7 semne că ai FICATUL GRAS. Cum să-l ajuți

Cum știi că suferi de Ciroză, Ficat Gras sau Insuficiență Hepatică + 3 pași acasă să previi sau să inversezi aceste boli.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Acest video a fost realizat cu sprijinul Wörwag Pharma.

Boala ficatului gras – în termeni simpli – este o acumulare de grăsime în exces în celulele hepatice, care ajunge să ocupe mai mult de 5% din întregul organ. Și cum poate ați auzit deja, poate fi sau nu determinată de consumul de alcool. Boala nu are simptome din alea „gălăgioase”. Unele semne ar fi, chiar timpurii, când ar fi și cel mai bine să intervii, să faci ceva ca să nu ajungi în stadii mai avansate. Și-ar fi așa: lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate, senzație de rău cu greață și vărsături, oboseală, stare de slăbiciune și durere sau disconfort în partea dreaptă sus a abdomenului, ca urmare a faptului că ficatul s-a mărit precum cozonacul. Un semn precoce al apariției leziunilor hepatice este foamea aproape permanentă și pofta de dulce.

Ciroza, ați auzit, este o complicație a ficatului gras, un stadiu avansat, în care țesutul cicatricial înlocuiește țesutul hepatic sănătos, putându-se ajunge la insuficiență hepatică. Pe măsură ce boala progresează, apar și simptomele alea mai importante, mai evidente, mai deranjante, care nu mai pot fi ignorate: piele iritată, vânătăi sau sângerări (inclusiv nazale), probleme de memorie, stari de confuzie, crampe, balonare, picioare umflate și icter (când pielea și ochii capătă culoare galbenă). În stadiul de ciroză viața persoanei este pusă în pericol și trebuie să ceară ajutor medical, neîntâziat.
Ca să nu-i permiți bolii să avanseze și să ajungă în acest stadiu, trebuie să te mobilizezi și să iei o serie de măsuri din timp. Când încă nu e grav, cînd e doar un ficat gras. De unde să știi că ai ficatul gras. Păi în primul rând să fii geană pe el, să îl duci la controale periodice dacă ești o persoană supraponderală, dacă ai colesterolul și trigliceridele la niveluri ridicate, dacă suferi de hipertensiune, dacă ai diabet de tip 2, dacă ai rezistență la insulină, dacă suferi de sindrom metabolic sau dacă ai frăție cu paharul.
Cauze mai puțin frecvente ale ficatului gras sunt infecția cu virusul hepatiei C, pierderea rapidă în greutate și unele medicamente. Ce să le faci, asta e, unele te fac bine pe de-o parte și pe de alta ți-o trag pe la spate…

Partea încurajatoare este că tu, tu poți să reduci riscul de apariție a steatozei hepatice, în funcție de stadiul bolii poti să o inversezi sau poți să îi oprești progresia.

Numărul 1: trebuie să slăbești. Dar nu rapid, pentru că dacă slăbești rapid, îți agravezi boala. Treptat. Cu alimentație echilibrată și mișcare.
Numărul 2: (pentru steatoza hepatică alcoolică): nu mai pui gura pe băutură. (Ustură…)
Numarul 3:Despre dietă (pentru că, vezi, este un aspect esențial, este tratamentul de primă linie pentru această afecțiune): va trebui să fugi de zahăr și de fructoză ca împielițatul de cădelnița cu tămâie, de prăjeli și de sare, de carne grasă și de mezeluri, de cerealele procesate și rafinate, adică de pâinea albă, de pastele din făină albă și de orez. Adu în alimentația ta, în locul lor, carne slabă, pește, legume, leguminoase și cereale integrale. Profită de beneficiile unor alimente care sunt foarte utile persoanelor cu ficat gras: usturoi, somon, sardine, nuci și semințe de in (pentru că sunt bogate în acizi grași Omega-3), de cafea și de ceai verde.
Pe lângă toate măsurile pe care e bine să le iei dacă vrei să-ți păstrezi ficatul sănătos și funcțional la capacitatea lui maximă, îl poți susține, ajuta și proteja și mai mult, cu medicamente. Si avem atentia indreptata catre silimarina standardizata. Care este un medicament natural, pentru ca principalul ingredient este extractul de Armurariu. Silimarina este antifibrotica (adica are potential reversibil in fibroza hepatica, mai ales daca este intr-un stadiu incipient), protejeaza membrana celulara a hepatocitelor si opreste degradarea lor, ajutand totodata si la regenerarea celulelor afectate de toxine.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


#romania #dieta #medical

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *