Pacienții cu cancer din România au de acum la dispoziție un Centru de excelență în cardio-oncologie. Centrul, primul de acest fel din țară, a fost înființat la inițiativa prof. dr. Ruxandra Jurcuț, de către Centrul Medical Emerald.

Numeroase studii recente arată că tratamentele pentru cancer au efecte adverse pentru inimă și că există un risc crescut de deces de cauză cardiacă provocat de terapiile oncologice. Astfel, se vorbește din ce în ce mai mult la nivel global de o nouă specialitate, cardio-oncologia, ce își propune să monitorizeze efectele tratamentelor oncologice asupra inimii atât înainte de tratament, cât și în timpul lui și după vindecare.

Principalele probleme ce pot fi diagnosticate sunt insuficiența cardiacă, miocardita, tromboza venoasă, hipertensiunea arterială și aritmiile.

Programul de urmărire cardiovasculară a pacienților oncologici de la Emerald este creat conform normelor noului ghid al Societății Europene de Cardiologie din 2022, care iau în considerare diagnosticul oncologic, tipul de terapie pe care o urmează pacientul și factorii de risc cardiovascular preexistenți.

Specialiștii subliniază importanța evaluării riscului cardiovascular încă din momentul aflării diagnosticului oncologic. Alături de oncolog, cardiologul poate în acest fel să ajute la alegerea celui mai potrivit tratament și să instruiască pacientul referitor la simptomele pe care trebuie să le recunoască și să le raporteze medicului. Rolul echipei cardio-oncologice este să asigure cel mai sigur parcurs al pacientului pe parcursul terapiei.

Centrul de excelență în cardio-oncologie lansat la Centrul Medical Emerald are experți, dotări și o abordare la nivel de Europa occidentală. Pacientul român oncologic cu potențial de afectare cardiacă merită ca medicii să fie atenți nu doar la cancerul lui, ci și la inima lui. De aceea, recomandarea noastră este ca persoanele recent diagnosticate cu cancer să întrebe medicul oncolog sau de familie despre recomandările privitoare la sănătatea inimii. Sau să se adreseze direct centrului nostru pentru o evaluare completă. Navigatorii noștri medicali dedicați pacienților oncologici stau la dispoziție gratuit pentru informații suplimentare. Echipa noastră este pregătită să îi ajute și să aibă o comunicare activă cu echipa oncologică.” spune prof. dr. Ruxandra Jurcuț.

Programul de cardio-oncologie va cuprinde și o serie de acțiuni de conștientizare pentru medici și pacienți, webinarii pe teme diverse – de la factori de risc, stil de viață, până la recomandări pentru fiecare arie oncologică ce poate avea afectări cardiologice.

Echipa medicală a centrului cuprinde o echipă mixtă de cardiologi, imagiști și oncologi, dar și medici de alte specialități conexe utile în monitorizarea corectă și centrată pe pacientul oncologic (neurologie, recuperare medicală, medicină internă, genetică, psihiatrie, endocrinologie).

Coordonatorul proiectului este Prof. Dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiologie cu supraspecializare în ecocardiografie specială, expert în boli cardiace genetice și cardio-oncologie, coordonator al Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare – IUBCV „Prof. dr. C. C. Iliescu”, inițiator și codirector al Cursului anual de CardioOncologie, principal mijloc de educație medicală continuă în acest domeniu în România.

Ceilalți membri ai echipei sunt:

 • Prof. Dr. Liviu Klein – Directorul Centrului de îngrijire pentru insuficiență cardiacă avansată, Universitatea din California, San Francisco, SUA – cardiolog
 • Raluca-Ileana Mincu – cardiolog în departamentul de cardiologie și medicină vasculară din cadrul West German Heart and Vascular Center, Spitalul Universitar Essen, Germania – specializare în cardio-oncologie
 • Răzvan Capșa – director medical Centrul Medical Emerald, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu experiență în imagistică cardiacă și a pacientului oncologic de peste 15 ani în cadrul Institutului Clinic Fundeni.
 • Dr. Gabriela Marin –medic specialist cardiolog, cardio-oncolog în cadrul Institutului Oncologic din București
 • Dr. Maria Florescu – medic primar cardiolog cu interes în zona cardio-oncologiei, specializare în ecocardiografia pacientului oncologic
 • Dr. Oana Ioniță – medic specialist cardiologie – specializare în patologie valvulară
 • Dr. Sebastian Onciul – medic specialist cardiologie – specializare Cardio-RM
 • Dr. Radu Nicolaescu – medic specialist radiologie și imagistică medicală – specializare Cardio-RM și imagistică pediatrică
 • Dr. Ofelia Niță – medic specialist radiologie și imagistică medicală – specializare Cardio-CT
 • Dr. Monica Dobrovie – medic specialist cardiologie, radiologie și imagistică medicală – specializare Cardio-CT, Cardio-RM
 • Dr. Gherghinoiu Nicoleta – medic specialist oncologie
 • Navigatori medicali.

Mai multe informații despre Centrul de excelență în cardio-oncologie de la Centrul Medical Emerald sunt aici și la telefon 0219814.

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *