7 semne că DORMI prea PUȚIN

Atenție la aceste semne! Dormi de fapt mult mai puțin decât ai nevoie? Hai să afli adevărul despre somnul tău!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Deși am mai vorbit despre somn, cred că nu v-am spus niciodată că avem doi termeni care adesea sunt confundați. De fapt sunt două condiții diferite – insuficiența de somn și insomnia – și amândouă implică o perioadă de somn mai mică decât cea recomandată. În cazul insuficienței de somn persoana este capabilă fizic să doarmă suficient, să doarmă și mai mult decât suficient, dar îl cam încurcă programul… Că trebuie să se ducă la servici, la balamuc, știu eu unde trebuie să se ducă? Sau nu i se oferă ocazia să doarmă orele alea, din fel de fel de motive. La insomnie e altceva: nefericitul are toate condițiile să… bunginească, dar nu îl ia somnul, nu poate să rămână adormit sau amândouă. Cum îl recunoști pe unul care doarme prea puțin. Care sunt semnele care arată că ori i-a fost noaptea prea scurtă, ori a belit ochii pe pereți noaptea toată.

1. Ai ochii roșii și umflați ca broscoiul, cearcăne până la gură sau iete atâta pungile-ți atârnă. Cică ăștia nedormiți au o tendință să aibă și mai multe riduri, pentru că hormonii sunt bulversați, iar repararea țesuturilor are loc în stadiile de somn profund, pe care ei cam nu le știu ce sunt. Și nu numai riduri. S-a găsit o legătură și intre lipsa de somn și acnee, ceea ce e lovitură decisivă în special pentru-o femeie.

2. Te îngrași. (Hai, mă lași?!) Când omul doarme ca la carte, corpul poate controla așa cum trebuie hormonii foamei, grelina și leptina. Dar când somnul e pe sponci și hormonii ăștia o iau razna, ți-e o foame de-ai mânca și… scoici. Din alea uscate, de pe plajă. Pe bune, lipsa somnului aduce o mare poftă de mâncare și o să basculezi mai mult decât ai nevoie. Știi că dacă ești obosit nu prea mai ești rațional și nici nu mai poți să iei decizii bune, iar în condițiile astea dorințele neînfrânate preiau controlul.

3. Bei mai multă cafea sau băuturi care conțin cofeina. Dar ce surpriză! Da’ nici nu ne așteptam la așa ceva din partea ta! Dacă ceașca de cafea de dimineață nu a reușit să te trezească (și nici a doua), e clar că te-ai trezit obosit de nedormit. Cofeina pare o soluție pentru cei care au dormit prea puțin, dar este una pe termen scurt, pentru că pe termen lung ea poate duce la insomnie și anxietate.

4. Ești irascibil, iar acesta este unul dintre marile semne că n-ai prea stat cu cornu-n perne. Niște cercetători sadici au făcut un experiment în care timp de o săptămână nu i-au lăsat pe subiecți să doarmă decât 4 ore și jumătate pe noapte. Rezultatul a fost acela că oamenii au fost mai stresați, mai supărați pe viață și mai epuizați. Mental. Și s-au simțit din nou bine când au revenit la programul lor normal. Cred că dacă îi mai chinuiau încă o săptămână, cercetătorilor ălora amintirea veșnică putea să le rămână… De furia oamenilor ar fi scăpat, deci, numai dacă se pitulau într-un loc de veci.

5. Ai un sistem imunitar slabit. Da, somnul insuficient șubrezește sistemul de apărare al organismului și lasă poarta deschisă pentru un convoi de afecțiuni.

6. Ai probleme de memorie și concentrare. Fii atent aici: și dacă dormi cu numai două ore mai puțin decât obisnuiești, peste zi o cam… zbârcești. O să te simți amețit, iar memoria și concentrarea au de suferit. Și tu pe lângă ele. Că ce poate să ți se întâmple: păi să nu mai fii vigilent la volan și de pe prima bandă s-ajungi pe un teren viran, iar la servici să nu mai fii în stare – nu să muncești, dar nici să te ții bine pe picioare!

7. Te simți deprimat. Păi tu la ce te-ai așteptat? Somnul insuficient și depresia sunt cum s-ar zice mână-n mână. Una după alta se fugăresc și se călăresc: depresia duce la o cantitate și calitate slabă a somnului, iar somnul insuficient la depresie duce la un oarecare moment.



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#sanatate #somn #viral
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *