Sănătate Digitală
Cele mai bune exerciții pentru SCIATICĂ
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Textul a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de domnul Bogdan Goga, fizioterapeut. Domnul Bogdan Goga este fondatorul centrului @Terapie pentru Mișcare : https://terapiepentrumiscare.ro/
Durerea asta care iradiază din șale în picioare (de obicei în unul singur, nu în amândouă, din fericire) poate fi destul de greu de suportat și cu siguranță creează un disconfort accentuat, pentru că este o durere ascuțită. Iar durerea poate fi și mai intensă dacă faci mișcări bruște (de exemplu când strănuți sau tușesti) ori îți schimbi poziția.
Crizele de sciatică apar de obicei brusc și țin câteva zile sau chiar săptămâni. Ce suntem tentați să facem atunci când ne doare spatele sau când ne dor picioarele? Când ne doare ceva, în general. Să ne așezăm și să ne odihnim. Ei, uite că în sciatică durerea nu se ameliorează prin odihnă! Dimpotrivă! Daca stai o să te doară și mai rău. Întinde-te, plimbă-te, prietenul meu!
Ce este important de reținut e faptul că deși exercițiile ar trebui să provoace o întindere și o tensiune în zonă, ele nu ar trebui să agraveze durerea sau să provoace noi dureri. Gata! Trecem la exerciții.
Genunchi la piept
Întinde-te pe spate, cu picioarele îndoite astfel încât genunchii să fie îndreptați în sus, iar talpile să fie sprijinite pe podea. Adu un genunchi la piept, lăsând celălalt picior sprijinit pe podea.
Ține genunchiul la piept timp de până la 30 de secunde sau oricât de mult timp îți este confortabilă această poziție. Eliberează încet piciorul și repetă exercițiul cu celălalt picior.
Încearcă să faci 3 repetări la fiecare picior. Ca o variantă la acest exercițiu de întindere, poți aduce ambii genunchi la piept și să îi ții acolo timp de 30 de secunde.
Ridicări de bazin
Ca un fel de „podul de jos” dar nu chiar… Ca și la exercițiul anterior, întins pe spate, picioarele îndoite, genunchii îndreptați în sus, tălpile lipite de podea, dar ușor distanțate. Opintește-te bine în călcâie și ridică bazinul până când corpul formează o linie dreaptă de la genunchi până la umeri. Rămâi în poziție câteva secunde, atât cât reziști, apoi revino cu bazinul la podea. Pentru început 8-10 repetîri sunt suficiente, dar cu timpul poți încerca să crești numărul lor.
Poziția porumbelului așezat
Cine practică yoga, cu cest exercițiu e familiarizat. Stai așezat pe podea (așezat, nu culcat!) cu picioarele întinse, drepte, lipite între ele. Îndoaie piciorul drept și pune glezna dreaptă peste genunchiul stâng. Apleacă trunchiul înainte și atinge vârful picioarelor cu mâinile. Menține poziția timp de 10-20 de secunde, atât timp cât îți este confortabil, fără a exagera. Revii ușor în poziția inițială și faci același lucru și cu celălalt picior.
Poziția copilului
Și această poziție este, de asemenea, populară în yoga. Te așezi în genunchi și cobori buci… fesele pe călcâie. Depărtezi ușor genunchii și întinzi trunchiul între coapse. Brațele le întinzi pe podea, în fața, drepte, pe lângă urechi. Relaxează-te și stai în această poziție 30 de secunde.
Întinderi stând în picioare
Pentru acest exercițiu ai nevoie de ceva stabil, de o înălțime sub cea a șoldurilor. Poate fi un scaun sau pot fi treptele unei scări. Stai în picioare, în poziție verticală, și pune un picior pe respectivul scaun sau pe trepte. Piciorul se va sprijini în călcâi, cu vârful îndreptat în sus. Apleacă-te ușor înainte păstrând spatele drept și încearcă să-ți prinzi cu mâinile vârful piciorului. Nu forța, te întinzi cât ți-e plapuna și rămâi așa 30 de secunde. Revii ușor în poziția inițială și faci același exercițiu și cu celălalt picior. Sunt suficiente 2-3 repetări la fiecare picior.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
00:32 – 02:00 De ce te DOARE
02:00 – 02:40 Factori de RISC
02:40 – 04:12 Odihna NU este bună
04:12 – 05:33 Tratament
05:33 – 06:11 1. Genunchi la piept
06:11 – 06:44 2. Ridicări de bazin
06:44 – 07:19 3. Poziția ”Porumbelul așezat”
07:19 – 07:44 4. Întinderi stând în picioare
07:44 – 09:20 Important e să te MIȘTI
#sanatate #romania #sciatica
Comentează