7 Meniuri pentru TENSIUNE MARE

Afli ce combinații de alimente TE AJUTĂ în Hipertensiunea Arterială și cum să îți pregătești mesele de acum înainte.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Link VIDEO – Cum Măsori Tensiunea Corect: https://www.youtube.com/watch?v=s23exUN0Wks&t=2s&ab_channel=Pacientul2.0

Textul a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de Dr. Șerban Damian, nutriționist la Centrul Medical @Superfit . Pe domnul doctor îl găsiți pe YouTube: https://www.youtube.com/c/SuperfitRomania

Noi ne întoarcem la mâncare că e un subiect de valoare. Din punct de vedere nutrițional, reducerea aportului de sodiu, prin reducerea consumului de alimente procesate în multă sare înecate, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Iar concomitent cu asta, ca să fie treaba oablă, ar trebui să crești aportul de potasiu prin consumul acelor alimente bogate în respectivul mineral.
Hai, ca să fie mai simplu, îți zic întâi care e lista tristeții. Adică ce alimente ar fi bine să eviți sau să mănânci foarte rar și foarte puțin, că dacă îți spun deloc, îti devin antipatică foc. Dar să fim sinceri, nimeni nu e atât de strict și de corect până în măduva oaselor încât să respecte cu sfințenie recomandările când e vorba despre ce să NU mănânce. Deci, măcar încearcă să stai la distanță de unt și margarină, de carnea grasă, de produsele lactate din lapte integral, de supe la plic și sosuri din alea din magazin (știi tu, din alea de maioneză, de usturoi, salsa, chilli, teriyaki), de mezeluri, prăjeli, gustări sărate și fast-food. Ce tipuri de alimente sunt bune în hipertensiune? Cele bogate în potasiu, magneziu și calciu. Cum ar fi fasolea și toate celelalte leguminoase (adică tot ce crește în păstai), cartofii (4 lei kilogramul, în Piața Drumul Taberei!), sfecla, toate verziturile (spanacul, ștevia, varza, salata), dovlecii și dovleceii, bananele, portocalele, caisele, pepenii, laptele degresat, iaurtul și chefirul, peștele, carnea slabă de pui sau curcan, migdalele, nucile și semințele.
Cea mai bună modalitate de a reduce consumul de sare și de a mânca mai corect și mai sănătos, este să te bazezi pe preparate făcute în casă, nu cumpărate. Pentru că așa ai control și asupra ingredientelor, și asupra adaosului de sare. Poate că îți va fi mai greu la început să mănânci mai nesărat, dar suplinește lipsa de sare cu ierburi plăcut mirositoare, cu condimente, oțet sau lămâie.
Vrei un plan alimentar pe o săptămână, cu idei pentru mesele principal și gustări, care să conțină alimente bune de consumat când tensiunea obișnuieste să stea la un nivel ridicat? Hai că nu e chiar foarte complicat!

Ziua 1
Mic dejun: un bol de fulgi de ovăz cu iaurt, zmeură și nuci mărunțite
Gustare: o pară
Prânz: salată de fasole albă si diverse alte legume
Gustare: o portocală
Cină: somon la abur cu garnitură de cartofi cu usturoi

Ziua 2
Mic dejun: pâine integrală prăjită, cu hummus și ardei gras crud sau copt
Gustare: câțiva mieji de nucă
Prânz: piept de pui la grătar cu salată de varză
Gustare: kefir
Cină: ciuperci pe plită, umplute cu cremă de branză degresată și mărar

Ziua 3
Mic dejun: bruschetti cu roșii și usturoi
Gustare: o banană
Prânz: supă de linte
Gustare: 10-12 migdale
Cină: mămăliguță cu brânză de vaci și ou fiert

Ziua 4
Mic dejun: iaurt cu hrișcă
Gustare: un fruct
Prânz: carne de curcan cu legume la abur
Gustare: avocado stropit cu lămâie
Cina: soufle de legume

Ziua 5
Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte degresat și scorțișoară
Gustare: smoothie dintr-o portocală și o banană
Prânz: mâncare de dovlecei cu carne de pui
Gustare: floricele de porumb (fără sare)
Cină: salată de paste integrale cu ton

Ziua 6
Mic dejun: kefir cu cereale integrale și semințe de dovleac
Gustare: dovleac copt
Prânz: mâncare de mazăre
Gustare: două pătrățele de ciocolată neagră (să nu fie cât placa de faianță!)
Cină: pește la cuptor cu garnitură de orez

Ziua 7
Mic dejun: orez cu lapte degresat și afine (proaspete)
Gustare: o felie de pâine prăjită cu brânza de vaci și castravete proaspăt
Prânz: spanac cu ou
Gustare: o mâna de caju sau alune de padure
Cină: cartofi la cuptor cu usturoi și mărar


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


00:00 – 02:41 Care sunt Factorii de RISC
02:41 – 04:50 Ce MÂNCARE te ajută
04:50 – 07:39 Sugestii de MENIU


#tensiune #tensiunemare #hipertensiune
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *