10 Semne pe UNGHII care te trimit la DOCTOR

#semne #unghii #sanatate
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Când unghiile suferă modificări atât în privința culorii cât și a aspectului, acestea pot constitui simptome care ar putea indica probleme mai mici (ah, mici!) sau mai mari de sănătate.
Unghii galbene
Să se îngălbenească odată cu înaintarea în vârstă, este ceva normal. Altfel, îngălbenirea poate sugera un deficit de vitamine și minerale sau o infecție fungică. Și la persoanele care suferă de diabet unghiile au tendința de a căpăta o nuanță gălbuie, cauzată de efectul descompunerii zahărului asupra colagenului din unghii. În caz de îngălbenire ar mai fi de luat în seamă sinuzita sau o infecție pulmonară.

Unghii albăstrui
Unghiile cu o nuanță albăstruie pot indica faptul că organismul nu primește suficient oxigen. Acest lucru poate să ducă cu gândul la o problemă pulmonară, cum ar fi emfizemul. Și unele afectări cardiace pot fi asociate cu unghiile albăstrui.

Unghii uscate, crăpate sau fragile
Această problemă este una comună și are și ea câteva posibile cauze. Cele nepericuloase au legătură cu îmbătrânirea, cu utilizarea excesivă a produselor de îndepărtare a ojei, cu folosirea detergenților de vase fără a proteja mâinile cu mănuși, sau pur și simplu cu un nivel scăzut al umidității din mediul în care îți petreci cea mai mare parte din timp. Crăparea unghiilor, însă, mai poate semnala osteoartrita, hipotiroidismul sau afectare cardiovasculară. Dar există și unele boli grave care se asociază cu exfolierea unghiilor, cum ar fi tiroidita Hashimoto, diabetul, cancerul de plămâni sau mielomul multiplu.

Pete albe pe unghii
Multă lume crede că petele albe de pe unghii indică un deficit de calciu, dar în realitate nu prea are legătură cu el. În general, acestea sunt urmarea unui traumatism redus sau moderat asupra unghiei și dispar pe măsură ce unghia crește. Dar este valabil numai dacă ai una sau mai multe unghii afectate.

Creste orizontale
Prezența unor creste orizontale pe suprafața unghiei este de obicei rezultatul unor traumatisme repetate, de exemplu cand îți tot împingi cuticula cu un instrument metalic, chiar dacă este cel din trusa de manichiură. Apoi, mai poate fi vorba despre o eczemă la nivel local sau de o reacție medicamentoasă, ca de exemplu la chimioterapie.

Creste verticale
Acesta este de obicei un semn normal al îmbătrânirii, ca și ridurile de pe față. Dar mai poate reprezenta și indicatorul unei anemii feriprive, adică prin deficit de fier, al scăderii imunității, al hipotiroidismului, colitei ulcerative, sindromului intestinului permeabil, celiachiei sau oricărei alte intoleranțe alimentare, ca urmare a asimilării deficitare de nutrienți.

Linii închise la culoare sub unghie
Liniile închise la culoare de sub unghie trebuie investigate cât mai curând posibil, pentru a elimina suspiciunea de endocardită sau melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.

Unghiile „lingură”
Forma concavă a unghiilor poate sugera o carență de vitamine sau de fier. Aproape sigur de fier dacă aspectul unghiei este extrem de palid. Și se mai poate asocia cu artrită sau psoriazis. Când unghia, pe măsură ce crește, pare că se ridică de pe deget, este de investigat o posibilă afectare tiroidiană.
Unghiile bombate
Scurt și la obiect: unghiile în forma unui cadran de ceas semnalează adesea boli ale căilor respiratorii, respectiv bronșită cronică sau emfizem pulmonar.

Lunula de la baza unghiei
La baza unghiei (cel mai frecvent a degetului mare și a arătătorului), există (sau ar trebui să existe) o pată albă în formă de semilună. Aceea este lunula. Prezența, absența, dimensiunea și culoarea lunulei poate indica existența anumitor afecțiuni în organism. Medicina chineză susține că o persoană sănătoasă trebuie să aibă 7-8 lunule vizibile. Dacă acestea există numai la unghiile degetelor mari, este posibil să suferi de disfuncții renale.
Lunula unghiei degetului inelar vorbește despre funcționarea sistemului endocrin. Absența ei de pe această unghie indică tulburări ale metabolismului și sistemului limfatic.
Lunula unghiei degetului mic este un indicator al sănătății inimii și intestinului subțire. Când lunula are nuanță albăstrui, ea poate avertiza asupra diabetului sau bolii Wilson, iar când are puncte roșiatice ar putea indica ciroză hepatică, boală pulmonară cronică obstructivă, insuficiență cardiacă, psoriazis sau intoxicație cu monoxid de carbon.

Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *