dar se poate răspândi și pe cea mai mare parte a corpului. Mâncărimile sunt prezente aproape permanent, dar se agravează noaptea, din cauza căldurii, a stresului dar și a altor factori.

Urme de zgârieturi
Când te mănâncă, normal că te scarpini, și te scarpini cu înverșunare până îți faci răni pe piele, răni care sângerează. Zici că te-ai mângâiat ursul, dar ce mai contează…

Depozite de calciu sub piele
Aminteam mai înainte de rolul rinichilor de a menține echilibrul de minerale și de incapacitatea lor de a mai realiza acest lucru când sunt afectați. Când nivelul de calciu ajunge să fie foarte ridicat, acesta se depozitează sub piele, ca niște chisturi, de regulă în jurul articulațiilor. Și nu, nu nu dor.

Vezicule
Adică mai pe înțeles bășici. Pe mâini, picioare și/sau pe față. Vezicule care se sparg, se usucă și formează mai apoi o crustă. Și în locul lor rămân cicatrici.

Schimbarea culorii pielii
Acumularea de toxine ca urmare a funcționării deficitare a rinichilor schimbă culoarea pielii într-una palidă (cu un aspect clar nesănătos), în nuanțe de gri sau gălbui, ori zone de piele mai închisă la culoare.


Umflare
Față, mâini, glezne, picioare. Rinichii sănătoși scot apa și sarea în plus din organism, dar când sunt pe… butuci, apa și sarea rămân în corp, se acumulează și se distrează pe limba lor, umflându-te la față, mâini sau picior.

Unghii decolorate
Bolile de rinichi pot afecta aspectul unghiilor de la mâini și de la picioare. Este posibil să observi că partea inferioară e albă și partea superioară de maro-roșcat. Sau mai poți să vezi o bandă albă pe una sau mai multe unghii.

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


#medical #piele #sanatate

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *