10 sfaturi pretioase pentru VIZITA la GINECOLOG

Iată ce TREBUIE să ştie Orice FEMEIE despre mersul la GINECOLOG.
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:45 Intro
00:45 – 01:47 Ginecologul nu te judeca
01:47 – 03:06 Igiena si rusinea
03:06 – 04:39 Cand trebuie sa mergi
04:39 – 05:48 Ce faci inaintea si in timpul consultatiei
05:48 – 09:06 Controale periodice


Medicul ginecolog – indiferent că este femeie sau bărbat – nu își va judeca niciodată în vreun fel pacientele. Sub niciun aspect. Nu este absolut deloc interesat de felul în care arăți, dacă ești slabă sau durdulie, și nici măcar dacă ești sau nu epilată.
În anii de practică ai meseriei pe care și-a ales-o și asumat-o – chiar și dacă nu sunt foarte mulți la număr – un ginecolog cel mai probabil că a văzut aproape tot ce se putea vedea.
Modul în care o femeie se prezintă la medicul ginecolog, grija și atenția acordată pregătirii corpului – și mă refer la igienă – țin de educația fiecărei persoane în parte, de respectul pe care și-l poartă sieși dar și pe care îl arată, implicit, medicului.
De la tinerețe, din perioada reproductivă și până la menopauză și chiar și după, o femeie trebuie să meargă la medicul ginecolog atunci când se confruntă cu simptome precum dureri neobișnuite sau persistente în partea inferioară a abdomenului, cu dureri, arsuri sau mâncărimi la nivelul vaginului, când secreția vaginală este modificată în ceea ce privește mirosul, culoarea, cantitatea sau consistența și când experimentează dureri la urinare sau la contactul sexual. De asemenea, se va adresa acestuia atunci când constată unele schimbări ale menstruației (faptul că este neregulată, abundentă sau absentă), când suspectează că a contactat o boală cu transmitere sexuală sau când constată apariția unor noduli la sân ori sângerări după contactul sexual. Fiecare dintre aceste simptome poate avea în spate un diagnostic, iar lista este lungă: de la infecții la boli inflamatorii pelvine, de la chisturi ovariene la fibroame, de la ulcere vulvare și vaginale la hiperplazie endometrială, la displazie cervicală si cancere ale tractului reproductiv sau sânilor.
Cel mai bun moment pentru a programa consultația ginecologică este cât mai curând după perioada menstruală. Bineînțeles, dacă nu este vorba despre o urgență medicală, caz în care nu trebuie să ții cont de acest aspect. Recomandat este ca înainte cu 24 de ore înainte de consultație să nu ai contact sexual, să nu faci spălături vaginale și nici să nu folosești ovule sau tampoane vaginale. Motivul? Dacă medicul va considera că trebuie să recolteze probe pentru laborator, ar putea influența acuratețea rezultatelor.
În timpul consultației răspunde cu sinceritate întrebărilor medicului, chiar dacă unele dintre ele ar putea să ți se pară incomode. Dacă ai făcut investigații și la alți medici, ia cu tine „dosarul medical” și prezintă-i-l. La fel, dacă ai urmat sau urmezi vreun tratament, fie că este sau nu pentru o afecțiune ginecologică, trebuie să precizezi și acest lucru, chiar să știi denumirile respectivelor medicamente.
Examenul clinic începe cu cel genital extern, de vizualizare a deschiderii vaginale (care include labiile, vulva și clitorisul) și a anusului. Părți ale corpului ca orice alte părți ale corpului, care și ele necesită îngrijire medicală. Examenul se continuă cu manevrele și investigațiile pe care medicul le va considera necesare în stabilirea diagnosticului și sunt diferite în funcție de motivul pentru care te-ai adresat lui.
Vorbim acum despre acel aspect atât de important și totuși ignorat de multe paciente: controalele periodice, preventive, anuale, cele care ne pot pune la adăpost de afecțiuni grave și care le pot depista precoce, ceea ce asigură succesul tratamentelor și vindecarea. Pentru că trebuie reținut un lucru foarte important: lipsa durerii sau a simptomelor în general nu înseamnă că nu pot exista probleme de sănătate ale aparatului genital. Din păcate afecțiuni chiar foarte grave sunt asimptomatice, iar când acestea încep să se manifeste, când apare și durerea, deja au evoluat periculos de mult. Unele pun în pericol fertilitatea, altele chiar viața.

#ginecologie #vizitalaginecolog #educatiesexuala

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *