8 semne că îți lipsește Vitamina D

Afli cele 8 semne pe care ți le dă corpul când îți lipsește Vitamina D + 3 moduri să ajungi la valorile normale.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și validate medical de dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv la Centrul Medical Superfit.
Pe domnul doctor îl găsiți și pe YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian

Vitamina D este esențială pentru sănătate pentru că treaba ei e să mențină oasele puternice, să îmbunătățească sănătatea mintală și să aibă grijă de somnul tău, să poți dormi, să te poți odihni. Că n-oi avea nici tu, poate nici eu, destulă vitamina D, nu-i ceva rar, pentru că ăsta e cel mai comun deficit nutrițional la nivel mondial.
Păi hai să vedem, dragă, care sunt semnele astea!

Oboseală
Lasă că ne văităm de oboseală și când nu exista nicio explicație reală, dar deficitul de vitamina D poate fi o cauză. Doar că e trecut cu vederea. Ne este mai laîndemână să motivăm oboseala prin sarcini multe si grele la servici și acasă, stres ori insomnie. Dar da, și lipsa vitaminei D o poate provoca. Și chiar și insomnia, care duce la oboseală, poate fi legată tot de această vitamină considerată aparent banală.

Slăbiciune musculară
Deși cauzele durerii musculare sunt adesea dificil de identificat, sunt suficiente dovezi care sugerează că deficitul de vitamina D este o potențială cauză. Că în celulele nervoase, acolo, sunt receptorii de vitamina D, că vitamina asta este implicată în căile de semnalizare a durerii… Nu-ți bate capul, e destul să știi că durerile musculare ți se pot trage de la lipsa de soare.

Dureri osoase
Durerile osoase, de spate (lombare), de șolduri, genunchi și picioare, pot fi semne că ai prea puțină vitamină D. Și în niște studii s-a observat, iar în felul ăsta s-a și confirmat, că persoanele care suferă de artrită, de dureri musculare și de dureri cronice în general, au niveluri mai scăzute de vitamina D față de cele care nu au aceste probleme. Partea cea mai urâtă a poveștii ăsteia cu vitamina D este că există o legătură puternică între nivelul scăzut de vitamina D și densitatea minerală scăzută din oase, lucru care pentru adulții în vârstă – și în special pentru femei – reprezintă un risc crescut de fractură.

Vindecarea lentă a rănilor
Când o rană sau o tăietură după o intervenție chirurgicală (fie și una dentară) se vindecă foarte greu, foarte încet, ar putea să fie din cauza nivelului scăzut de vitamina D din organism. Care, dacă era ea acolo, la fața locului, păi nu creștea ea producția compușilor care vindecau și reparau pielea, n-avea ea grijă să controleze inflamația și să se ia de piept cu infecția? Dacă ai diabet, vezi că pe tine te interesează direct: s-a demonstrat că administrarea de suplimente de vitamina D îmbunătățește semnificativ vindecarea ulcerațiilor piciorului diabetic.

Infecții respiratorii frecvente
Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D este susținerea sistemului imunitar, al cărui rost e să țină la distanță virusurile și bacteriile care cauzează boli. Dacă faci des gripă, bronșită, pneumonie, dacă răcelile se țin după tine ca recuperatorii de creanțe după datornici, cel mai probabil că n-ai destulă vitamina D.

Căderea părului
Căderea părului a fost legată de nivelurile scăzute de vitamina D, chiar dacă lipsesc cercetările pe această temă. Ce a dus la această concluzie a fost faptul că aplicarea locală a unei forme sintetice de vitamina D, timp de 12 săptămâni, la persoane care sufereau de o formă de alopecie (alopecia areata) a avut ca rezultat o creștere semnificativă a părului.

Creștere în greutate
Ce bine că s-a găsit o posibilă legătură între nivelul scăzut de vitamina D și obezitate! Doar că nu au fost finalizate cercetările care să arate dacă administrarea de vitamina D previne creșterea în greutate.

Anxietate
Păi căderea părului și creștearea în greutate, cum să nu te ducă la depresie și anxietate… Dar e serios că deficitul de vitamina D este legat de tulburările de anxietate, fiindcă s-a constatat negru pe alb că nivelurile de calcidiol, o formă de vitamina D, au fost mai scăzute la persoanele cu anxietate și la cele cu depresie.



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#vitaminad #sanatate #medical
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *