De ce facem TROMBOZA. Venoasa, Venoasa PROFUNDA, Arteriala

Află cele 6 CAUZE care duc la TROMBOZA. Explicații despre #TROMBOZA #VENOASA #PROFUNDA si Tromboza Arteriala. Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Într-un organsim care funcționează în parametri normali se produc factori de coagulare (trombocite și fibrină). Rolul acestora este să intervină în situația în care un vas de sânge suferă o leziune, și să formeze un „dop” care să prevină o sângerare masivă. Așadar, capacitatea sângelui de a se coagula este un lucru bun și ne ține în viață în astfel de situații.

Un cheag care se rupe în bucăți, bucățile călătoresc prin sânge și se opresc în plămâni determină embolia pulmonară, care poate fi fatală. Dacă este masivă, chiar în câteva minute.

Să ne întoarcem la tromboza venoasă profundă, care, deși este periculoasă având în vedere complicațiile, poate fi tratată. De medic, nu de înfășurarea picioarelor cu frunze de varză. În tromboza venoasă cheagurile se formează de cele mai multe ori în venele de la nivelul picioarelor, prezența varicelor constituind un factor de risc. Semnele clasice ale existenței cheagurilor sunt inflamarea cel mai frecvent a gambelor (deși este posibil și a piciorului sau a coapsei), însoțită de crampe și disconfort accentuat, în special la mers sau la statul în picioare. Apoi, mai pot fi sunt observate modificări de culoare a pielii în roșu sau albăstrui și o diferență de temperatură între piciorul bolnav și cel sănătos, în sensul că cel bolnav este mai cald. Sau cel puțin asta este senzația pe care o ai.

„Da’ de unde să am eu tromboză?” Ei, dar chiar așa, de unde? Ia să vezi câta lista de cauze:
1.Ai bulit vena în urma unui traumatism, un accident ceva. Că n-oi avea vene din titan… Poate s-a întâmplat chiar în urma unei intervenții chirurgicale.
2.Ai fost imobilizat la pat o perioadă mai lungă de timp și în lipsa mișcării sângele circulă mai lent sau chiar stagnează în vene.
3.Ai o deficiență a unor substanțe din sânge care au rolul de a-l fluidiza.
4.Ai sangele mai gros pentru că nu bei suficientă apă și te smochinești de la deshidratare (hiiii, nici eu n-am băut azi apă!), iei diuretice, pilule contraceptive sau tratament de substituție hormonală.
5.Tratamentele cu citostatice au și ele ca efect secundar producerea de cheaguri de sânge.
6. Sarcina – pune presiune pe venele picioarelor și favorizează producerea cheagurilor.
Și ca să vezi ce curvă-i viața, factori favorizanți pentru tromboză sunt vârsta, obezitatea, colesterolul mărit, fumatul… Deh… După infarct și accident vascular cerebral, embolia este a treia cauză cardiovasculară de deces.

Cheagul ăla, trombul, ajunge la arterele pulmonare și le poate astupa parțial sau complet, nemailăsând sângele să circule. Severitatea simptomelor ține de cât de mare este cheagul și cât de puternicos sunt plămânii. La o persoană cu sănătatea mai șubredă, care mai are și alte probleme, o să fie mai severe.
Simptomele astea apar și se succed pe repede înainte. Dacă e un embolism de mici dimensiuni, e cu lipsă de aer, cu incapacitatea de a respira profund, cu durere ascuțită în piept sau surdă, ca de arsură, tuse cu sâge, febră ușoară și bătai rapide ale inimii. Este, desigur, o urgență medicală majoră.

Când este un embolism pulmonar masiv, lipsa de aer este severă, durerea este localizată în centrul pieptului (în spatele sternului), scade tensiunea, apare senzația de leșin sau chiar stopul cardiac. Dacă se intră în stop cardiac, din păcate resuscitarea este inutilă, nu se mai poate face nimic. Te-ai speriat? Foarte bine! Că dacă ai tromboză venoasă poate așa te hotărâști să mergi la doctor să ți-o trateze.

Ți se vor prescrie fie anticoagulante care să stopeze creșterea cheagului, fie injecții care să favorizeze eliminarea. Nu este exclus nici să fie necesară o intervenție chirurgicală pentru extragerea cheagurilor.


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *