3 semne că AI AVUT un AVC (ușor). Accidentul Vascular Cerebral

0:00-2:10
Ce este #accidentul #vascular #cerebral?
O întrerupere a alimentării creierului cu sânge și oxigen, fie ca urmare a blocării unui vas cu un cheag de sânge, fie a ruperii unui vas. Când se întâmplă oricare dintre aceste două lucruri, o parte a creierului nu mai primește sângele și oxigenul de care are nevoie, și ca urmare celulele acestuia încep să moară. După un AVC fluxul sanguin nu mai poate ajunge în regiunea care controlează o anumită funcție a organismului, în consecință acea parte de corp nu va mai funcționa așa cum trebuie.

2:11-4:14
Cele trei tipuri de accidente vasculare cerebrale
Accidentul vascular cerebral ischemic: este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, peste 80% din toate AVC-urile fiind de acest tip. Este produs de un cheag de sânge sau de depuneri de grăsimi ori plăci de aterom care împiedică sângele și oxigenul să ajungă la creier. Cheagul fie s-a format chiar la nivelul creierului, fie a migrat din alte zone ale corpului.

Accidentul vascular cerebral hemoragic: apare atunci când se rupe o arteră cerebrală sau un anevrism. Anevrismul fiind o dilatație în formă de sac a unui vas de sânge. Accidentul vascular cerebral hemoragic mai poate fi și consecința unor malformații arterio-venoase.

Accidentul vascular cerebral tranzitoriu: sau atacul ischemic tranzitoriu reprezintă o circulație inadecvată a sângelui către o parte a creierului, pentru o perioadă scurtă de timp, după care se reia fluxul normal, iar simptomele dispar fără tratament. Chiar dacă riscul de paralizie sau deces este foarte mic, este la fel de importantă și de urgentă adresarea la medic și instituirea tratamentului, pentru că exista un risc foarte mare ca în viitor să se produca un accident vascular cerebral ischemic.

4:55-7:03
Simptomele accidentului vascular cerebral
Lista de simptome include o durere bruscă și puternică de cap, amețeală, dezechilibru, tulburări de mers și de coordonare a mișcărilor, probleme de vorbire (rostirea de cuvinte fără sens sau incapacitatea de a vorbi), stare de confuzie, privire în gol, slăbiciune, amorțeli, tulburări de vedere, paralizie și/sau pierderea cunoștinței.
Dacă bănuiești că o persoană a suferit un atac cerebral, uite cum poți să verifici:
Cere-i să râdă sau să-și arate dantura. Uită-te cu atenție dacă are gura strâmbă sau dacă unul dintre colțurile gurii este mai jos decât celălalt.
Cere-i să închida ochii, să-și ridice amândouă brațele în același timp la orizontală și să întoarcă palmele în sus. Verifică dacă unul din brațe cade sau nu este ferm.
Cere-i să repete o propoziție simplă și urmărește dacă vorbește clar sau se bâlbâie.


7:04-9:36
Cum se trateaza accidentele vasculare cerebrale
În cazul AVC-ul ischemic se va urmări dizolvarea cheagurilor și restabilirea circulației sanguine la nivelul creierului, fie prin tratament medicamentos, fie prin extragerea cheagului dacă este de dimensiune mare, prin trombectomie urmată de angioplastie. Adică o înțepătură în piele și introducerea în vasul de sânge a unui cateter și-a unui stent, așa încât cheagul sau ateromul să stea cu capul lipit de pereți și să nu mai bântuie prin sânge.
Pentru accidentul vascular hemoragic este vital să fie oprită hemoragia. Acest lucru poate fi realizat prin cateterism sau intervenție chirurgicală, dar neapărat în primele ore de la producerea AVC-ului.
Accidentul vascular cerebral tranzitoriu, cum am spus mai devreme, chiar dacă nu produce daune majore, este important să fie tratat medicamentos pentru a asigura o circulație sanguină optimă în vederea reducerii riscului producerii ulterioare a unui AVC ischemic.


9:37-10:45
Prevenirea unui accident vascular cerebral
Adoptă un regim alimentar echilibrat. Carnea roșie, grăsimile, prăjelile – PA!
Slăbește dacă e cazul și menține-ți o greutate sănătoasă.
Dormi 7-8 ore pe noapte!
Nu fuma.
Fă mișcare, fă mișcare, mișcare, mișcare, mișcare, mișcare.
Evită alcoolul sau bea cu moderație.
Nu mânca sare precum o anumită rumegătoare.
Controlează-ți periodic tensiunea arterială și ține-o în frâu, adică sub 120 cu 80 mmHg.
Dacă ai diabet, poartă-te ireproșabil cu el.
Urmează tratamentul recomandat de cardiolog dacă suferi de vreo boală de inimă.

Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *