15 semne că îți Lipsește POTASIUL, cel mai important electrolit

Afli când este Lipsa Potasiului un PERICOL, ce semnale de Alarmă îți dă corpul și ce anume determină Scăderea lui în organism.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Îi mulțumim domnului Dr. Șerban Damian, nutriționist la Centrul Medical Superfit, care a VALIDAT MEDICAL textul acestui video. Pe domnul doctor îl găsiți și pe YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCHp8zFbfEUBTw7leBc7mjXQ

Un nivel scăzut al potasiului în organism poartă denumirea de hipopotasemie sau hipokaliemie și are ca și cauză o pierdere excesivă a acestui mineral din cauza vărsăturilor, a diareei sau a datului iama in laxative în caz de constipație.
Alte cauze ale hipopotasemiei includ tulburările de alimentație (cum ar fi bulimia nervoasă), transpirația excesivă, alcoolismul, consumul de diuretice, folosirea anumitor medicamente (ca de exemplu insulina, unele antibiotice sau corticosteroizii), afecțiuni genetice sau ale glandelor suprarenale ori boală cronică de rinichi.
Potasiul este important și pentru un sistem digestiv sănătos, și pentru sănătatea oaselor. De luat și-l ia din alimentele consumate, iar excesul este eliminat prin urină pentru a fi menținut un echilibru adecvat.
Nivelurile normale de potasiu la adulți variază între 3,5 și 5,2 milimoli pe litru (mmol/l). Orice valoare mai mica de 3 milimoli pe litru este considerată hipopotasemie severă și afectează funcții importante ale organismului. Și le afectează chiar grav.
Un nivel ușor scăzut de potasiu poate să nu provoace niciun simptom. Dar dacă nu e chiar așa ușor, apar semne. Astea: balonare, constipație, palpitații, aritmii (adică ritm cardiac anormal), oboseală extremă, slăbiciune musculară și spasme, furnicături și amorțeală, contracturi musculare, hipertensiune, urinare excesivă (poliurie), sete strașnică ceva de speriat (polidipsie) amețeli și leșin.

O deficiență severă de potasiu poate provoca dificultăți de respirație, pentru că atunci când nivelul de potasiu din sânge este foarte scăzut, e posibil ca plămânii să nu mai funcționeze cum trebuie, adică să nu se dilate și contracte corespunzător. Sau să nu mai funcționeze deloc.
Cum se diagnostichează hipokaliemia? Doctorul o să vrea să-ți facă o analiză a sângelui, să vadă și cum stai cu potasiul. Și s-ar putea chiar să aibă pretenții la un panel metabolic de bază sau complet, adică un grup de analize de sânge care să îi dea informații despre funcția renală și echilibrul electrolitic. În situația în care se confirmă hipokaliemia, o să-și frângă mintea încercând să descopere cauza, iar dacă n-o să i se arate clar, o să vrea și un sumar de urină, ca să fie măsurat nivelul de potasiu și din ea. Să nu-ți pierzi răbdarea așteptând diagnosticarea dacă are poftă să-ți facă și-o electrocardiogramă: îl interesează ritmul tău cardiac, pentru că, așa cum ți-am zis, nivelul scăzut de potasiu îl cam dă peste cap.

Când scăderea nivelului de potasiu nu este foarte mare, scapi ușor, nu e mare scofală, primești supliment de potasiu pe cale orală. Dar dacă nivelul este foarte jos! – îți va fi administrat intravenos. Astea sunt măsurile care se iau imediat. După care se tratează afecțiunea care a cauzat scăderea nivelului de potasiu.

Doza zilnică este de 2.300 mg/zi pentru femei și 3.100 mg/zi pentru bărbați. Și dacă nu avem aportul zilnic corect, rareori hipopotasemia este cauzată doar de deficitul din alimentație. Ceilalți factori, pe care i-am amintit la început, ăia sunt capabili să scadă nivelul de potasiu din organism până la praguri periculoase.
Dacă ai avut în mod real o problemă cu scăderea nivelului de potasiu și vrei să nu se mai repete sau dacă din cauza unor afecțiuni de care suferi sau tratamente pe care le urmezi ai o predispoziție, un risc crescut de hipopotasemie, atunci ar fi bine să fii mai atent la alimentație.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#potasiu #lipsapotasiu #sanatate


00:00 – 01:04 Un electrolit necesar
01:04 – 01:38 Care sunt CAUZELE
01:38 – 02:17 Importanța + Valorile Normale
02:17 – 03:05 SIMPTOME ale lipsei de Potasiu
03:05 – 04:05 Cum se pune DIAGNOSTICUL
04:05 – 04:44 Cum se TRATEAZĂ
04:44 – 06:38 Prevenție. Doză zilnică recomandată
06:38 – 07:26 Alimente bogate în Potasiu

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *