Iată de ce ești tot timpul OBOSIT. Motivele reale

Afli 8 motive ale stării permanente de OBOSEALĂ, pe care sperăm că vei reuși să le REZOLVI.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de Dr. Daciana Toma, medic de familie.

Hai să vedem ce poate provoca oboseala asta permanentă, evidentă, care afectează calitatea vieții de zi cu zi:

Lipsa unui somn de calitate
Să dormi suficient de mult este esențial pentru starea generală de sănătate, pentru că în timpul somnului se eliberează niște hormoni importanți pentru repararea și regenerarea celulară. Cei mai mulți dintre noi nu dormim suficient (adică cel puțin 7 ore pe noapte), și asta duce la oboseală. Apoi mai contează și cum dormi. Calitatea somnului. Că dacă somnul nu este odihnitor, dacă te frichinești în scutece, ba te duci la baie, te scoli să bei apă, ba ți-e cald, ba ți-e frig, ba a visat copilul urât și s-a pus pe urlat, ba sari ca ars că poate n-a sunat alarma sau n-ai auzit-o, ăla nu mai e somn. Și mai e și problema insomniei cauzată de stres, menopauză, probleme de sănătate sau condițiile de dormit.

Deficiențe nutritive
Și dacă ții cornul în pernă și dormi 7 sau mai multe ore pe noapte dar ai un deficit de nutrienți, tot epuizat o să te simți. Cu oboseala au legătură lipsa de fier, de magneziu și de vitaminele B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D și E. Eeee… Deficiențele acestor nutrienți sunt destul de frecvente, așa că testează-ți nivelurile lor dacă te confrunți cu oboseală inexplicabilă.

Stres
Că era și greu de presupus… Vezi că stresul cronic duce la epuizare și fizică, și psihică și provoacă modificări structurale și funcționale ale creierului. Și nu-i de șagă…

Anumite afecțiuni medicale
Să nu-ți fie rușine să te duci la doctor și să-i spui că pe tine nu te doare nimic-nimicuța, doar că ești obosit și beleuz, așa… Bine, în afară de oboseala aia pentru care ai explicații: că muncești 14-16 ore pe zi sau că din petrecere-n petrecere o ții… Oboseala cronică poate fi cauzată de afecțiuni precum apneea de somn, hipotiroidismul, cancerul, scleroza multiplă, tulburările de anxietate, bolile renale, depresia, diabetul și fibromialgia.

Dezechilibre alimentare
Și ce-ai rămas așa mirat? Da. Mai contează și ce ai mâncat. O alimentație insuficientă (când te pocnește cheful de dietă) sau consumul de alimente ultraprocesate, sărace în nutrienți esențiali, poate duce la deficiențe calorice și nutritive, ceea ce provoacă epuizare.
Atunci când organismul nu primește suficiente calorii și nutrienți (cum ar fi proteinele) începe să descompună grăsimea și mușchii pentru a satisface cererea de energie. Asta duce la o pierdere de grăsime corporală și de masă musculară, ceea ce poate declanșa oboseala.
În plus, dietele bogate în alimente ultraprocesate afectează nivelul de energie. De exemplu, o dietă bogată în zahăr adăugat poate dăuna somnului și poate duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge și de insulină, ceea ce duce la… oboseală. Joac-o p-asta!

Consumul de prea multă cofeină
Da bine, mă! Îi dai cu cafea și energizante, primești efecte epuizante. Ce nu înțelegi? Păi dacă tu pompezi la cofeină, stârpești somnul de la rădăcină.

Hidratarea inadecvată
Nu numai potolul deține energiei controlul. Și menținerea unei bune hidratări e importantă, pentru că un organism deshidratat are un nivel scăzut de energie și te pocneste imediat cu oboseală, amețeli și dureri de cap. Și sunt afectate și ciclurile de somn.

Greutate corporală excesivă
Nu numai că obezitatea este legată în mod semnificativ de un risc mai mare de multe boli cronice cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer, dar poate crește și riscul de oboseală cronică.

Alte cauze ale oboselii permanente mai sunt dependența de droguri și alcool, munca în schimburi, stilul de viață sedentar și unele tratamente cum sunt cele antidepresive sau antihipertensive.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


00:00 – 01:58 Te-ai născut obosit?
01:58 – 02:26 Poți să îți revii?
02:26 – 03:12 Lipsa unui Somn de Calitate
03:12 – 03:41 Deficiențe nutritive
03:41 – 03:55 Stres
03:55 – 04:38 Anumite afecțiuni medicale
04:38 – 05:38 Dezechilibre alimentare
05:38 – 05:56 Prea multă COFEINĂ
05:56 – 06:15 Hidratare inadecvată
06:15 – 06:50 Greutate corporală excesivă
06:50 – 07:09 Alte cauze


#sanatate #romania #obosealacronica
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *