Cum afli din timp că ai Probleme cu FICATUL: 13 semne timpurii

Dacă ai urina închisă la culoare, dacă nu dormi bine, dacă ai sânii măriți, atunci ACEST VIDEO E PENTRU TINE! Află semnele care îți spun ca ai putea avea probleme cu ficatul!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Ficatul este un organ esențial pentru procesul de digestie, pentru metabolism, detoxifiere și imunitate, că de n-o fi primit și ăsta la sarcini de zici că numai el trebuie să le facă pe toate.

1. Lipsă de apetit
Pierderea poftei de mâncare este foarte frecventă în cazul bolilor hepatice, lucru care se întâmplă din cauză că ficatul nu mai produce bilă, care ajută la digerarea grăsimilor. Când mâncarea nu mai este digerată corespunzător, poate cauza lipsa poftei de mâncare. De asemenea, o proastă digestie și o creștere a toxinelor din sânge duce la greață și vărsături, care și ele contribuie la pierderea apetitului.

2. Culoare închisă a urinei
Dacă deși bei o cantitate adecvată de apă, urina este tot închisă la culoare, aceasta poate fi un indicator precoce al bolii hepatice. Culoarea urinei poate varia de la maro, chihlimbariu sau chiar portocaliu.

3. Culoare deschisă a scaunului
Din cauza lipsei de bilă care este produsă în ficat, scaunul poate deveni palid la culoare, variind de la galben pal la gri sau nuanța argilei. Dacă acest lucru se întâmplă ocazional, nu este motiv de îngrijorare.

4. Schimbarea bruscă a greutății
Lipsa apetitului, grețurile și vărsăturile despre care deja am zis, firesc că vor duce la scădere în greutate. Dar să știi că există și cazurile în care persoanele cu boli hepatice pot crește în greutate, chiar brusc, doar că „îngrășarea” este de fapt retenție de lichide.

5. Icter
Îngălbenirea pielii și a ochilor, cunoscută și sub numele de icter, este unul dintre cele mai cunoscute simptome ale bolii hepatice. Poate apărea și la unghii sau limbă. Icterul este cauzat de acumularea de bilirubină în sânge și în țesuturi, care în mod normal ar fi fost eliminată de ficat. Icterul poate fi, de asemenea, semnul unei probleme a vezicii biliare sau a pancreasului.

6. Palme roșii
Palmele roșii (se numește eritem palmar), în unele cazuri chiar și degetele, sunt un simptom al mai multor afecțiuni diferite, inclusiv insuficiența hepatică.

7. Piele iritată
Se poate manifesta pe mâini, picioare sau pe tot corpul. Mai poți observa că venele sunt mai pronunțate, mai vizibile, și că îți apar vânătai și fără să fi încasat bătăi. Lasă-ne un comentariu și spune-ne dacă și ție ți s-a întâmplat acest „fenomen” sau dacă știai că e pentru afectarea hepatică semn.

8. Dureri abdominale și balonare
Durerea sau balonarea anormală poate fi un indicator al ascitei și al unei disfuncționalități a ficatului. Ascita înseamnă că ai o acumulare de lichid în abdomen.

9. Probleme de somn
Somnul slab, inconsecvent, este ți el un simptom comun al insuficienței hepatice și este cauzat adesea de modificările în modul în care corpul procesează melatonina și glucoza, precum și de modul în care reglează temperatura corpului și producția de grelină.

10. Sângerări
Ficatul este un jucător crucial în coagulare, fiind responsabil de aproape toate produsele de coagulare. Dacă nu funcționează așa cum ar trebui, sângele nu va putea coagula atunci când este necesar.

11. Ochi și gură uscate
Un alt semn de avertizare al insuficienței hepatice este uscarea ochilor și a gurii. Uneori numită colangită biliară primară, este o afecțiune autoimună care determină moartea lentă a căilor biliare din ficat.

12. Memorie slabă
Aceste toxine, cum ar fi amoniacul, nu sunt îndepărtate, sistemul nervos poate fi afectat, ceea ce duce la scăderea funcției creierului și la o memorie slabă. Când există o pierdere a funcției creierului, se numește encefalopatie hepatică, afecțiune care poate să apară brusc sau lent, în timp.

13. Sâni măriți
Bărbații care au insuficiență hepatică din cauza cirozei pot prezenta o mărire a sânilor, numită ginecomastie, pentru că ficatul bolnav determină o creștere a anumitor hormoni, pe de o parte, iar pe de altă parte pentru că nici nu îi poate descompune în mod corespunzător.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #romania #ficat

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *