Organismul Uman
21 de simptome ale CANCERULUI OVARIAN. Ce investigații îl descoperă
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Textul de azi a fost verificat si VALIDAT MEDICAL de domnul Dr. Dragoș Median, medic primar oncologie medicală, pe care îl găsiți la spitalul Filantropia.
Cancerul ovarian poate afecta femeile de toate vârstele. Dar, e drept, mai frecvent pe cele care au peste 50 de ani. Incidența maximă a cancerului ovarian este undeva în jurul vârstei de 60 de ani, pentru această categorie. Cum am spus, nu este îmbătrânirea singurul factor de risc. Unul foarte, foarte mare este predispoziția genetică. Mai exact, riscul de cancer ovarian este mare la femeile care au avut cel puțin o rudă de gradul I cu cancer de sân sau cancer ovarian. Sau ambele. Explicația este următoarea: ele pot moșteni mutații genetice și e vorba în acest caz de mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2. Foarte pe scurt și pe înțeles: în mod normal, aceste două gene, BRCA1 și BRCA2 oferă protecție împotriva cancerului, rolul lor fiind acela de a regla creșterea celulară și a preveni o diviziune anormală care poate conduce la dezvoltarea tumorilor. Când la nivelul acestor gene se produc mutații, ele își pierd funcția și celulele sunt deci libere să-și facă de cap și să se dezvolte cancerul de sân sau cel ovarian. Alte categorii la risc de a dezvolta cancer ovarian sunt femeile infertile, cele care nu au născut niciodată și cele care au avut un debut precoce al menstruației, adică la o vârstă mică. De asemenea, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza și administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor reprezintă factori de risc pentru cancerul ovarian. Pe lista factorilor de risc mai expunerea la azbest, fumatul și dieta bogată în lactoză.
Să vorbim acum despre simptome. Mai întâi trebuie atrasă atenția asupra faptului că simptomele cancerului ovarian sunt de obicei nespecifice și adesea confundate cu cele ale altor boli, cum ar fi de exemplu sindromul de colon iritabil. Este o capcană periculoasă, foarte periculoasă, pentru că tendința este să nu li se dea importanță sau chiar să fie total ignorate ori să se facă pe seama lor presupuneri eronate. Și uite-așa trece timpul și cancerul avanseaza (lent, dar avansează!), și uite-așa se pierde momentul când încă se mai tratează. Dintre semnele timpurii ale cancerului ovarian putem menționa balonarea, disconfortul abdominal, modificarea apetitului în sensul diminuării lui, instalarea rapidă a senzației de sațietate, o creștere a frecvenței urinare și a impulsului de a merge la baie. Principalele simptome ale cancerului ovarian apar din păcate în stadii avansate, când boala s-a extins și opțiunile terapeutice sunt limitate. Vorbim în acest caz de crampe abdominale cu intensitate din ce în ce mai crescută, de presiune în zona pelviană, de dureri lombare, de creșterea în volum a abdomenului, senzație permanentă de balonare și flatulență, de greață, indigestie și scădere în greutate, de tulburări ale tranzitului intestinal (fie diaree, fie constipație, dar mai frecvent constipație), apariția micțiunilor imperioase (adică dacă îți vine, bagi gonetă ca altfel aproape că faci pipi pe tine), menstre neregulate, scurgeri și secreții vaginale mucoase sau mucosangvinolente, hemoragii vaginale anormale (în special după menopauză), durere în timpul actului sexual, astenie, dificultăți de respirație.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
00:00 – 02:13 Factori de RISC
02:13 – 03:55 Simptome
03:55 – 05:32 Ce INVESTIGAȚII trebuie să faci
05:32 – 06:53 Stadiile bolii
06:53 – 07:07 Opțiuni de TRATAMENT
#cancerovarian #menstruatie #ovare
Comentează