27 alimente pentru un CREIER SĂNĂTOS

Creierul poate funcționa mai BINE dacă îl hrănești cu ce trebuie. Află care sunt cele mai bune alimente pentru acesta!

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Textul a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de Dr. Ovidiu Tudor, medic neurolog, căruia îi mulțumim: https://www.instagram.com/ovidiu.tud/

Studiile au constatat că cele mai bune alimente pentru creier sunt aceleași care protejează inima și vasele de sânge și că cea mai bună strateghiki este să avem un model alimentar care să includă multe fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, proteine din surse vegetale și din pește și grăsimi nesaturate. Ia hai să vedem care sunt și fiecare ce poate!

Legume verzi, cu frunze
Varza, spanacul și broccoli sunt bogate în nutrienți importanți pentru creier, cum sunt vitamina K, luteina, acidul folic și betacarotenul. Și ca să le consumi dacă vrei un motiv pot să-ți spun că încetinesc declinul cognitiv.

Fructe cu coajă lemnoasă și semințe
Nucile, alunele de pădure, migdalele și semințele de floarea soarelui sunt surse vegetale de grăsimi, proteine sănătoase, antioxidanți și vitamina E, care protejează celulele de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Mai multe nuci și semințe mâncate, un creier care funcționează binișor și la vârste înaintate. Ah, și n-am zis de semințele de dovleac, nu? Conțin mult zinc care este esențial pentru memorie și abilitățile de gândire, conțin magneziu care înlătură stresul, vitamine din grupul B și triptofan, un precursor al serotoninei, substanța chimică declanșatoare de bună dispoziție.

Pește gras
Peștele gras este de departe cea mai bună sursă de acizi grași Omega-3, care ajută la construirea membranelor fiecărei celule din organism, inclusiv a celulelor cerebrale, a neuronilor, și pot stimula funcția cerebrală. Speciile de pești grași cu niveluri ridicate de Omega-3 sunt somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele.

Cereale integrale
Sunt o altă sursă bună de vitamina E. Orezul brun, orzul, grâul bulgur și fulgii de ovăz, pâinea din cereale integrale și pastele făinoase integrale, te ajută, să știi, și la concentrare.

Fructe de pădure
Fructele de pădure colcăie de antioxidanți: acid cafeic și antocianină, catehină și quercitină. Efectele pozitive asupra creierului includ îmbunătățirea comunicării neuronale, ajutor pentru celulele creierului în vederea formării de noi conexiuni, stimularea învățării și a memoriei, întârzierea bolilor degenerative legate de vârstă și a declinului cognitiv.

Avocado
Sursă de grăsimi nesaturate sănătoase, avocado reduce și el declinul cognitiv. Consumă, că, uite, ai un motiv.

Ouă
Cu trecerea anilor creierul devine mai… mic. Se numește atrofie cerebrală. Dar o pot preveni vitaminele B (6, 12 și 9) care se găsesesc, ce să vezi, chiar în ouă!

Cafea
Nu numai că te ține treaz și concentrat, dar crește activitatea cerebrală și capacitatea creierului de a procesa mai multe informații. Să nu uităm nici antioxidanții, că uite iar avem motiv să batem șaua pe declinul cognitiv.

Ciocolata neagră
Creierul este un organ foarte sensibil la stresul oxidativ, că de aia tot insistăm cu antioxidanții. În cacao există antioxidanți grămadă, și cacao din belșug în ciocolata neagră.

Roșii
Roșiile în stare naturală, sub formă de salată, sunt foarte bune, bineînțeles. Dar pentru o mai bună absorbție și o mai bună utilizare de către organism a ceea ce au roșiile de oferit, este mai bine să le mâncăm gătite.


00:00 – 02:35 Ce îi trebuie creierului?
02:35 – 02:51 Verzi cu frunze
02:51 – 03:41 Lemnoase și semințe
03:41 – 04:16 Pește gras
04:16 – 05:10 Cereale integrale
05:10 – 05:46 Fructe de pădure
05:46 – 06:06 Avocado
06:06 – 06:30 Ouă
06:30 – 06:48 Cafea
06:48 – 07:10 Ciocolată neagră
07:10 – 07:41 Roșii



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *