Sănătate Digitală
Iti TREMURA Mainile? – Adevarul despre TROSNIREA DEGETELOR
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
00:00 – 01:06 Intro
01:06 – 03:04 Iti tremura mainile?
03:04 – 04:27 De ce se produce zgomotul?
04:27 – 05:51 Pericole
05:51 – 09:37 Excercitii benefice
Să știți că trosnirea articulațiilor nu este semnul artritei precoce (supraviețuieste și mitul ăsta de numa-numa) și nici nu predispune, în viitor, la vreo problemă de genul. Un cercetător din ăsta a fost atât de curios să afle dacă trosnitul degetelor provoacă artrită încât vreme de 60 de ani a tras pe ele ca pe vreascuri. Le-a trosnit în fiecare zi si după ăia 60 de ani și-a făcut omul investigații imagistice amănunțite. Rezultatul: la niciuna dintre mâini nu exista vreun semn de boală articulară.
Ce este zgomotul produs?
O teorie zice că zgomotul ar avea ca și cauză spargerea bulelor de gaz din lichidul sinovial (este un lichid vâscos și transparent prezent în articulații, care acționeaza ca un lubrifiant). Fluidul ăsta conține oxigen, nitrogen și dioxid de carbon. Când îți trosnește articulația, zice-se că zgomotul este al bulelor care se formează și se sparg, tărășenia numindu-se cavitație. De asemenea, zgomotul poate să mai provină de la tendoanele sau mușchii care se deplasează peste articulație. Iar cea mai recentă teorie – la care oamenii de știință ar fi ajuns cu ajutorul aparaturii de imagistică, prin rezonanță magnetică nucleară – este că zgomotul se produce din cauza faptului că se creează un mic spațiu între oase.
Alteori există o cauză anatomică a zgomotului, atunci cand tendoanele (structurile țesuturilor care leagă mușchii de os) sunt deplasate peste proeminențele osoase și apoi se fixează la loc. Asta se întâmplă mai des la genunchi, când te ridici în picioare din șezut sau când urci scările. Mai ales după o vârstă, când mușchii își pierd elasticitatea și sunt mai neputincioși. Nici tendoanele nu mai sunt flexibile, devin și astea mai rigide, înțepenesc și intră în contact cu osul. De-acolo zgomotele.
Trosnirea articulațiilor nu este dureroasă. Și e inofensivă. Cu toate astea au existat și cazuri în care devenită un fel de tic și practicată în mod excesiv, a dus la dislocări sau leziuni la nivelul tendoanelor. Iar dacă auzi ceva asemănător unui scârțâit în încheieturi, să știi că nici ăla nu e ceva care să te îngrijoreze atâta vreme cât nu doare.
Abia atunci când aceste zgomote sunt însoțite de durere, de inflamație sau articulația rămâne blocată și nu revine la normal, e semn că ar putea fi vorba de artrită sau de alte probleme și că ar fi bine să te adresezi unui medic. La fel și dacă încheieturile scâșnesc sau simți că se macină între ele. Este un zgomot cu totul diferit, care se numește crepitație, și care atrage atenția că este posibil să existe unele modificări degenerative la nivelul articulațiilor, cum ar fi osteoartrita. Asta înseamnă că pe măsură ce încheieturile se uzează cu trecerea anilor, cartilagiul, care de nou a fost neted, începe de-acum să se subțieze, să devină mai aspru și să aibă… denivelări. Și când suprafețele astea se freacă una de alta sau alunecă una peste cealaltă, se produce zgomotul ăla care-ți face părul măciucă.
Articulațiile se degradează cu trecerea timpului. Ca să le prelungești valabilitatea, pe de o parte trebuie să le protejezi iar pe de altă parte să încerci să le întărești. Trei lucruri sunt de bază: dieta echilibrată, postura corectă (ca să nu pui mare presiune pe ele) și exercițiul fizic. Dacă umbli nițel la astea trei chestii, chiar și dacă ai pierdut nițel din mobilitatea articulațiilor, mai poți repara stricăciunile. Cu cât vei face mai multă mișcare, cu atât vor arăta mai bine lucrurile din punct de vedere al mobilității. Exercițiul fizic face bine și sistemului muscular, întărindu-l, iar acesta menține stabilitatea încheieturilor. Dacă de exemplu alegi să faci jogging, nu o lua pe arătură și pe teren denivelat, că în loc să-ți faci bine, rupi suspensiile.
Ca să ai articulații sănătoase ai nevoie de substanțe care să refacă lichidul sinovial. Și de material de reconstrucție pentru cartilaj ai nevoie dacă vrei încheieturi sănătoase. De glucozamină ai nevoie.
#trosnireadegetelor #articulatiisanatoase #dureriarticulare
—
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează