3 simptome clare de BOALA PULMONARA

Dacă ai vreunul din aceste simptome, mergi la MEDIC! Ar putea fi semnele unor boli pulmonare grave.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:36 Intro
00:36 – 01:20 Semne de boli pulmonare
01:20 – 02:08 Cum punem diagnosticul CORECT
02:08 – 03:18 Ce investigații să faci
03:18 – 04:07 Poți trăi NORMAL?


Bolile pulmonare sunt printre cele mai frecvente probleme de sănătate și afectează sute de milioane de oameni din toată lumea. De vină pot fi poluarea, fumatul, infecțiile sau factorul genetic.

Simptomele variază de la un om la altul și, deși fiecare boală pulmonară are semnele ei, trecem pe listă câteva comune: tusea persistentă cu expectorații sau fără, senzația de lipsă de aer, respirația șuierătoare și durerea în piept. Dacă ai unul sau mai multe dintre aceste simptome, mergi imediat la medic. E semn că ai putea avea o boală pulmonară. Cele mai frecvente sunt astmul și BPOC-ul. Pe lângă acestea, mai sunt cancerul pulmonar și fibrozele pulmonare. De asemenea, pneumoniile mai pot da bătăi de cap, în special cele asociate infecției SARS-CoV-2.
Ca să înțelegem mai bine tema de astăzi, am apelat, desigur, la specialist, dna prof. Dr. Roxana Maria Nemeș, care ne vorbește despre importanța unui diagnostic corect și pus la timp.

Astfel, diagnosticul se pune cu ajutorul spirometriei, cea mai simplă, non-invazivă, nedureroasă, dar și cea mai importantă metodă de investigare a funcției pulmonare. Noi ți-am mai povestit aici, pe Pacientul 2.0, despre asta. Știi tu, acel dispozitiv care seamănă cu aparatul etilotest. Însă, în funcție de rezultat și de severitatea bolii, se mai pot face și alt tip de investigații.
Sigur că este mai bine să previi decât să tratezi, dar dacă ai primit deja un diagnostic de boală pulmonară, trebuie să știi că o poți ține sub control. Se poate trăi normal cu o astfel de afecțiune. De exemplu, David Backham, celebrul fotbalist, are astm și este unul dintre cei mai mari fotbaliști. Sau mai sunt campioni la natație, la patinaj artistic și oameni cu astm care au urcat pe Everest. Un diagnostic pus la timp înseamnă viață lungă. La propriu.
Renunță la fumat. Fii activ. Mănâncă echilibrat și regulat. Mergi periodic la medicul pneumolog și nu aștepta ca simptomele să se agraveze.

#sanatateplamani #pulmonar #boalapulmonara


Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *