Organismul Uman
10 Super Alimente Animale pentru SANATATEA Ta
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv la Centrul Medical Superfit.
Pe domnul doctor îl găsiți și pe YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian
Nu vreau să intru în conflict cu vegetarienii, mai cu seamă pentru că îi respect și admir sincer. Dar trebuie să admitem că și alimentele de origine animală au rostul loc în organism pentru că nu cred să fi fost proiectați ca rumegătoare. Au rost mai ales pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, pentru sugari și copiii mici, pentru adolescenți și pentru persoanele în vârstă, categorii care au nevoi nutriționale sporite. Auzi, dacă mă gandesc mai bine, la origini, Adam a fost el făcut din ce-a fost făcut, dar Eva din costița por… bărbatului a fost creată, deci, iată, din start din carne, și încă din aia neprocesată.
Să exagerezi cu proteinele nu este sănătos. Mai ales dacă e vorba de carne roșie, carne procesaă sau grăsimi saturate. Mi-e greu să vorbesc pentru că am apă-n gură: auzi că cică trebuie s-avem măsură la consumul de carne conservată în saramură, prin maturare sau afumare, pentru că toate bunătățile astea cu cât le mâncăm în exces, cu atât crește riscul de (știu că rimează, dar nu zic „deces”!) riscul de diabet, boli cardiovasculare și cancer. Colorectal în special.
Ouăle:
sunt o sursă excelentă de proteine complete, conținând cei 9 aminoacizi esențiali necesari organismului. Sunt bogate în vitamine (A, B12 și D) și în colină, cea de care creierul are o disperată nevoie. De asemenea, ouăle mai conțin minerale importante precum fier, seleniu și zinc.
Peștele:
În special cel gras, respectiv somonul, macroul și sardina, specii care reprezintă surse bogate de acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului dar și de vitamina D. Acești acizi grași reduc riscul de boli de inimă, reglează nivelul de colesterol și au efecte antiinflamatorii.
Carnea de pui și cea de curcan:
Nu porc la garniță, nu tu ciolan… Vitaminele și mineralele importante cum sunt fierul, zincul și grupul de vitamine B (toate numerele) sunt în aceste două tipuri de carne slabă de la care cea mai bună parte este pieptul.
Laptele, iaurtul și brânza (însă degresate):
o sursă semnificativă de calciu, important pentru sănătatea oaselor și a dinților. Avem în aceste produse proteine de înaltă calitate și avem vitaminele B12 și D.
Icreleee. Ouăle lu peștele. De somoni sau de heringi, bune. Pe dește de te lingi. Au acizi grași Omega-3, proteine și vitamine, la inimă, creier și sistem imunitar fac foarte bine.
Cum le gătești?
Cu referire la carne, pește și ouă. Cel mai bine este prin fierbere, coacere sau preparare la abur, nu prin prăjire. În cazul peștelui, de exemplu, prin prăjire se degradează grăsimile lui sănătoase, iar carnea, când e gătită la temperaturi înalte sau pătrunsă bine, atât de bine că e ca și carbonizată, atunci să știi că ai făcut-o lată, pentru că aceste două moduri de preparare determină formarea unor compuși care pot crește riscul de cancer.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#sanatate #dieta #romania
Comentează