14 semne PE PIELE că ai FICATUL BOLNAV

Îngălbenirea ochilor este doar unul dintre semnele pe care le dă ficatul când e bolnav.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Parte a aparatului digestiv, ficatul este un organ esențial, fiind considerat cea mai complexă uzină a organismului care îndeplinește peste 500 de funcții. Printre cele mai importante se numără cea metabolică, de secreție și excreție, de stocare și de filtrare.
Semnul pe care îl știe toată lumea este icterul, acea colorație în galben a ochilor din cauza creșterii valorilor bilirubinei. (Semne asociate nivelului crescut al bilirubinei mai sunt urina de culoare închisă și scaun deschis la culoare.)
În cele mai multe cazuri, da, icterul indică hepatite virale acute, hepatite alcoolice, boli hepatice infiltrative, ciroză hepatică sau metastaze hepatice. Daaaaaaar, trebuie avut în vedere faptul că icterul poate fi și simptom pentru unele afecțiuni ale vezicii biliare (cum sunt litiaza biliară sau colecistita acută), pentru anemia hemolitică sau pentru diferite cancere ale tubului digestiv care produc obstrucția sau compresia căilor biliare.

Alte semne ale pielii care pot indica o afectare a ficatului sunt cele de tip vascular, vânătăile, petele maronii de pe mâini și picioare sau colorația roșiatică a palmelor sau tălpilor.

Tot semne ale unei suferințe hepatice – în general ale ficatului gras de cauză metabolică sau alcoolică – sunt acumularile de grăsime care apar pe pleoape, palme sau tendoane. Pot fi niște puncte mici, ca niște coșuri, dar pot fi și mai mari.

Bolile hepatobiliare mai au ca simptom mâncărimile de piele. Chiar dacă pare un simptom banal este enervant rău, iar scărpinatul pătimaș ameliorează mâncărimile dar lasă urme care pot deveni răni de-a binelea.

Alte semne ale unui ficat bolnav sunt modificările care apar la unghii.

Auzi aici și încă patru semnale pe care le trimite ficatul, doar-doar te-oi prinde că nu îi e bine, săracul. O dată că se produce o hernie ombilicală atunci când persoana are o acumulare mare de lichid în abdomen, lucru care se întâmplă în ciroza hepatică. Și tot în ciroza hepatică se mai pot umfla picioarele.

Apoi mai pot să apară în palme, la baza degetelor, niște noduli care în timp contractă articulația acestora, așa încât, în final, mâna capătă un aspect arcuit. (Și mâna greblă se făcu.) La bărbați, semnul prezenței unei afecțiuni hepatice cronice este și creșterea în dimensiuni a glandelor mamare.
Și, în final, încă o modificare a aspectului pielii, observabilă la pacienții cu hepatita C.


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *