Ce TREBUIE să ştii despre COLESTEROL

Ce TREBUIE să ştii despre #COLESTEROL . Colesterol bun, rau, TOTAL. + regim colesterol marit .
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:44 Intro
00:44 – 02:07 Ce este Colesterolul?
02:07 – 03:05 Tipuri de Colesterol
03:05 – 04:38 Valori
04:38 – 04:48 Trigliceridele
04:48 – 07:40 Factorii de Risc
07:40 – 10:04 Ce sa mananci
10:04 – 10:31 Ce sa NU mananci


Link video ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL: https://www.youtube.com/watch?v=5hpZvj0Ku_M&t=169s&ab_channel=Pacientul2.0


Pentru a functiona bine, organismul are nevoie de colesterol așa cum are nevoie de orice alt nutrient, de vitamine, minerale și carbohidrați. Atunci când e la valoarea optimă trebuie mângâiat frumos pe cap, că el se îngrijește de o grămadă de procese biochimice vitale: de îmbunătățirea și reglarea sistemului imunitar, de celulele din organism ca să metabolizeze și să producă energie, de protecția sistemului cardiovascular și a musculaturii, de producerea bilei, ba chiar și de formarea conexiunilor neuronale.
Ce te miri? Că am zis de conexiuni neuronale și te-ai speriat că ai colesterol în creier?! Păi nu-i nimic aiurea în asta. Colesterolul este o substanță care intră în compoziția membranelor care înconjoară și protejează nu numai ficatul și măduva spinării ci și creierul, da! Bine, și alte țesuturi dar n-o să stăm acum să le facem inventarul la toate.

Cea mai mare parte a colesterolului este sintetizat de ficat. Ce e în plus și lu’ ăsta nu-i mai arde să prelucreze el acolo, se duce și se așează pe pereții vaselor de sânge de parcă sunt proprietatea lu’ maică-sa. Ei, pe colesterolul ăsta în plus să-l huidui, că ăsta te îmbolnăvește.

Hai că toată lumea știe că există colesterol bun și colesterol rău. Ăla rău e #LDL, care se depozitează pe pereții arterelor și le îngustează. Ăla din cauza căruia te pricopsești cu ateroscleroză! Ălălat, cel bun, #HDL, dă bătălie ca să izgonească ce e în exces. Ai înțeles?

E, când te duci să îți faci analizele, o să-ți măsoare din sânge colesterolul total. În ăsta intră și ăla rău, și ăla bun, și #trigliceridele. (Tot un tip de grăsimi și ele.) Și doctorul când s-o uita el pe rezultat, la cei patru parametri ( #colesteroltotal, LDL, HDL și trigliceride) o să îți dea verdictul cum stai cu sănătatea și câta de mare e riscul pe tine să faci vreo defecțiune la pompă. Dacă nu ți-o fi deja inima în vreo belea…

Corpul tău produce în mod natural tot colesterolul LDL (rău) de care are nevoie. Un stil de viață nesănătos, însă, îl va face să producă mai mult colesterol LDL decât are nevoie. Comportamentele care afectează în mod negativ nivelul acestuia la majoritatea oamenilor sunt dieta necorespunzătoare, lipsa activității fizice, greutatea corporală mare și fumatul sau expunerea la fum de țigară.
Și ereditatea poate juca un rol în comedia asta, unii moștenind gene de la mama, tata sau bunici, ceea ce determină un nivel crescut al colesterolului și poate provoca boli cardiace aterosclerotice premature.

Problemele încep odata cu acumularea de colesterol LDL în tunica internă a vaselor de sânge și formarea plăcilor de aterom. Aceste plăci, în timp, atrag tot mai multe grăsimi care îngustează din ce în ce mai mult vasele de sânge, le calcifiază și le fac să-și piardă elasticitatea. Ca urmare, aportul de sânge din țesuturi scade și determină suferințe de tip ischemic și boli cardiovasculare grave: ateroscleroză, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, boală arterială periferică, infarct și accident vascular cerebral.

Pe lângă toate bolile care afectează inima, nivelul crescut de colesterol te mai expune și la apariția diabetului de tip 2.

Dacă ai colesterolul ridicat în sânge și ții la tine cât de cât, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-ți schimbi toate obiceiurile care te-au adus aici: alimentare, legate de mișcare și de fumat. Schimbările, chiar și dacă sunt modeste la început, contează mult în prevenirea apariției unor probleme medicale dintre cele mai grave. În cazul în care schimbările făcute nu reduc suficient de mult riscul unor boli de inimă, medicul te va ajuta și cu tratament.


Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriţie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoţel ca să primeşti notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *