10 motive pentru care nu scapi de FLEGMA (mucusul) din gât + 8 SOLUȚII ACASĂ

DE CE nu scapi de MUCUSUL din gât + 10 SOLUȚII acasă, ca să scapi de el.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost VERIFICATE și VALIDATE MEDICAL de dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Mai mult decât faptul că prezența mucusului în exces este neplăcută, se pune problema că acumularea lui în căile respiratorii îngreunează respirația și crește riscul de infecție, ceea ce poate deteriora și mai mult plămânii. Deci câtă vreme omul o să continue să fumeze, o să tușească și-o să-i sară flegma din gât până o să vomeze. Știu că e scârbos ce spun, dar nu știu altfel problema cum s-o pun.

Cu flegma au adesea de-a face bolnavii de astm bronșic.
Producția de mucus vâscos apare atunci când căile respiratorii sunt inflamate. (Când sunt cantități mici de mucus alb sau limpede, nu e primejdie.) Așadar, dacă nu se intervine, dacă inflamația se menține, câtă vreme căile respiratorii sunt inflamate, atâta vreme și flegma are activitate.
Un alt motiv pentru care nu scapi de flegmă poate fi o alergie de care suferi, mai cu seama dacă este la ceva din aer, cum ar fi polenul sau acarienii. Că alergie nu înseamnă numai mâncărimi de piele, de ochi, strănut și congestie. Mai înseamnă și constricție în piept și tuse, iar tusea se asociază cu… Ai vrut să zici junghiul? Nu. Cu mucusul. Deci, dacă te expui la alergen în continuare, cu o perseverență demnă de o cauză mai bună, așteaptă-te și flegma să rămână.

Alte 3 motive pentru care mucusul se ține scai de gâtul tău sunt boala de reflux gastroesofagian (acidul care ajunge din stomac în gât îl irită pe acesta și declanșează picurarea nazală, acele secreții care se formează în spatele nasului), infecțiile bacteriene și virale (cum ar fi gripa, bronșita acută și pneumonia, în căile respiratorii formându-se mucus suplimentar, adesea de culoare verde sau galbenă) și fibroza chistică. Și-apoi, mai e ceva: chiar fără să suferi de niciuna dintre afecțiunile enumerate, producția excesivă de mucus poate fi consecința stilului tău de viață și a mediului ambiant în care trăiești. De exemplu dacă aerul din cameră este uscat, dacă nu consumi suficiente lichide sau dacă bei multe băuturi care deshidratează, cum sunt cafeaua și alcoolul. Și mai sunt și unele medicamente care au acest efect advers, adică încurajarea și persistența producției de mucus.

Ce poți să faci ca să nu-ți mai horăaie în piept și gât atâta clei de-ăsta urât:
1. Bea mai multe lichide, dar nu cafea și alcool.
2. Folosește în încăperea în care-ți duci veacul un umidificator. Sau intră în duș și inspiră abur pentru a-ți hidrata căile respiratorii. Sau fă inhalații. Nu-ți trebuie neapărat un nebulizator (ce să ne mai facem?) că nici maică-ta și nici bunică-ta nu s-au născut cu dispozitive din astea medicale la cap. Pune o oală de apă la fiert, trage-ți prosopul peste cap, bagă pipometrul acolo, la abur, și trage pe nas!
3. Mai ia și tu din când în când câte o linguriță de miere. Sigur, mierea nu te scapă de mucus, dar îți mai calmează tusea, și tot e ceva.
4. Verifică și curăță filtrele de aer de la aparatul de aer condiționat, că dacă îți bagă în încăpere iritanți din aer, ghici cine stă cu flegma-n gât? A, nu tu… Un fraier!
5. Tușește controlat. Adică forțat. Tusea controlată ajută mucusul să se miște prin căile respiratorii și să nu rămână lipit pe ele.
6. Ți-ar putea fi util un produs farmaceutic care să fluidizeze secrețiile sau un expectorant care să te ajute să le elimini.
7. Fii un pic atent și urmărește-ți consumul de lactate. Unii oameni pot descoperi că mucusul lor devine mai gros atunci când consumă produse lactate sau preparate care conțin produse lactate, cum ar fi de exemplu înghețata.
8. Nu mai fuma. Nici clasice țigări, nici altceva.
Pe scurt și la obiect: dacă producția de mucus este însoțită de o tuse involuntară sau de accese de tuse (și te ține de vreo două săptămâni), dacă flegma are culoare galben-verzui sau conține sânge, dacă ai febră au dificultăți de respirație, să știi că trebuie să te vadă un medic.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#romania #medical #mucus

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *