15 semne ca ai RINICHII BOLNAVI

Cum știi dacă RINICHII tăi funcționează bine? Simptomele unor rinichi bolnavi pot fi NEGLIJATE sau confundate cu alte afecțiuni.
Fii ATENT la aceste 15 semne și ai grijă de rinichii tăi!

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:37 Intro
00:37 – 01:13 ROLUL rinichilor
01:13 – 01:56 Semnele pot fi subtile
01:56 – 02:27 Oboseală permanentă
02:27 – 02:50 Senzație de frig
02:50 – 03:23 Dificultăți de respirație
03:23 – 03:45 Leșin, amețeală, slăbiciune
03:45 – 04:12 Gândire neclară
04:12 – 04:36 Mâncărime intensă
04:36 – 04:57 Față umflată
04:57 – 05:22 Mâini/picioare UMFLATE
05:22 – 05:45 Mâncare cu GUST METALIC
05:45 – 06:00 Respirație urât mirositoare
06:00 – 06:20 Pierderea apetitului
06:20 – 06:51 Urinezi noaptea
06:51 – 07:10 Urină SPUMOASĂ
07:10 – 07:32 SÂNGE în urină
07:32 – 07:50 Crampe musculare


Astea două organe-pereche au forma bobului de fasole, o lungime de circa 12 cm, lățime de 6-7 cm, grosime – cam 3 cm și cântăresc aproximativ 150 g. Filtrează zilnic vreo 200 de litri de sânge și elimină din organism substanțele toxice, apa și alți compuși nocivi, producând în fiecare zi pe la vreo 2 litri de urină. Vezi bine cât de importanți sunt, că de asta li s-a și oferit o zi în care să fie sărbătoriți în fiecare an: Ziua Mondială a Rinichilor, în a doua joi din luna martie.

Să știi că semnele pot fi atât de subtile încât să nu te alarmeze. Sau să te păcălească și să te ducă gândurile în alte direcții, nu la ei. Unii zic și că n-au avut simptome. Ei, aș… Credeau ei că n-au. Și vezi că dacă ai dureri de spate, alea nu sunt de la rinichi. Rinichii sunt chiar deasupra taliei, nu unde ții rucsacul! Așa. Hai acum să vedem care sunt simptomele care indică o posibilă problemă renală, cu mențiunea că multe dintre cele pe care le vom enumera pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate. START!

1.Stare de oboseală aproape permanentă
Cum descriu pacienții:„Mă simt epuizat în mod constant, chiar și fără să fi depus vreun efort.” Sau „Aș dormi într-una.”

2.Senzație de frig chiar și când e cald
Cum descriu pacienții:„Mă ia cu frig de mi se zbârlește părul pe mine, parcă am frisoane, când ceilalți zic că le este cald.”

3.Dificultăți de respirație după un minim efort
Cum descriu pacienții:„Simt că nu mai pot să respir, că o sa cad din picioare, așa că trebuie să mă așez putin.” Sau „Nu pot să dorm noaptea, nu pot să-mi trag răsuflarea, e ca și când m-aș îneca.”

4. Senzație de leșin, amețeală sau slăbiciune
Cum descriu pacienții:„Sunt mereu obosit și mă ia amețeala dintr-o dată. Credeam că mi-a crescut tensiunea sau că e un dezechilibru glicemic, pentru că sufăr de diabet.”

5. Dificultăți de gândire clară
„Nu reușesc să-mi aduc aminte nici măcar lucrurile importante pe care le-am făcut în ziua precedentă. Nu mă pot concentra când citesc, reiau același paragraf de mai multe ori.” Sau „Mă ridic să merg să fac un lucru, și până ajung uit ce aveam de gând să fac.”

6.Senzație de mâncărime intensă
„Nu este ca o mâncărime de piele obișnuită. Mă mănâncă pâna la os, mă scarpin de-mi vine să-mi rup pielea de pe mine.”

7.Față umflată
„Am început să slăbesc, să-mi cadă părul și să fiu umflat la față, mai ales în zona ochilor.”

8.Umflarea mâinilor sau picioarelor
„Am mai avut gleznele umflate, dar acum nu mai puteam nici să mă încalț.”

9. Mâncarea are gust de metal
„Am în gură un gust neplăcut, ca de fier, și am slăbit foarte mult.”

10. Respirație cu miros de amoniac
„Uneori îmi miroase respirația a urină și trebuie să mă spăl pe dinți de mai multe ori pe zi sau să mestec gumă.”

11.Pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături
„Uneori imi este atât de greață încât nu pot să pun gura pe nimic, nici o pastilă nu pot înghiți, iar alteori mănânc dar vărs tot ce am mâncat.”

12.Treziri în timpul nopții pentru a urina
„Noaptea mă trezesc și de câte două-trei ori ca să merg la baie, și de fiecare dată elimin cantități mici, care nici nu meritau… deranjul.”

13.Urină spumoasă

14.Sânge în urină
„Când m-am uitat în vasul de toaletă și am observat că urina avea culoarea vinului roze, m-am speriat. Am crezut că am hepatită.”

15.Crampe musculare

#rinichibolnavi #boalarinichi

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *