10 semne timpurii: ALZHEIMER

Care sunt FACTORII de RISC? Ce semne ar trebui să te îngrijoreze? Ești predispus să faci această boală?

Text validat medical de:
Dr. Ovidiu Tudor, medic specialist NEUROLOG
Dr. Daciana Toma, medic primar în Medicină de Familie

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Boala Alzheimer este o afectare progresivă și ireversibilă a creierului și influențează profund memoria, gândirea și comportamentul, fiind cea mai frecventă cauză de demență. Frecventă însemnând că Alzheimer este cauza pentru circa 80% dintre cazurile de demență.
Cei mai afectați sunt adulții în vârstă. Când semnele bolii apar înaintea vârstei de 65 de ani, se consideră că este vorba de un debut precoce. Sigur, toți ne punem întrebarea firească: ce cauzează boala Alzheimer? Nu vom primi răspuns, pentru că oamenii de știință nu îl au. Abia au reușit să cadă de acord asupra factorilor de risc. Au totuși bănuieli că vina o poartă niște proteine numite oligomeri, care se acumulează și grupează sub formă de plăci, distrugând celulele nervoase sănătoase. Teoria mecanismului este amplă și complicată, dar să-și scrântească neuronii cu ea oamenii ăia de știință, pentru că pe noi ne interesează acum altceva: care sunt semnele precoce ale bolii. Eventual și care sunt factorii de risc. Zic acum de ei, să îmi iau o grijă, că după aia e mai mult de vorbit despre semne. Deci: vârsta înaintată, factorii genetici (unul dintre părinți sau frați cu Alzheimer), diagnosticul de sindrom Down, hipertensiunea, diabetul zaharat de tip 2, nivelurile ridicate de colesterol, obezitatea, traumatismele craniene din trecut și problemele cu somnul, iată lista factorilor de risc pentru boala Alzheimer.
Ei bine, pot fi destul de dificil se deosebit schimbările care apar pe măsura îmbătrânirii, de primele semne de Alzheimer. Că dacă o luăm așa, uite, să mă pici cu ceară și nu-mi amintesc unde am pus încărcătorul pentru acumulatori, ca să nu mai cumpăr baterii în disperare (și, credeți-mă, îl caut periodic de câteva luni bune, doar înjuraturile sunt de fiecare dată altele), scriu literele inversat în interiorul cuvintelor când lucrez la calculator mai mult de 10 ore într-o zi și sunt obosită, și nici nu mă orientez bine în spatiu dacă de exemplu intru într-o clădire pe-o parte și ies pe alta. Dacă lucruri de genul ăsta ți se întâmplă din când în când, nu înseamnă că neapărat sunt semne de Alzheimer. Cel puțin așa vreau să cred eu. Bine, le-am și zis unor prieteni că nu mai știu să joc Catan, dar asta pentru că de fapt nu aveam chef. Revin: deși pare greu de făcut o distincție între… scăparile de memorie și semnele de Alzheimer, a avea afectate memoria, gândirea și comportamentul atât de puternic încât să-ți perturbe activitățile și funcțiile zilnice, NU e ceva tipic îmbătrânirii.


00:00 – 03:43 Factorii de RISC
03:43 – 04:24 Pierderi de MEMORIE
04:24 – 05:19 Dificultăți în planificarea/rezolvarea unor probleme obișnuite
05:19 – 05:49 Dificultăți în efectuarea unor acțiuni simple
05:49 – 06:20 CONFUZIE
06:20 – 06:44 Probleme de înțelegere a imaginilor
06:44 – 07:26 Probleme de COMUNICARE
07:26 – 08:12 Lucruri puse GREȘIT
08:12 – 08:22 Incapacitatea de a lua decizii
08:22 – 08:35 Modificări în comportament
08:35 – 09:08 Schimbări de dispoziție și personalitate


#boalaalzheimer #alzheimercauze #Pacientul2.0

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *